Zihinsel Yetersizliği Bulunan Öğrencilere Etkili Öğretme Teknikleri

Zihinsel Yetersizliği Bulunan Öğrencilere Etkili Öğretme Teknikleri

1- Uygulamalı Öğrenme

            Zihinsel yetersizliği bulunan öğrencilere öğretirken birkaç etkeni akılda tutmak gerekir. Öncelikle çocuk için en önemli konular hedef olarak belirlenmelidir. Çocuk için gezegenlerin isimlerini öğrenmek bir bitkinin nasıl büyüdüğünü öğrenmek kadar önemli olmayabilir. Sonrasında çocuğun öğrenme becerisini destekleyecek materyaller oluşturmalı ve ortamı buna göre hazırlamalıyız. Son olarak çocuğa öğretirken bir takım öğretme stratejisi kullanmalı ve çocuğu öğrenmek için motive etmeliyiz.

            Uygulamalı öğrenme, aktiviteleri ve diğer uygulamalı görevleri kullanarak çocuğa öğretme sürecidir. Tüm çocuklar, özellikle de zihinsel yetersizliği bulunan çocuklar en iyi bu şekilde öğrenirler. Örneğin bilim konseptini en iyi bilim deneyi ile öğrenirler. Bir başka fikir de harfleri öğrenmek için oyun hamurlarıyla oynarken hamurdan şekiller yapmaktır. Uygulamalı öğrenme, aynı zamanda matematik öğrenmek için de çok etkilidir.

 

2- Oyun Temelli Öğrenme

Oyun temelli öğrenme, oyun aktiviteleri kullanarak çocuğa bilişsel becerileri öğrettiğimiz süreçtir. Örneğin, çocuk arabalarla oynuyorsa biz de çocuğun yanına oturup onunla oynamaya başlarız. Oyun oynarken ise “Ben de arabalarla oynayabilir miyim? Bana arabayı verebilir misin?” gibi sorular ve beyanatlar kullanın. Bu şekilde çocukLA oynarken ona bir takım beceriler öğretebiliriz.

 

3- Bebek Adımları

            Zihinsel engelli çocuklar her şeyi küçük adımlarla öğrenmektedirler. Her görev, beceri ve aktivite daha küçük parçalara bölünmelidir. Çocuğa her seferinde bir küçük adım öğretilmelidir. Çocuk, öğrendiği bu küçük adımları yavaşça üst üste koyarak büyük konseptlere ulaşır. Örneğin, kırmızı renk konseptini bir günde öğretmeyiz, bunun yerine önce kırmızıyı sıralamayı, sonra eşleştirmeyi, sonra kırmızıyı tanımayı, sonra kırmızıyı isimlendirmeyi, en son olarak ise kırmızıyı genellemeyi öğretiriz. Bu şekilde tüm becerileri küçük bebek adımlarına bölmeye çalışın.

 

4- Zincirleme

            Zincirleme, küçük parçalara böldüğünüz becerileri belirli bir sırayla çocuğa öğretme sürecidir. Bu genellikle günlük yaşam becerilerini ve yaşam becerilerini öğretmek için kullanılır. Örneğin, çocuğa önce pantolonunu iki elle tutmayı öğretiriz; sonra pantolonu tutup bacaklarına doğru getirmeyi ve tek bacağını sokmayı öğretiriz. Bu sürece ileri zincirleme adı verilir. Geri zincirleme sürecinde ise çocuğa becerinin son adımı ilk olarak öğretmek ile olur. Sonrasında çocuğa sondan bir önceki adımı öğretiriz. Bu şekilde çocuk daha ve daha çok aktivite yapabilir ve bu şekilde çocuk tüm aktiviteyi kendi başına yapabilene kadar biz daha az şey yaparız.

 

5- Grup İçinde Öğrenme

            Zihinsel engelli öğrenciler için en etkili öğrenme stratejilerden biri de grup içinde öğrenmektir. Bunda birçok farklı beceriyi öğretmek için çocukları bir araya toplarsınız. Çocuklar genellikle bir aradayken daha iyi öğrenirler. Davranışsal zorluklar daha azalır ve çocuklar birbirlerini daha iyi motive ederler. Grup içinde öğrenmedeki en büyük zorluk, çocukların bir arada öğrenebilmesi için gerekli kişi sayısını sağlayabilmektir.

 

6- Olumlu Pekiştireç

            Olumlu pekiştireç, herbir yeni beceri öğrendiğinde veya bildiği bir beceriyi denediğinde ve uyguladığında çocuğu olumlu olarak pekiştirmektir. Bu zihinsel yetersizliği bulunan çocukları motive etmek için çok etkili bir yoldur. Bu yöntemde çocuğa uygun pekiştireçleri kullanmak çok önemlidir.

            Zihinsel yetersizliği bulunan çocuklara becerileri öğretmek için yalnızca birkaç adet etkili yöntem vardır. Yine de öğretmenin en iyi yolu çocuğu, çocuğun becerilerini ve ihtiyaçlarını anlamaktan geçer. Bu noktadan sonra geriye çocuğun öğrenmesi için en uygun strateji ve metotları seçmek kalır.

 

KAYNAKÇA: https://www.brighthubeducation.com/special-ed-neurological-disorders/79002-tips-for-teaching-students-with-an-intellectual-disability/