Serebral Palsili Çocuklar İçin En İyi Konuşma Terapisi Teknikleri

Serebral Palsili Çocuklar İçin En İyi Konuşma Terapisi Teknikleri

Serebral palsi (SP), çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilen konjenital bir hastalıktır. Genellikle bebeklik döneminden, çocuğun okul öncesi dönemine kadar teşhis edilmiş olur. Serebral palsinin bazı tipleri vardır, bunlar; spastik tip, atetoid tip ve ataksik tiptir.(ayrıca Flask (Hipotonik) tip ve miks tipte bulunmaktadır.) Tam olarak bir tedavisi olmasa da konuşma terapisi gibi tedaviler çocuğun yaşam kalitesini büyük ölçüde arttırabilir. Çocuk büyük olasılıkla uzun vadeli konuşma terapisine ihtiyaç duyacaktır. Çocuğunuza SP tanısı konulursa, ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planı geliştirmek için çocuk doktoruna, dil ve konuşma terapistine, fizyoterapiste ve diğer uzmanlara danışın.

Serebral Palsinin Belirtileri

 

Serebral palsi, kısaca kişinin motor becerilerini ve hareketini engeller. Çocuklarda ayrıca hipotoni veya zayıf kas tonusuda görünmektedir. Çocuğunuzuna serebral palsi tanısı konulduysa istemsiz titreme veya burulma hareketleri yaşadığını görebilirsiniz. Kasları olması gerektiğinden daha sert olabilir ve abartılı reflekslere sahip olabilir. Serebral palsili çocuklar kavrama gibi ince motor zorluklarının yanında yutma sorunları da yaşarlar.

Dil ve Konuşma Sorunları

Serebral palsili çocuklar da sıklıkla iletişim güçlüğü çekmektedir.  Gecikmiş konuşma bu bireylerde sık görülür. Çocuklar ayrıca zayıf kas kontrolü nedeniyle ses üretmekte zorlanabilirler. SP’li gençlerin çoğunda dizartri, motor konuşma bozukluğu görülmektedir. Artikülasyonda zorluk yaşayabilirler. Çocuğunuz ayrıca, iletişimi zorlaştıracak ve dil ve konuşma sorunlarına neden olabilecek, işitme kaybına sahip olabilirler.

Serebral Palside Konuşma Terapisi Teknikleri

Artırıcı ve Alternatif İletişim (AAİC) Cihazları

Bir AAİC cihazı, sözsüz iletişimin herhangi bir yöntemidir. Gecikmiş konuşması olan çocuklar, kendilerini ifade etmek ve bu konudaki hayal kırıklığını azaltmak için alternatif iletişim yöntemleri kullanmaktan yararlanabilir. Ne yazık ki, SP’li birçok çocuk motor kontrolü ile mücadele eder, bu nedenle işaret dili bazıları için zor olabilir. Dil ve konuşma terapisti çocuğunuza, elektronik bir okuyucu cihaz kullanmayı veya iletişim kurmak için bir resim kartı sistemini kullanmayı öğretebilir.

Oral Motor Becerileri

Çocuğunuzun konuşma terapisti, oral motorlu kasları güçlendirmek için tasarlanan egzersizleri uygulayarak çocuğunuza yardımcı olabilir. Bunlardan bazıları; dilin kıvrılması, kabarcıklar üfleme ve yanak şişirme gibi uygulamaladır. Oral motor egzersizler kas tonusunu iyileştirebilir ve konuşma için gereken kaslar üzerindeki kontrolü artırabilir. Bununla birlikte, son zamanlarda dil ve konuşma terapistleri oral motor egzersizlerin faydalı olup olmadıkları konusunda ayrı düşüncelere sahiptirler. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, bu egzersizlerin önceden düşünüldüğü kadar yardımcı olmadıklarını göstermektedir. Birden çok dil ve konuşma terapistinden ikinci veya üçüncü bir görüş almak isteyebilirsiniz.

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-disorders/communication-difficulties-for-children-with-cerebral-palsy/