İlk Konuşma Terapisi Seansında Sonra Neler Beklenmeli

İlk Konuşma Terapisi Seansında Sonra Neler Beklenmeli

Çocuğunuza bir konuşma bozukluğu teşhisi konulduysa ve çocuğunuz kekemelik, konuşma apraksisi, konuşma sesi bozukluğu, akıcılık bozukluğu veya pelteklik gibi yaygın konuşma bozukluklarından muzdarip olsa da erken konuşma terapisi müdahalesi başarılı tedavi için çok önemlidir. Fakat ilk dil ve konuşma terapisi seansında neler olacak? Neleri beklemelisiniz? Burası dil ve konuşma terapisti (DKT) ile özel olarak görüşeceğiniz ilk yerdir. Önceden planlama yapmak ve hazırlıklı olmak, bir dil ve konuşma terapisti ile ilk ziyaretinizden en iyi şekilde yararlanmanıza ve konuşma terapisi tedavisine başarılı bir şekilde devam etmenize yardımcı olacaktır.

Konuşma Bozukluğuna Sahip Olanlar için Konuşma Terapisi

Hazırlak yapın:Çocuğunuzun öğretmeni herhangi bir öneride bulunduysa, dil ve konuşma terapisti ile görüşmek için bunları bir araya getirin. Tıbbi bir geçmiş gereklidir, böylece terapist farkında olması gereken herhangi bir gelişimsel endişeyi belirleyebilir ve ayrıca çocuğunuz için uygun test materyallerini seçmesine yardımcı olacaktır. Dil ve konuşma terapisti ziyaretinizden önce size detaylı bir kontrol listesi veya tıbbi değerlendirme formu gönderecektir bazen bu testler ilk terapi saatlerinde de yapılmaktadır.

Ortam: Genel olarak, konuşma terapistleri çocuğunuzun en iyi şekilde çalıştığı bir ortamda terapi verirler. Bu, özellikle küçük çocuklar için evde özel olarak konuşma terapisi alabileceğiniz anlamına gelir. Diğer zamanlarda, konuşma terapisi, çocuğun kendini rahat hissetmesini sağlamak için özel olarak tasarlanmış bir rehabilitasyon merkezinde gerçekleştirilecektir. Terapistinizle bu detayları ayarlamaktan çekinmeyin ve çocuğunuzun en rahat hissettiği yeri bulun.

Değerlendirme:Konuşma terapisti önce çocuğunuzla ilişki kurmaya çalışacaktır. Başlangıçta bu oyunlar, oyuncaklar veya bir dizi soru ve cevap ile olacaktır. Çocuğunuzun rahat etmesi biraz zaman alabilir, ancak konuşma terapisti çocuğunuza bunların, bir “test” veya doktor randevusu gibi hissetmesi yerine, bu deneyimi çocuğunuz için keyifli hale getirmeye çalışacaktır. Doğru cevaplar aramak yerine, terapist çocuğunuzun dikkat süresi, dil kullanımı ve genel sözlü motor becerileri hakkında bilgi toplayacaktır.

Bazen terapistler bu değerlendirme aşamasını odada ebeveynler olmadan yapmayı seçerler, çünkü çocuklar çoğu zaman doğru cevap için ebeveynlerine bakarlar. Ancak, değerlendirme sırasında odaya girmenize izin verilirse, içeri girmemeye ve çocuğunuzun soruları cevaplamasına yardımcı olmamaya özen gösterin. Terapinin gerçekten etkili olabilmesi için terapistin, ebeveyn müdahalaesi olmadan çocuğun özel konuşma bozukluğunu tam ve net olarak anlaması gerekmektedir.

Sonuçların Gözden Geçirilmesi:Değerlendirmenin ardından dil ve konuşma terapisti, tanı ve bulguları ile birlikte resmi bir rapor yazacaktır. Bu rapor konuşma terapisi türleri, tedavinin sıklığı ve süresi hakkında tavsiyeleri içerecektir. Dil ve konuşma terapistiniz, çocuğunuzun konuşma bozukluğunun ciddiyetini tanımlayabilmeli ve size bozulmanın ne kadar tedavi edilebilir olduğu konusunda fikir verebilmelidir. Ayrıca belirli ve ölçülebilir hedefleri de ana hatlarıyla belirtecektir. Bu hedefleri terapistinizle tartışmaktan çekinmeyin. Unutmayın, hiç kimse çocuğunuzu sizden daha iyi tanımıyor, bu nedenle Dkt’nin koyduğu hedefler size gerçekçi görünmüyorsa, çocuğunuz için daha ulaşılabilir hedefler olacağını düşündüğünüz şeyler hakkında konuşun. Evde pratik yapabileceğiniz birkaç kitap veya oyunu önermesini de isteyin.

Unutmayın! Erken müdahale başarılı konuşma terapisinin kilit bir bileşenidir. Çocuğunuz için ne tür bir konuşma terapisi seçerseniz seçin, süresi ve sıklığı ne kadar uzun olursa ve çocuğunuz uygun dil becerilerini ne kadar erken öğrenirse, çocuğunuzun konuşma bozukluğunu aşma olasılığı o kadar yüksek olur.

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/speech-therapy-for-speech-impediments/