Ani İşitme Kaybı ve Nedenleri

Ani İşitme Kaybı ve Nedenleri

İnsanlar hayatları boyunca normal işitebilirler ama işitme kaybına da uğrayabilirler. Bazıları ise hafif işitme bozukluğu yaşayabilir; daha sonra aniden işitme duyusunun tamamını kaybedebilir.

Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani veya sensorinöral işitme kaybı, bir anda veya birkaç gün içinde geçekleşen işitme kaybıdır. Ani işitme kaybı yaşayan herkes derhal doktora gitmelidir. Bazen insanlar işitme kaybının alerjilerden, sinüs enfeksiyonundan veya kulak kanalını tıkayan kirlerden dolayı olduğunu düşünürler bu yüzden hemen doktora gitmezler. Sorun şu ki, doktora gitmeyi geciktirmek tedavinin etkililiğini azaltabilir.

Ani işitme kaybı olan her 10 kişiden 9’u yalnızca bir kulağında işitme kaybı yaşar. Bir işitme testinde kulak, bağlı üç frekansta (frekans, perde, yükseklik-alçaklık ölçülerinde) en az 30 desibellik bir kayıp gösterdiğinde, ani işitme kaybı tanısı konulur.

Bazı insanlarda, sabahları uyandıklarında ani işitme kaybı meydana gelir. İlk olarak, kayıp kulağı kullanmaya çalıştıklarında bunu fark ederler. Ani işitme kaybı olan insanların genellikle başları döner ve/veya kulaklarında çınlama olur.

Ani işitme kaybı olan kişilerin yaklaşık yarısında işitme duyusunun bir kısmı veya tamamı, genellikle 1-2 hafta sonra iyileşir. Bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından tedavi görenlerin %85’i işitmelerinin bir kısmını geri kazanabilir.

Ani işitme kaybı nadirdir. Tahminler, yılda 5.000’de bir kişiyi, en sık 40’lı ve 50’li yaşlarda etkilediği yönünde. Gerçek sayı çok daha yüksek olabilir çünkü birçok insan hızla iyileşir ve tedavi için bir doktora görünmez.

Ani İşitme Kaybının Nedenleri Nelerdir?

Ani işitme kaybı yaşayan çoğu insanda tanımlanabilen bir neden yoktur. En yaygın nedenler:

  • Bulaşıcı hastalıklar
  • Kafa travmaları
  • Cogan sendromu gibi otoimmün hastalıklar
  • Ototoksik ilaçlar (iç kulaktaki duyu hücrelerine zarar veren ilaçlar)
  • Kan dolaşımı sorunları
  • Kulağı beyne bağlayan sinirde bir tümör
  • Multipl Skleroz gibi nörolojik hastalıklar ve bozukluklar
  • Ménière hastalığı gibi iç kulak hastalıkları

Ani İşitme Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar, kaybedilen işitme aralığını gösterebilen, saf ses odyometrisi adlı bir işitme testi kullanır.

Ani işitme kaybı tanısı alırsanız, diğer uygulanacak testler altta yatan bir nedeni belirlemenize yardımcı olabilir. Bu testler kan testlerini, MRI gibi görüntülemeleri ve denge testlerini içerebilir.

Ani İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

Kortikosteroidler en sık görülen tedavi tipidir . Bu steroidler iltihabı, şişliği azaltır ve vücudun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.

Doktorunuz altta yatan gerçek nedeni keşfederse ek tedaviler gerekebilir. Örneğin, ani işitme kaybınız bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa size antibiyotik verilebilir. Bağışıklık sisteminizde olumsuz olarak iç kulağa sıçramasına neden olan bir otoimmün durumunuz varsa bağışıklık sisteminizi baskılamak için ilaç almanız gerekebilir.

Kaynakça: https://www.verywellhealth.com/cause-of-hearing-loss-sudden-deafness-1046569