Disgrafisi Olan Çocuğunuza Yardım Etmek İçin 8 Uzman Tavsiyesi

Disgrafisi Olan Çocuğunuza Yardım Etmek İçin 8 Uzman Tavsiyesi

Çocuğunuz el yazısı yazmakta zorluk mu yaşıyor? Çocuğunuza Disgrafi teşhisi mi konuldu? El yazısı ve uzmanlarının tavsiye ettiği bu egzersizler yararlı oldukları kadar eğlenceli, etkili ve evde uygulaması oldukça kolaydır.

 

1. Harfleri Hissedin

            Genellikle bir duyunun azalmış olması diğer duyguları güçlendirmektedir. Uzmanlar çocuğunuzun harflerin nasıl yapıldığını görmelerini değil hissetmelerini tavsiye etmektedir.

            Örneğin, parmağınızı kullanarak harfi çocuğunuzun sırtına çizin. Veya çocuğunuzun gözleri kapalıyken harfi onun avucunun içine çizin. Ardından bakın çocuğunuz aynı harfi sizin sırtınıza veya bir kağıda çizebilecek mi?

            İleriki zamanlarda çalışmaları daha da zorlaştırmak için siz büyük harf yazabilir ve ondan küçük harfini çizmesini isteyebilirsiniz ya da tam tersini yapabilirsiniz.

 

2. Büyük Yazın

            Disgrafisi olan çocuklar genellikle harfleri nasıl doğru oluşturacaklarını hatırlamakta zorlanırlar. Terapistlerin, süreci daha akılda kalıcı kılmasının bir yolu çocukların kaba motor hareketleri ve çok sensörlü malzemeler kullanacak şekilde yazmalarını sağlamaktır.

            Küçük çocuklar banyo yaparken duvar fayanslarına tıraş köpüklerini sıkarak harfleri çizebilirler. Veya fayans üzerine krem ile yazılmış harfleri harf şeklini oluşturacak şekilde silebilirler. Plastik bir nemli kum kabında harfler üzerinde çalışabilirler. Parmak boyasına kum eklemek de duyusal girdiyi arttırmanın başka bir yoludur.

 

3. Kil İçine Kazın

            Kil, çok yönlü bir ortamdır. Yoğun ve elastiktir ve hatalar yalnızca bir tutam ile kaybolabilir.Kili ipler halinde yuvarlayın ve çocuğunuzla harfleri oluşturmaya çalışın. Bu el gücünü ve ince motor becerilerini geliştirir. Ayrıca çocuğunuzun zihnindeki harflerin şeklini de güçlendirmektedir.

            Başka bir seçenek: Bir yağlı kurabiye kağıdında bir tabaka kil yumuşatın. Sonra çocuğunuzu bir kalemle yüzeye harfleri yazmaya davet edin. Kil, beyne harflerin nasıl oluştuğu hakkında daha fazla bilgi veren duyusal geri bildirim sağlayacaktır.

 

4. Sıkıştırma Egzersizi

            Bir kalemin uygun şekilde tutulması, yazma güçlüğü yaşayan birçok çocuk için zor bir iştir. Çocuğunuz evin etrafında bulunan “sıkma” aletlerini kullanarak parmaklarını güçlendirebilir ve “kalem tutuşlarını” geliştirebilir. Bunun için kullanılabilecek araçlar cımbız, çocuklar için yemek çubukları (bir ucunda birleştirilir) ve buz maşasıdır.

            Bu oyunu deneyin: Bir masanın üstüne mısır gevreği parçaları, karışık kağıt parçaları veya küçük silgi parçaları atın. Sonra, bir dakika içinde sizin ve çocuğunuzun bir sıkıştırma aracıyla ne kadar toplayabildiğini deneyin.

            Başka bir seçenek: Masa oyunları oynayın ve oyun parçalarını taşımak/hareket ettirmek için sıkıştırma araçlarını kullanın.

 

5. Ters-vücut Egzersizleri Yapın

            Bir çocuğun düzgün yazabilmesi için vücudunun her iki tarafının birlikte çalışması gerekir: Bir el, kağıdı sabit tutarken diğeri yazma işini yapmalıdır.

            Vücudun her iki tarafındaki koordineli hareketi teşvik eden herhangi bir aktivite iyi bir takviye sağlar. Bu aktivite için makas kullanılan el işleri kullanılabilir: Bir el tutar, diğeri keser.

            Ters-vücut hareketleri gerektiren fiziksel egzersizler de faydalıdır. Çocuğunuzun yazmaya oturmadan önce yel değirmeni, zırplayan jack hareketi, alternatif ayak parmaklarına dokunma ve dağ tırmanıcısı hareketlerini yaptırın.

 

6. Güç ve İstikrar Oluşturun

Yazmak, fiziksel olarak zor görünmeyebilir. Ancak düzgün oturmak ve kalemle kağıdı kontrol etmek omuzlarda ve göğüste kas kuvveti ve stabilite gerektirir.

            Bu alanları aktive eden faaliyetler yardımcı olabilir. Bunlar arasında plank hareketi, şınavlar, el arabası yürüyüşü, yengeç yürüyüşü, atış sepetleri, maymun gibi sarkma hareketi ve ip tırmanma sayılabilir. Zeminde yüz üstü uzanırken okumak bile güç verir.

            Bu nedenle çocuğunuzla böyle aktivitelere için zaman ayırın. Bunları yerel bir spor salonunda, oyun alanında ya da kendi arka bahçenizde ya da oyun odanızda yapabilirsiniz.

 

7. "Organize Edilmiş" Hikaye Anlatma Üzerine Çalışın

            Disgrafili çocuklar genellikle düşüncelerini organize etmekte zorlanırlar. Yapılandırılmış hikaye anlatımı üzerine çalışarak çocuğunuza yardım edebilirsiniz.

            Yatmadan önce, size gününün nasıl geçtiğini anlatmasını isteyin. “Bugün Perşembe günüydü; ben ve arkadaşlarım için çok yoğun bir gündü” gibi bir giriş yapmasını isteyin. Parça parça sabah, öğlen ve akşam ne yaptığını anlatmasını isteyin. Daha sonra günün nasıl geçtiğini bir araya getirebilir.

            Bu yaklaşımı, çocuğunuzun sizinle paylaşmak istediği herhangi bir deneyim ile kullanabilirsiniz.

 

8. Önce Konuşun.

            Disgrafisi olan çocuklar harika fikirlerle dolu olabilir. Ancak bu fikirleri kağıda dökme işlemi onlar için sinir bozucu bir engel olabilir.

            Çocuğunuzu, düşüncelerini veya anlatmak istediği hikayeyi anlatırken kendisini (bir akıllı telefon veya başka bir cihaza) kaydetmesi için teşvik edin. Daha sonra yazmak için otururken kaydı dinleyebilir. Bu yardımcı ve güven artırıcı bir araç olabilir.

 

KAYNAKÇA: https://www.understood.org/en/learning-attention-issues/child-learning-disabilities/dysgraphia/8-expert-tips-on-helping-your-child-with-dysgraphia?view=slideview