Neden herkes kekemeliği “kabullenmekten” bahsediyor?

Neden herkes kekemeliği “kabullenmekten” bahsediyor?

Amerikan kekemelik enstitüsü,  kekemeliği olan kişilerin kekemeliklerini kabullenmeleri için çaba göstermelerini teşvik ediyor. Bu, bazı insanların canını sıkabilir. “Neden bu kadar sinir bozucu bir şeyi kabul etmeliyim? Kabul etmek istemiyorum; kontrol etmeyi öğrenmek istiyorum!” gibi tepkiler gösterebilirler.

Bizler kabul etmediğiniz bir şeyi gerçekten değiştiremeyeceğinize inanıyoruz. Örneğin, size konulan bir diyabet teşhisini kabul etmiyorsanız diyetinizi değiştirmeye, reçete edilen bir ilaç programına uymaya ya da sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerini uygulayamazsınız.

Kekeleyen bir kişi kekelememek için direndiğinde zamanla sözcükleri ve durumları değiştirme gibi kaçınma davranışlarını benimser. Bu kaçınma davranışları bazı kısa süreli kekemelikleri ortadan kaldırıyor gibi görünse de yalnızca korkuyu arttırmaya ve daha fazla kaçınmayı sürdürmeye neden olur. Ayrıca, bir kekemelik bloğu meydana geldiğinde vücut doğal olarak fiziksel gerilimle irkilme yaşar. Birçok insan konuşmasının akıcı olması için en çok uğraştıkları durumlarda en şiddetli kekelediklerini fark ederler. Aslında kekemelik sorununun özü KİŞİNİN KEKELEMEMEK İÇİN YAPTIKLARINDAN İBARETTİR.

"Anlamak, kabul etmenin ilk adımıdır ve yalnızca kabullenerek iyileşme olabilir." – J.K Rowling

Bu prensibi terapiye uygulayarak, bireyler birer “kekeme” olduklarını kabul ettiklerinde ve kekeledikleri anlarını da kabul ettiklerinde, bu anları değiştirmeye ve ileri bir konuşma akışı sürdürmeye başlayabileceklerine inanıyoruz. İnsanlar, kekemeliklerini kabul ettiklerinde ortamlara girerler ve normalde kaçındıkları kelimeleri kullanırlar. Başkalarına kekeme olduklarını söyleme konusunda isteklidirler ve başka insanların kekemelik örneklerini duymaları ve ya görmeleri konusunda utanç ve ya sıkıntı duymazlar. Kekeledikleri zamanlarda bile etkili iletişim kurabilirler. Birçok vaka bize kekemeliklerini aşmak ve korku, gerginlik ve utanç duygularını yenip doğru iletişim kurmayı öğrenmek için geldiklerini söylüyorlar.

Kabulleniş, fırsata gebedir!

 

Kaynakça: https://stutteringtreatment.org/stuttering-and-the-big-a-2/