Asperger Sendromu ve Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü

Asperger Sendromu ve Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü

Asperger sendromunun ve sözel olmayan öğrenme güçlüğünün belirtileri birbirine benzerdir. Her iki grup da sosyal becerileri öğrenme ve kullanma ile ilgili sorunlar yaşar. Her iki grup da ana temaları bulmakta zorluk çekebilir; bu da okuduğunu anlama sorunlarına yol açabilir.

Bozuklukluların karıştırılmaması için sözel olmayan öğrenme güçlüğü, Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı’nda (DSM-5) listelenmemiştir. Asperger ise daha önce DSM’de listelenmişti, ancak 2013’te kaldırıldı.

DSM’deki bir listenin, bozukluğun olup olmadığını kesin olarak kanıtlamadığını ancak bozukluğu yaşayanların uygun tedavi ve desteğe erişebilmesi için bozuklukların nasıl tanımlandığını ve teşhis edildiğini kanıtladığını unutmayın.

Sözel Olmayan Öğrenme Güçlüğü Nedir?

Sözel olmayan öğrenme güçlüğü, görsel ve mekansal işlemeyi etkileyen bir öğrenme yetersizliğidir. Başka bir deyişle, sözel olmayan öğrenme güçlüğü olan bir insanlar, etrafındaki fiziksel nesnelerin boyutunu, şeklini, yönünü, oryantasyonunu ve hareketini anlamakta zorlanırlar. Sözel olmayan öğrenme güçlüğü, sesli okuma veya fonetik kod çözme gibi sözel yetenekleri etkilemez.

Asperger Sendromu Nedir?

Asperger sendromu DSM tarafından hafif bir otizm bozukluğu şekli olarak tanımlanmaktadır. Otizm bozukluğu, "Sosyal iletişim becerilerindeki, ince ve kaba motor becerilerdeki, konuşmadaki ve entelektüel becerilerdeki farklılıkları ve / veya zorlukları içeren bir bozukluk" olarak tanımlanır.

Bu hızlı tanımlar, belirtilerin yüzeyde nasıl göründüğü konusunda örtüşen bazı şeyler gösterirken daha derin bir bakış ikisinin arasındaki farklılıkları göstermektedir:

Beden Dilini Anlama

Sözel olmayan öğrenme güçlüğü olan insanlar, etraflarındaki şeylerin nasıl göründüklerini işlemekte ve aralarındaki farkları fark etmekte zorlanırlar. İki farklı boyutlu nesne veya bu nesnelerin şekli arasındaki farkı söylemekte zorlanabilirler. Bu yüzden bu bozukluk birinin beden dilindeki durumları fark etmeyi zorlaştırabilir. Sözel olmayan öğrenme güçlüğü olan biri gülümsemenin ve kaşınma durumunun aynı şeyler olmadığını işlemleyemez. Uzaklıkların işlenmesi ve nesnelerin konumlarının zorluğu sözel olmayan öğrenme güçlüğü olan birinin başkalarına ne kadar uzak ya da yakın olduklarını anlamamalarına ya da fark etmemelerine neden olabilir.

Otizmli birey, başka bir kişinin beden dilinin farkında olabilir, fakat beden dili ve ifadelerini yorumlamakta zorlanabilir.

Sakarlık

Sözel olmayan öğrenme güçlüğünün karakteristik özelliği olan mekansal işlemedeki zorluklar, herhangi bir yerde hareket etmeyi zorlaştırabilir, hatta ince motor becerilerini de etkiler. Nerede bulunduklarını anlamada zorluk çektikleri için sözel olmayan öğrenme güçlüğü ile yaşayan insanlar kazalara yatkın olabilirler. Ayrıca yazı yazarlarken veya ayakkabı bağcıklarını bağlarlarken elleriyle yaptıklarını zihinsel olarak işlemekte de sıkıntı çekebilirler.

Otizmli insanlar ise genellikle motor becerilerde sorun yaşarlar, ancak bu sorunlar otizmi olan herkeste aynı değildir. Motor gecikmeleri, genellikle koordinasyonda veya planlı hareketlerde kendini gösterir.

Konuşma Becerileri

Sözel olmayan öğrenme güçlüğünün temel özelliklerinden biri de sözel becerileri etkilememesidir. Sözel olmayan öğrenme güçlüğü olanlar ortalama veya ileri düzeyde sözlü yeteneklere sahip olabilirler.

Dil ve konuşma ile ilgili sorunlar otizmli insanlar için yaygındır, ancak daha hafif otizm formları olan birçok insanın mükemmel sözel yetenekleri vardır.

Tekrarlayan Hareketler ve Rutinler

Otizmi olan insanlar sıklıkla kendilerini sakinleştirmenin bir yolu olarak tekrarlayan hareketleri kullanırlar. Bu hareketler, ileri geri sallanma, tekrar tekrar sesler çıkarma olabilir. Ayrıca başka tekrarlayan davranışlar da olabilir.

Bu tekrarlayan davranışlar sözel olmayan öğrenme güçlüğünde gözlenmez.

Kaynakça: https://www.verywellfamily.com/non-verbal-learning-disability-vs-asperger-s-4152052