Herhangi Bir Yaş ve Dil Seviyesindeki İşitme Kayıplı Çocuklar İçin 5 Dil Aktivitesi

Herhangi Bir Yaş ve Dil Seviyesindeki İşitme Kayıplı Çocuklar İçin 5 Dil Aktivitesi

Eğer eğlenceli ve başarısızlık şansı olmayan dil aktiviteleri arıyorsanız doğru yere geldiniz demektir. Bu beş aktivite, herhangi bir yaştaki çocukların sözcük dağarcığı gelişimi ve farklı dil yapıları edinimi için kullanılabilir.

1. Deneyim Hikâyeleri

Doğa yürüyüşleri, geziler veya bilim deneyleri sırasında fotoğraflar çekin. Bu fotoğrafları bir kitap yapmak için kullanın ve çocuğu bu deneyimlerini dili kullanarak anlatmaya zorlayın. Çocuklar kendilerini ve ailelerini fotoğraflarda görmeyi sever ve bu kitabı başkalarıyla paylaşmak isterler. Bu hedef dil yapısını ve hedef sözcük dağarcığını pratik yapmak için birçok fırsat sunacaktır.

 

2. Rol Yapma Oyunları

Hedef dilde hikayeleri tekrar anlatmak için rol yapma oyunlarını kullanın. Karakterlerin diğer karakterlerle konuştuğu basit kitaplar seçin. Küçük çocuklar için iyi kitaplar arasında Köprüde 3 Keçi, Küçük Kırmızı Hen ve Godiloklar ile Üç Ayı Masalları sayılabilir. Aktiviteyi eğlenceli kılmak için biraz da destek ekleyin. Daha yetişkin çocuklar Kurbağa ve Karakurbağası serisinden kitaplar veya Pippi Longstocking ve Charlotte’min Ağı serisinden bölümleri sevebilir.

 

3. Oyunlar

Öğretici ve ticari oyunlar sözdizimi ve pragmatik dil çalışması için çok iyi yöntemlerdir. Sıra alma çalışması, soru sorma ve cevaplama, sözcük dağarcığı ve daha birçok farklı çalışma Candyland veya Hafıza gibi oyunlarla çalışılabilir. Ticari oyunlardaki kartları hedef hedef dilinizdeki kartlarla değiştirerek adapte edin. Daha yetişkin öğrenciler için Candyland’deki soru listelerini ve sözcük listelerini yeniden düzenleyebilirsiniz. Öğrenci zarı atsın ve kartta yazan soruyu cevaplasın (Örneğin, Öğrenciye gazın ne demek olduğunu bilip bilmediğini ve biliyorsa ne olduğunu sorun). Eğer öğrenci soruyu doğru yanıtlarsa zarda gelen sayı kadar tahta üzerinde ilerlesin.

 

4. Tecrübeler Yaşanmış Gibi Yapmak

Öğrencinin yaşanmış gibi rol yapabileceği yapay tecrübeler hazırlamak, gerçek tecrübe ile karşılaştığında dinlemesi ve dilsel olarak tepki verebilmesine yardımcı olacaktır. Bir restoran kurun ve menüden sipariş verme çalışması yapın. Her bir kısmı ayrı ayrı pratik yapın (Örneğin garson, müşteri, şef). Daha yetişkin öğrenciler için pizza siparişi verme çalışması yapın. Böylece öğrenciye sessiz bir alanda dinlerken sözcük dağarcığı, sözdizimi ve pragmatik dil çalışması yapma fırsatı vermiş olursunuz. Asıl eğlence ise pratik yapılan tecrübelerin gerçeklerini yaşadığınızda gerçekleşir.

 

5. Sanat

Kesme, yapıştırma, boyama ve çizme etkinliklerini birer dil aktivitesi olarak kullandığınızda büyük fark yaratabilir. Çocuklara birbirlerinin sanat malzemeleri hakkında soru sormalarını ve bu malzemelerle neler yapacaklarını anlatmalarını söyleyin. Sonunda, söz dağarcığı ve dil pratiği yaparken ellerinde güzel sanat projeleri olacaktır.

İşitme kayıplı küçük veya yetişkin çocuklara ya da basit veya karmaşık dil kullanan çocuklara öğretiyor olun; bu basit aktiviteler başarılı bir dil dersini garanti etmektedir. Hemen yarın bunlardan birini deneyin. Eminim işitme kayıplı öğrenciniz tekrar tekrar yapmayı isteyecektir!

 

KAYNAKÇA: https://cid.edu/2016/11/28/five-language-activities-children-hearing-loss-age-language-level/