0-5 Yaş Aralığındaki Çocuğunuzun Dil Becerilerini Desteklemek İçin İpuçları

0-5 Yaş Aralığındaki Çocuğunuzun Dil Becerilerini Desteklemek İçin İpuçları

Çocukların dili nasıl kullanacaklarını öğrenmelerine yardımcı olduğumuzda, daha önce yaptıklarını daha fazla yapmalarına yardım ederek, iletişim kurma girişimleriyle ilgili gurur duymalarını sağlayarak yardım etmek istiyoruz. Erken dil edinimi içgüdüseldir ve çoğu çocuk için oldukça doğadır. Ancak, yetişkinlerin iletişim kurma girişimlerine nasıl yanıt vereceğimiz dil gelişimini hızlandıran veya yavaşlatan bir etkiye sahip olabilir.

Dil edinimi ve gelişimi sürecinde olan küçük çocuklarla çalışan bir dil ve konuşma terapisti olarak, çocukların öğrenmesine yardımcı olan birçok strateji ve teknik araştırdım. İşte, evde çocuklarla günlük etkileşimlerinde kullanmaya başlayabileceğiniz bazı bilgiler (Tipik olarak dili edinenler ve daha fazla sorun yaşayanlar için.)

Konuşma Sonra Gelir

Tüm ebeveynlerin de bildiği gibi, kelimeler iletişim kurmanın tek yolu değildir. Çocuklar işaret eder, göz teması kurar ve beden dilini kullanarak bize mesaj verirler. Bu faktörleri bilmek, çocuğunuzu teşvik etmek ve olumlu bir şekilde pekiştirmek, konuşma üretiminin ve dilin geleceğini gösteriyor. Fakat, çocuklar istedikleri şeyi nasıl göstereceklerini anlamadan önce bile bizimle başka yollarla iletişim kurarlar.

Erken yaşlarda, bebekler ağladıklarında, aç veya rahatsız olduklarından dolayı, sadece hissettiklerine tepki gösteriyor olabilirler ancak ebeveynler ağlamalarını ve seslerini yorumlayıp cevap verdiğinde, bebekler seslendirme ile ihtiyaçlarının karşılanması arasındaki karşılıklı ilişkiyi fark etmeye başlarlar. Bu, onların işaret etme ve beden dili gibi şeyler aracılığıyla daha fazla ses çıkarmayı isteyerek onların ihtiyaçlarını bilinçli olarak iletmeye başlamalarını teşvik eder.

Sonunda kelimeler, bizimle iletişim kurmaları için en etkili yol olacaktır, ancak o zamana kadar ebeveynler, çocuğun aklındaki iletişimin yararını sağlayan ve ona daha karmaşık bir şekilde iletişim kurmayı öğrenmeye iten sözsüz iletişimi şekillendirmenin önemini göz ardı etmemelidir.

Çocuklarda dilin gelişimi ile ilgili en ilginç şeylerden biri oyunla yakından ilişkili olmasıdır. Çocukların ilk kelimelerini, genellikle 12 ila 13 ay civarında üretmeye başladıkları zaman, sembolik oyunun geliştiği zamandır. Sembolik oyunla kulağına muz tutan ve telefonmuş gibi kullanan bir çocuk gibi bir şey kastediyorum.

Gelişimsel olarak konuşursak, bu iki şeyin aynı anda gerçekleşmesi mantıklıdır, çünkü çocuklar öncelikle dili kullanmak için sembolik olarak düşünmeyi öğrenmek zorundadır, çünkü dil semboliktir (örneğin bir sözcük bir nesneyi temsil eder). Bu nedenle, çocuğunuzla yaratıcı oyunlar oynadığınızda, aslında zihinsel ve sembolik olarak temsil eden kelime kapasitesini genişletmeye teşvik ediyor ve yardımcı oluyorsunuz.

