Bilinçli Ebeveynlerin Yaptığı ve Yapmadığı 13 Şey

Bilinçli Ebeveynlerin Yaptığı ve Yapmadığı 13 Şey

Ruhsal ve zihinsel olarak güçlü çocuklar yetiştirmek için ebeveynlerin sağlıksız, çocukların güçlü olmalarını engelleyen ama popüler olan ebeveynlik uygulamalarını bırakmaları gerekmektedir.

Tabii ki çocuğu ruhsal ve zihinsel olarak güçlendirmek kolay değildir. Bu, ebeveynlerin de ruhsal ve zihinsel olarak güçlü olmasını gerektirir. Çocuğunuzun zorlandığını izlemek, korkularıyla yüzleşmesini sağlamak ve çocukları kendi hatalarından sorumlu tutmak oldukça zordur. Fakat, bunlar çocukların en iyi potansiyellerine ulaşmaları için ihtiyaçları olan deneyimlerdir.

Çocuklarınızın mutlu, başarılı ve hayatlarının anlamlı olması için, aşağıda belirtilen 13 maddeyi göz önünde bulundurun:

1. Kurban zihniyetine göz yummayın:

Futbol takımından çıkarılmak veya sınıfta kalmak çocuğunuzu kurban yapmaz. Dışlanma, başarısızlık ve adaletsizlik hayatın birer parçasıdır. Çocuğun talihsizliğini abartmasına izin vermek yerine, bilinçli ebeveynler çocuklarının yaşadığı zorlukları güce çevirebilirler. Şartlar ne olursa olsun, çocuklarının olumlu yönde harekete geçmeleri için alternatif yolları tanımalarına yardım ederler.

2. Pişmanlık duymadan ebeveynlik edin:

Pişmanlık duyguları; birçok anne ve babanın  sağlıksız ebeveynlik stratejileri kullanmalarına sebep olabilir. Örneğin; Hayır dedikten sonra istediği şeyi çocuğa vermek, veya çocuk üzerine aşırı titremek/aşırı koruyucu olmak. Bilinçli ebeveynler pişmanlık rahatsız edici olsa da, tolere edilebilir olduğunu bilirler. Bu ebeveynler pişmanlık duygularının kendilerinin akıllıca seçimler yapmalarına engel olmasına izin vermezler.

3. Çocuklarınızı evrenin merkezi yapmayın:

Çocuğunuzu evrenin merkezi yapmak, hayatınızın çocuğunuzun etrafında dönmesine sebep olur. Fakat, kendilerinin evrenin merkezinde olduğunu düşünen çocuklar; büyüdüklerinde bencil olurlar ve kendilerini her konuda haklı görürler. Bilinçli ebeveynler çocuklarına neye sahip olduklarına odaklanmaktan çok, bu dünyaya ne sunabilirlere odaklanmalarını öğretir.

4. Çocuklarının dünyayı tanımalarına izin verirler:

Çocuğunuzu güvenli bir balon içinde tutmak sizi kaygıdan korur. Fakat, çocukları çok fazla güven içerisinde tutmak çocuğun gelişimini engeller. Bilinçli ebeveynler kendilerini koruyucu olarak değil, rehber olarak görürler. Ne kadar korkutucu olsa da, çocuklarının dünyayı tanımalarına ve deneyimlemelerine izin verirler.

5. Çocukların sizden daha güçlü konuma gelmelerine izin vermeyin:

Ailesinin akşam yemeğinde ne yiyeceği veya ailesinin haftasonu ne yapacağına karar verebilen çocukların, ebeveynlerinin üzerinde çok fazla yaptırım gücü vardır. Ebeveynlerle aynı konumda olmak veya daha üstün konumda olmak çocuklar için sağlıklı değildir. Bilinçli ebeveynler ailedeki net hiyerarşiyi korurken, çocuklarının uygun seçimler yapmasına izin verir.

6. Mükemmellik beklemeyin:

Yüksek beklentiler sağlıklıdır, ama çocuklardan çok şey beklemek olumsuz sonuçlar verir. Bilinçli ebeveynler çocuklarının her şeyde çok iyi olamayacaklarını bilir. Çocuklarını herkesten daha iyi olmaya zorlamak yerine, çocukların en iyi potansiyellerine ulaşmaları için yardımcı olurlar.

