Kardeş Kıskançlığının Etkileri

Kardeş Kıskançlığının Etkileri

Bir kardeşe diğerinden daha fazla ilgi göstermediğinizden emin olsanız bile, çocuklarınızın algısı gerçek ile alâkasız olabilir. Yine de kardeşler aynı aile içinde aynı ebeveynleri paylaşarak büyürler ve kardeşler arası dinamik ailenin her bir üyesini etkiler. Bir kardeş diğerini kıskandığında bu yalnızca onların arasındaki ilişkiyi değil, aile içindeki her bireyin kendi hakkındaki düşüncelerini etkiler. Buna rağmen ebeveynler kardeş kıskançlığını tamamıyla engelleyemezler, ancak iki kardeş arasında kıyaslama yapmaktan ve/veya onları yaftalamaktan vazgeçerek bu durumu bir derecede kadar düzeltebilirler.

1- Kardeş Çatışması

            Kardeş kıskançlığının en bilindik sonucu, kardeşler arasında yarattığı çatışma durumudur. Kıskanç kardeş her zaman diğer kardeşinin "üstüne çıkabileceği" bir yol arar. Sözlü tartışmalar ve fiziksel kavgalar kardeş kıskançlığının sonucu olabilir ve ebeveynler sürekli olarak kendilerini ortalığı yatıştırmaya çalışırken sabırlarının sonlarına gelmiş bir şekilde bulabilir. Kardeşler arası tartışmalar basit sıra alma konularından nesnel eşyalara sahip olmaya kadar geniş bir aralıkta gerçekleşebilir.

2- Aşırı Başarısızlık İle Sonuçlanabilir

            Bir kardeşin diğer bir kardeşe verdiği kıskançlık tepkisi sıklıkla başarı alanlarıyla ilgili olmaktadır. Örneğin, bir kardeş akademik alanda oldukça başarılı ise, diğer kardeş kendini bu alandan tamamen çekerek onu yenebileceği başka bir alana yönelir. Bu durum aynı cinsiyetli ve yakın büyüyen iki kardeş arasında yaygın görülür. Örneğin, çok yetenekli büyük kardeş ile onun küçük kardeşi veya en genç kardeş arasında… Bu durumlarda küçük kardeşler yetişkin kardeşle asla yarışamayacağı veya asla onu yakalayamayacağı hissine kapılabilir.

3- İlgi Arayışı Davranışları

            Bazen bir kardeş diğerini ebeveynlerinden eşit derecede ilgi görmediğini düşündüğü için kıskanabilir. Örneğin, ebeveynler doğal olarak bir kardeşe diğerinden daha düşkün olduğunda, diğer kardeş anne-babasının dikkatini kazanmak için aşırı davranışlarda bulunabilir. Bunlar evde veya okulda uygunsuz davranışlar, düşük notlar veya başka endişe verici davranışlar olabilir. Ebeveynler bu tür davranışlar fark ettiğinde öncelikle bir kardeşe diğerine kıyasla hangi noktalarda farklı davrandıklarını düşünmeli, ikinci olarak davranışlarını nasıl düzeltebileceklerini düşünmelidirler ki kıskanç kardeş kendini yeterli ilgili almış, fark edilmiş ve göz ardı edilmemiş hissedebilsin. Böylece kıskanç kardeşin davranışları göreceli olarak düzelebilir.

4- Düşük Öz-Güven

            Kardeş kıskançlığı kişinin öz-güvenini de direkt olarak etkileyen bir durumdur. Kendini sürekli olarak daha başarılı olan kardeş ile kıyaslayan kişi sonunda kendini sürekli olarak yetersiz görmeye başlayacaktır. Ne kadar çabalarsa çabalasın asla "harika" olamayacağını, çünkü bu ünvanın zaten kardeşi tarafından alınmış olduğuna kendini inandıracaktır. Bu öz-güvensizlik sorunları onu yetişkinlikte de takip edecek ve iki kardeşin de kendilerini nasıl gördüklerini belirleyecektir.

KAYNAKÇA:https://oureverydaylife.com/effects-sibling-jealousy-41619.html