Çocuğunuzun oyun becerilerini gözlemlemek ve anlamak, bir ebeveyn olarak daha sonra ne olacağını bilmenize yardımcı olabilir. Örneğin, çocuğunuz masaya bir kaşıkla vurmadıysa, henüz iletişim kurmak için konuşmayı kullanmasını beklememelisiniz, çünkü gelişimsel olarak iletişim kurma niyeti hala gelişmektedir.

Fırsatlar Yaratmak

Ebeveynlerin, çocuklarının iletişim becerilerini kullanmalarını teşvik eden fırsatlar yaratması için birçok yol vardır. Birincisi sevilen şeyleri hemen erişilemez hale getirmek. Örneğin, oğlunuza istediğini bildiğiniz arabayı doğrudan vermek yerine, hafifçe ulaşamayacağı yere konumlandırın ve bir şekilde sormasını ve istemesini bekleyin.

Evinizdeki işleri nasıl düzenleyeceğiniz konuşmak için birçok fırsat yaratabilir. Evin etrafında yürüyün ve kitapların ve oyuncakların nerede olduğunu görün. Belki daha fazla arzu edilen oyuncakları biraz yukarıya kaldırabilirsiniz (ama yine de göz hizasında olmalı). Benzer şekilde, çocuklara bulmacanın sadece bir bölümünü veya Bay Patates Kafa oyuncağını vermeyi deneyebilirsiniz. Sizden ihtiyaçları olan diğer parçaları sormalarına izin verin. Buradaki amaç çocuğunuzu hayal kırıklığına uğratmak değildir, ancak çevreyi bir şeyler istemeye, bir şeyleri fark etmeye ve kasıtlı iletişimi kullanmaya teşvik edecek şekilde manipüle etmektir.

Çocuklarla iletişim kurmanın bir başka eğlenceli yolu da unutmuş gibi davranmaktır. Sizin ve çocuğunuzun yaptığı bir rutinde örneğin giyinmek, çoraplarını ayakkabılarının önüne koymayı unutabilirsiniz. Kızınız ayakkabılardan önce gelen çoraplara alışkınsa, rutindeki değişimi fark edecek ve size sormayı ve istemeyi deneyecektir.

Ayrıca, tahmin edilebilir bir etkinlik sırasında, en sevdiğiniz şarkıyı söylerken duraklatabilirsiniz. Bu, onu yalnızca yeni kelime kelimeleri öğrenmeye ve kullanmaya teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda sıra alma becerisini ve dili ileri geri değişimli olarak kullanmanın eğlenceli olduğunu da öğretir!

Dil Becerilerini Genişletme Stratejileri

Çocuklarla dil becerileri üzerinde çalışırken, amacınız her zaman sadece bir sonraki karmaşıklık seviyesine ulaşmalarına yardımcı olmak olmalıdır. Örneğin, çocuğunuz bir veya iki kelimeyle iletişim kurarsa, amacınız üç ve dört kelime cümlesini modellemek ve kullanmak olmalıdır. Ancak çocuğunuzun liderliğini takip ettiğinizden emin olun.

Konuşmak ve başkalarıyla iletişim kurmak eğlenceli olmalı! Unutmayın, dil, çocukların doğal olarak edindikleri bir şeydir, bu nedenle ilgilendikleri şeyleri izlemek, iletişim kurmalarını gözlemlemek ve dinlemek ve bir sonraki dil becerisi seviyesine getirmelerine yardımcı olmak istiyoruz.

Dil seviyesine bağlı olarak, doğumdan beş yaşına kadar olan çocuklarda kullanabileceğiniz bazı stratejiler. Bunları nasıl yaptığınız bebeklik döneminde çocukların kelimeleri kullanmaya başlamasına kıyasla farklı görünebilir, ancak temel fikir aynı kalacaktır.

Taklit:Çocuğunuz bazı sesler çıkarıyorsa, oyunda başka bir ses çıkarıyorsa taklit edebilirsiniz. Çocukların seslerini, sözcüklerini ve eylemlerini taklit etmek, onların duyulduğunu ve ne yaptıklarını veya söylediklerini anlamlandırmanızdır.