7. Çocukların sorumluluktan kaçmalarına izin vermeyin:

Bilinçli bir ebeveyni hiçbir zaman "Çocuğumu günlük ev işleriyle yormak istemiyorum. Çocuklar sadece çocuk olmalıdır" gibi bir şey söylerken göremezsiniz. Çocuklarından işbirliği ve sorumlu vatandaşlar olmaları için gerekli olan becerileri edinmelerini beklerler. Çocuklarına seçimlerinin sonuçlarının sorumluluğunu almayı çok öncesinden öğretirler ve yaşlarına uygun görevler verirler.

8. Çocuklarınızın acılarına karşı siper olmayın:

Çocuklarınızın acıtıcı duygularla veya kaygıyla mücadele ettiğini görmek oldukça zordur. Fakat, çocukların pratik yapmaya ve huzursuzluğu tolere edebilmeyi ilk elden deneyimlemeye ihtiyacları vardır. Bilinçli ebeveynler çocuklarına destek olur ve çocukları acıyla baş etmeye çalışırken yardım isterlerse onlara yardım ederler. Böylece, ne kadar yollarına zorluklar çıkarsa çıksın, çocuklar bunlarla baş edebilecek yetenekleri olduğu konusunda özgüven kazanırlar.

9. Çocuklarınızın ne hissettiği konusunda kendinizi sorumlu hissetmeyin:

 Çocuk üzgünken neşelendirilmeye veya sinirliyken yatıştırılmaya çalışılabilir. Fakat, duygularını onlar için düzenlemek çocukların duygusal ve sosyal beceriler kazanmalarına engel olur. Bilinçli ebeveynler çocuklarının kendi duygularından nasıl sorumlu olduklarını onlara öğretir ve böylece çocuklar bunu kendileri için yapması konusunda başkalarına bağımlı olmak zorunda kalmazlar.

10. Çocuklarınızın yanlış yapmasına engel olmayın:

Çocuğunuz birkaç matematik sorusunu yanlış yapsa da, yapılan hatalar hayatın en iyi öğreticisidir. Bilinçli ebeveynler çocuklarının bir şeyleri mahvetmelerine ve davranışlarının doğal sonuçlarını görmelerine izin verirler.

11. Çocuklarınızı disipline ederken, ceza vermeyin:

Cezalandırmak kabahatleri için çocuklara cefa çektirmektir. Disiplin ise çocukların gelecekte bir şeyleri nasıl daha iyi yapacaklarını öğretmekle ilgilidir. Bilinçli ebeveynler sonuçları bildirirken; nihai hedefleri, gelecekte daha iyi seçimler yapmaları için çocuklarının öz-disiplin becerilerini geliştirmelerini sağlamaktır.

12. Huzursuzluktan kaçınmak için kestirme yolları kullanmayın:

Çocuk mızmızlandığında çocuğa boyun eğmek, veya çocuklarınızın yerine onların işlerini yapmak hızlı ve kolaydır. Fakat, bu kestirme yollar çocuğun sağlıksız alışkanlıklar edinmesine sebep olur. Huzursuzluğu tolere etmek ve bu tür kestirme yollardan uzak durmak zihinsel ve ruhsal olarak güçlü olmayı gerektirir.

13. Kendi değerlerinizi kaybetmeyin:

Günlük olarak ödevlerle ve temizlikle dolu işlere kendinizi kaptırmak kolaydır. Fakat, bu yoğun programlar insanların gözünde asıl değerli ve önemli olan şeyin yitirilmesine sebep olmaktadır. Bilinçli ebeveynler kendi değerlerini bilirler ve ailelerinin bu değerlere göre yaşadıklarından emindirler.

Ebeveyn olarak farkındalığınızı geliştirin

Ebeveynlik, hiçbir zaman mükemmel olmak demek değildir. Fakat; bilinçli ebeveyn olmanın anahtarı, hatalarınızdan öğrenmek ve bunlarla büyümektir. Bilinçli ebveynler olarak, çocuğunuza en iyi potansiyellerine ulaşmaları için güven verin ve beceriler kazanmalarını sağlayın.

Kaynakça: https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201709/13-things-mentally-strong-parents-dont-do