Erken Dil Gelişiminde Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz

Erken Dil Gelişiminde Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz

Okuryazarlık becerileri; çocuğun erken dil gelişimi, sosyal iletişim ve akademik başarısı için önemlidir. Bir çocuk, bir kitabı alıp bir sayfadaki kelimeleri anlamlı bir şeyle eşlemeden önce, yazılı dilin nasıl olduğu ve çevresinde nasıl kullanıldığı hakkında bir anlayış geliştirmelidir. Logolar, işaretler ve etiketler; siz farkında olmasınız da çocuğunuza okumayı öğretiyor olabilir. Ayrıca okul öncesi dönemde çocuklar, ebeveynlerin yazılı dil ile etkileşimlerini izleyerek okuryazarlık kavramlarını öğrenirler. Okumayı öğrenmedeki bu ilk adımlara, hızlı okuma yazma becerileri denir. Bu becerileri zaten günlük yaşamınızda öğretiyor olsanız da, okuryazarlığı desteklemenin diğer yolları da vardır.

Erken dil gelişimi okuryazarlığı için önemli bir beceri de; “fonolojik farkındalık “olarak bilinen, kelimeleri üretmek için sesleri kullanmayı anlamaktır. Okuma etkinlikleri sırasında, farklı konuşma sesleri hakkında konuşarak ve bunları öğreterek okul öncesi dönemdeki çocuğunuzun fonolojik farkındalığını destekleyebilirsiniz.

Okumayı desteklemeye yardımcı olan bir başka beceri de baskı bilincidir. Çocuklar çevrelerindeki logoları, tabelaları ve etiketleri anlamış olduklarını gösterdiklerinde, baskı bilincine sahip olduklarını göstermiş olurlar. Baskı farkındalığı, aynı zamanda, bir kitabı dik tutmayı ve sayfadaki kelimelerin bir hikaye anlattığını bilmeyi de içerir. Kelimeleri okuyabilmeleri için bile olsa; çocuğunuz soldan sağa kelimeleri okurken, parmaklarıyla soldan takip etmeye teşvik etmek baskı bilincini destekleyecektir. Kitabın fiziki kısımlarını, yazar ve çizerlerin kim olduğunu tartışmak da oldukça faydalıdır.

Alfabe bilgisi, seslerin temsil ettiği anlamları ve seslerin birlikte okunduklarında bir kelime haline geldikleri, öğretebileceğimiz başka bir beceridir. Alfabeyle ilgili birçok çocuk kitabı vardır, ancak her bir sesi tek tek tanımlayabilir ve hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğunuzun erken dil gelişimi ve okuduğunu anlaması için sözlü dil becerilerine ihtiyacı vardır. Çocuğunuzla her konuşmaya başladığınızda, onların sözlü dil becerileri için model oluyorsunuz. Yeni kelime öğretmek; sözlü dil ve erken okuma için gereklidir, çünkü okuryazarlığın ilk aşamalarında bir miktar kelime bilgisi gereklidir. Okuma; çocuğun yaşamı boyunca akademik, sosyal ve yaratıcı şekilde özendirici olması için değerli bir beceridir.

Erken okumayı öğrenen çocuklar genellikle akranlarından daha başarılıdır ve okuma da bir bilgi kaynağıdır. Aynı zamanda okuma, çocukları yeni kelimelere ve dil kullanımlarına maruz bırakır. Kitaplar, çocuklara duyguları ve kişisel bakış açılarını öğretir. Ayrıca diğer düşünce ve duyguların takdir edilmesi, çocukların akranlarıyla iletişim kurmasına ve ilişki kurmasına yardımcı olacaktır. Tabii ki, okuma da zevkli ve yaratıcılığı arttırmaktadır.

Kaynak: https://www.speechbuddy.com/blog/language-development/early-language-development/