Ayrıca, sıra almayı teşvik eder ve hepsinden önemlisi, çocuğunuzu sizi ve daha karmaşık dil ifadelerinizi taklit etmeye teşvik eder.

Yorum:Çocuğunuz içmek istediği elma suyunu işaret ediyorsa, sizinle iletişim kuruyor. Söylemeye çalıştığı şeyi yorumlayarak bunu bir sonraki seviyeye taşıyın. “Elma suyu! Elma suyu istiyorsun! ”

Genişletme ve Yeniden Kullanma:Çocuğunuz “kırmızı kamyon” derken, “Evet, büyük kırmızı bir kamyon” diyerek genişletebilirsiniz. Çocuğunuza odaklanmasını istediğiniz kelimeleri vurgulamak için vurgu ve tonlamayı da kullanın.

Yorum Yapma ve Açıklama:Çocuklara oyun süresi boyunca ne yapacaklarını söylemek yerine, bir spor spikeri olun ve yaptıklarını bir oyun oynayarak anlatın. “Kırmızı arabayı sürüyorsun.” veya “İnekleri ahıra sokuyorsun. İnek beslenecek.” gibi. Bu, iyi kelime hazinesi ve grameri düzenlemelerine yardımcı oluyor.

Olumsuz Konuşmayı Ortadan Kaldırın:“İneklerin gittiği yer orası değil” veya “Gökyüzü pembe değil” gibi şeyler söylememeye çalışın. Bu girişimleri iletmek ve onaylamak için tüm girişimleri teşvik etmek istediğimizi unutmayın. Böylece çocuklar bundan daha fazlasını yapar. Hepimiz daha olumlu ifadelere daha iyi yanıt vermeliyiz.

Koşullu Cevaplar:Kelime ve jestler dahil tüm iletişim girişimlerine yanıt verin. Bu çocuklara iletişimin ne kadar önemli olduğunu gösterir ve daha karmaşık dil becerilerini modelleme fırsatı sunar.

Geri Dönüt Alma:Çocuğunuza, döndüklerinden emin olarak iletişim becerilerini kullanmalarına yer verin. Geri dönütlerde konuşmalarına gerek yok. Bu dönüş çocuğunuzun size bir oyuncak vermesi veya göz teması kurması olabilir. Belki çocuğunuz size bakar, çünkü bir kutuyu açmak için yardıma ihtiyacı vardır. “Kutuyu açmamı mı istiyorsun?” Diyebilirsiniz. O zaman kutuyu size vermesini bekleyebilirsiniz bu da başka bir geri dönüt şeklidir. Sıra alma ebeveynler için zor olabilir, çünkü durumları ele almaya alışkınız ama çocuklara geliştirdikleri becerileri kullanma fırsatı vermek önemlidir.

Sayfaları Etiketleme:Çocuklar henüz kelimeleri kullanmaya hazır olmasalar bile, ortamlarındakileri etiketleyerek hazırlayabilirsiniz. Banyo köpüğü sırasında baloncukları tanımlayın, beslenme sırasında da elma suyunu etiketleyebilirsiniz.

“Testi” Sınırlayın:Oğlunuzun bir köpeğin hangi sesi çıkardığını bildiğini biliyorsanız, sormaya devam etmeyin. Onunla oynamak yerine sadece oyun oynamak sırasında test etmek stresli olabilir. Bunun yerine, “Köpeğin nereye gittiğini merak ediyorum?” Diyebilirsiniz, ancak yine de onu yanıtlamaya teşvik ediyor ama onu olay yerine koymuyor olursunuz.

Övgü:Sadece “aferin” demek yerine, değişik şekillerde övün. Çocuğunuz henüz kelimeleri kullanmıyorsa (ya da olsalar bile) övgüyü kullanın. Bu, iletişim kurarken etrafında olumlu duygular yaratmaya ve devam etmeleri için motive olmalarına yardımcı olur.

Kaynakça: https://childmind.org/article/helping-toddlers-expand-their-language-skills/