Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

OKB çocuklarda çok fazla korku ve endişeye yol açar. Bu korku ve endişeler bir anda çocuğun aklında belirir ve kurtulması oldukça zor olabilir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk olan çocuklar aşağıdaki gibi şeyleri düşünmekten vazgeçemezler:

  • Birileri hastalanacak, yaralanacak veya ölecek
  • Bir şeyler mikroplanacak veya kirlenecek
  • Bir şeyler düzgün değil, hatta milimetrik olarak düzgün değil
  • Bazı şeyler şanslı veya şanssızdır, iyi veya kötüdür, yararlı veya zararlıdır
  • Kötü düşünceler gerçek olabilir

Obsesif Kompulsif Bozukluk aynı zamanda çocukların davranışlarını güvende olmak için yapmasına sebep olabilir. Örneğin, Obsesif Kompulsif Bozukluk sahibi çocuklar şunları yaapmak zorunda hissedebilirler:

  • Çok fazla ellerini yıkama ve yıkanma
  • Bir şeyleri silme, tekrar yazma veya tekrar yapma
  • Sözcük, sözcük grubu veya soruları gerekenden fazla tekrarlama
  • Bir şeyin kapalı veya kilitli olduğunu gereğinden fazla kontrol etme
  • Alışılmadık şekilde dokunma, vurma veya adım atma
  • Bir şeyleri aşırı düzenli dizme

Bunlara ritual denir. OKB’li çocuklar bu ritualleri kötü şeylerin olmasını engellemek için yaparlar.

OKB, Obsesif Kompulsif Bozukluğun kısaltılmış halidir. “Bozukluk” vücutta bir şeylerin yolunda gitmediğinin medikal söylenişidir. “Obsesif”Obsesif Kompulsif Bozukluğun aklıyla oyun oynadığını ve bir şeyleri olduğundan daha büyük ve önemli gösterdiği anlamına gelir. “Kompulsif” ise çocukların endişelerinin üstesinden gelmek için yapmak zorunda hissettiği ritualleri anlatmanın tıbbi yoludur.

 

OKB’ye Ne Sebep Olur?

OKB beynin iletim sisteminde ortaya çıkan bir sorun nedeniyle olur. Sorun, beynin gereksiz korku ve endişe mesajları göndermesidir. Bu durum, bir şeyleri düzeltmek için ritualleri gerçekleştirmek zorunda hissetmeye yol açar.

Bilim insanları tam olarak buna neyin sebep olduğunu bulamamışlardır. İnsanlar genetik olarak veya çevresel etkilerden Obsesif Kompulsif Bozukluk olabilir. Ancak beyinlerinde OKB’ye sebep olan bir farklılık vardır. Ancak OKB ebeveynlerin veya çocuğun yaptığı bir şeyden dolayı oluşmaz.

OKB’nin Tanısı Nasıl Konulur ve Tedavisi Nasıldır?

Obsesif Kompulsif Bozukluk tanısı için, Obsesif Kompulsif Bozukluk belirtilerini bilen bir doktorun çocuğa ve ebeveyne neler olduğu ile ilgili sorular sormasıyla konulur. Aynı zamanda doktor çocuğun Obsesif Kompulsif Bozukluk sorusunu olduğuna kanaat getirirse genel bir check-up’a alır. Bu durum aile ve çocuk için rahatlatıcıdır, çünkü sorunun ne olduğunu öğrenirler. Artık Obsesif Kompulsif Bozukluğu daha iyi hâle getirmek için neler yapabileceklerini öğrenebilirler.

Obsesif Kompulsif Bozukluk terapi ile daha iyi hâle getirilebilir. Doktor bazen tedavi için ilaç da verebilir, ancak her çocuk ilaca ihtiyaç duymaz.

Terapi için terapist ve doktor birlikte çalışırlar. Terapiler Çocuk ve aile terapi görüşmelerine birlikte girerler. Bu terapiler daha çok OKB’nin nasıl işlediğini çocuğa ve aileye anlatmakla geçer.

Terapide çocuğa rituallerin OKB’yi daha da güçlendirdiği öğretilir. Rituelleri yapmamak Obsesif Kompulsif Bozuklukğu zayıflatır. Korku ve endişeleriyle yüzleşmek ve üstesinden gelmek için yollar bulur ve pratik yaparlar. Özgüven geliştirirler.

Çocuklar Obsesif Kompulsif Bozukluk tarafından gönderilen mesajları gözardı etmeyi öğrenirler. Bu mesajlara direnmeyi ve konuşup pratik yaparak yeni beceriler geliştirmeyi öğrenirler.

 

Ebeveynler Yardım Etmek İçin Neler Yapabilir?

Eğer Obsesif Kompulsif Bozukluk yaşıyorsanız, aileniz veya bakıcınız sizin en büyük yardımcınız olacaktır.

Terapistiniz ailenize Obsesif Kompulsif Bozukluk sahibi iseniz, bu durumun üstesinden gelmeniz için en iyi yolları öğretecektir. Aile üyeleriniz terapide öğrendiğiniz yöntemleri pratik yapmanıza yardımcı olabilir- korku ve rituellerle başa çıkmayı öğrenmek için. Eğer zorlanıyorsanız size okul ödevlerinizde de yardım edebilirler. Eğer ihtiyaç duyarsanız, OKB’yle baş ederken öğretmeninizle de konuşabilirler.

Ebeveynler ve yetişkinler hayatınızda size sevgi ve destek vermek için varlardır Sizin için eğlenceli ve rahatlatıcı şeyler yaparak OKB’yi aklınızdan uzaklaştırın. Ve unutmayın, Obsesif Kompulsif Bozukluk zaman, pratik ve sabır ile daha iyiye gidebilir.

 

Kaynakça

Bu makale Kids Health tarafından yazılmıştır. Orijinal metni buradan okuyabilirsiniz.