Kızlarda Görülen Erken Ergenliğin Sebepleri ve Sonuçları Nelerdir? Ebeveynler Neler Yapabilir?

Kızlarda Görülen Erken Ergenliğin Sebepleri ve Sonuçları Nelerdir? Ebeveynler Neler Yapabilir?

Birçok psikolog, bugünkü ergen kızların daha önceki jenerasyondaki kızlara göre çok daha erken ergenliğe girdiklerinin farkındadırlar. Aslında, öğretmenler ve sağlık uzmanları kendi sınıflarında ve ofislerinde sıkça gördükleri için bu araştırma yapılmadan çok daha önce bu durumun farkına varmışlardır. Şu anda bilim; ilk adetin, kızların göğüslerinin büyümesi ve kıllanmalarının çok daha erken yaşlarda başladığını doğrulamıştır. Yapılan bir boylamsal çalışmada, 1.200’den fazla kız çocuğu 10 yıla yakın bir süre takip edilmiştir ve 7 yaşında, Afrika kökenli Amerikalı kızların %23’ünde, Latin kızların ‘inde ve İspanyol olmayan beyaz kızların ‘unda erken göğüs büyümesi işaretleri görülmüştür. Kısa bir zaman önce, pediyatri uzmanları kız çocuklarının 8 yaşından önce göğüslerinin büyümeye başladığını derinlemesine incelemişlerdir. Birçoğu bu durumu "yeni normal" olarak tanımlamıştır – ki erken ergenlikle ilişkili olan birçok istenmeyen sonucu olduğunu düşünerek bu terim bize uygun gelmemektedir.

 

Erken ergenlik; kısa ve uzun süreli olarak sağlıkla ilgili ve duygusal olarak olumsuz sonuçlara yol açmasıyla ilişkilendirilir. Ergenlikte ortalama olarak erken ergenliğe giren kızlar daha sonra ergenliğe giren akranlarına göre; madde kullanımına, erken cinsel deneyim yaşamaya, depresif ve anksiyöz olmaya ve daha çok yeme bozukluklarına veya problemli davranışlar göstermeye daha eğilimlidir. Aynı zamanda, akademik başarıları daha düşüktür. Erken ergenliğe giren bireylerin yetişkinlikte; göğüs kanseri, obezite ve kalp hastalıkları yaşama riskleri daha fazladır.

 

Günümüzde yapılan araştırmalar kızların erken ergenliğe girmesini açıklayan 3 temel faktörü betimlemektedir. Temel faktör kızların vücut ağırlıklarıdır. Amerika’da ve diğer gelişmiş ülkelerde obezite arttıkça, eş zamanlı olarak kızların ergenlikleri daha erken yaşlarda görülmeye başlanmıştır. Bir boylamsal çalışmada ergenlik öncesinde fazla kilo; erken yaşlarda göğüs büyümesinin ve erken ergenliğin habercisidir. İkinci faktör ise çevresel etkenlerdir, özellikle yiyeceklerden alınan vücuttaki östrojeni taklit eden endokrin engelleyici kimyasallar (endocrine disrupting chemicals) bunlar arasındadır. Bu araştırma henüz emekleme dönemindedir fakat bu endokrin engelleyici kimyasalların etkilerini anlamak için insanlarda daha yoğun bir şekilde çalışmaların yapılması gerektiğine dair hayvan araştırmalarından elde edilen çok güçlü kanıtlar vardır. Çevremizde her yerde ve kızların vücudunda da bulunur fakat direkt etkileri hakkında çok az bilgiye sahibiz. Son olarak; strese maruz kalmak, özellikle aile içerisinde, erken gelişimle ilişkilendirilir. Önceden tahmin edilemez ve tutarsız karakterize edilen ebeveynleri olan ve zorlu koşullarda yetişen kızlar büyük olasılıkla daha erken olgunlaşır.

 

Tüm bu ümitsiz sonuçlara rağmen, en azından bazı riskleri engelleyecek veya dengeleyecek olumlu faktörler de vardır. Biri; kimyasallara maruz kalmayı engellemektir. Bu konuda oldukça ihtiyatlı davranmalısınız. Yiyecekleri plastik kutular içerisinde mikrodalgada ısıtmamaya, cam kaplar içerisinde muhafaza etmeye, güneş koruyucu kremler yerine yapabiliyorsanız güneşten korunmak için kıyafetler giymeye ve çocuğunuzun sigara dumanına maruz kalmasını engellemeye özen gösterin. Buradaki riskleri azaltmak için yapmanız gereken şeyler çok kolaydır. Fakat, ebeveynlerin yapması gereken en önemli ve ikinci şey; ev ve aile ortamınına odaklanmaktır. Çok güçlü ve güvenli bir aile ortamı erken ergenliğin  kısa süreli risklerin tümünü veya çoğunu hafifletmektedir. Erken ergenliğe girmiş olan kızınıza oldukça fazla önem vermeniz gerekmektedir. Erkenden çocuğunuzla duygusal bağınızı güçlendirmeniz oldukça önemlidir. 14 yaşında duygusal bağ kurmaya çalışmak çok geç olacaktır. Yoğun olan iş hayatınıza ve kullandığınız teknolojik aletlere bakmaya ara verin ve onlar için oldukça önemli olan duygusal bağ kurmaya zaman ayırın.

 

Kaynakça: