Çocuğunuzla Ödev Savaşlarınızı Azaltmak İçin 7 İpuçu

Çocuğunuzla Ödev Savaşlarınızı Azaltmak İçin 7 İpuçu

Çok az sayıda iş, ev ödevi zamanı gibi, öz-düzenleme becerilerini test eder. Kendi kendini düzenleme, birinin zorlu veya karmaşık durumları yönetebilmesi için kritik öneme sahiptir ve ev ödevi bir istisna değildir. Güçlü öz düzenleme, çok yönlüdür. Kişinin düşüncelerinin, duygularının, eylemlerinin ve motivasyonunun düzenlenmesini içerir. Her ne kadar bu beceriler yetişkinlikte gelişmeye devam etse de, onları erken yaşlardan itibaren inşa etmek ve güçlendirmek ileride stresi azaltabilir ve kişinin yeni deneyimler kazanmasını sağlayabilir. Öğrenciler bu uygulamaları, öz düzenlemenin temelini güçlendiren ve destekleyen ev ve okul etkinliklerine entegre edebilirler. Aşağıda, öğrencilerin daha mutlu ev ödevleri yapmaları için günlük rutinlerinde kullanabilecekleri yedi ipucu bulunmaktadır.

1. Bir ev ödevi planı yapın

Çocuğunuzunun günün ilk dersinden gelen ev ödevlerine başlaması her zaman mantıklı değildir. Bazı öğrenciler, ilk önce en zorlayıcı ödevi yapmaya başladıklarında daha fazla motive olurlar. Bazıları ise; duygusal bir aşırı yüklenme durumundan kaçınmak için, kolay bir ödeve başlamalıdır. Çocuğunuzun ilk olarak, tüm görevlerinin bir listesini çıkarmaya ve ardından onları başarıya teşvik edecek bir şekilde düzenlemesine teşvik edin. Başlamadan önce, bir ev ödevi planı yapmak için birkaç dakika ayırmak; uzun vadede zamandan, hayal kırıklığından ve stresten tasarruf etmenizi sağlar.

2. Ödevinize önceden hazırlanın

Keskin bir kalem bulmak için yapılan bir arama, kolayca bir saatlik bir dikkat dağınıklığına dönüşebilir. Başlamadan önce, ödevi tamamlamak ve çalışma alanını düzenlemek için hangi malzemelerin gerekli olduğunu düşünün. Bazı öğrenciler görsel dikkat dağılmalarını azaltmak için, geçici çalışma alanı olarak kullanılan üç katlı poster panosundan yararlanır. Çocuğunuzun ev ödevlerini tamamlamayı planladığı her yerde, alanın dikkatini dağıtmayacağından ve gerekli malzemelerin hazır bulundurulduğundan emin olun. Böylece değerli çalışma süresi, daha fazla kağıt aramak için boşa harcanmaz.

3. Temel ihtiyaçlarınızı destekleyin

Beynin alt korteksi; duyguları yöneten, arayış oluşturan ve dürtüleri önleyen alt seviye beyin yapılarını kapsar. Alt korteks düzensiz olduğunda; beyin, kendimizi güvende ve rahat hissetmemizi sağlamak için, bilişsel kaynaklarının çoğunu veya tamamını bu yapılara ayırır. Bu; öğrencilerin ödevlerini başarıyla tamamlamaları için, ihtiyaç duydukları beynin prefrontal, “düşünme”, bölümlerine ulaşan bilişsel enerjinin azalmasına yol açar. Çocuğunuz yeterince uyku, hidrasyon, yiyecek ve hareket geçirmesini sağlayarak subkortikal düzenlemeyi destekleyebilir.

4. Tetikleyicilerinizi bilin ve önceden planlayın

Belli bir tür görev; çocuğunuzla ev ödevleri için tutarlı bir duygusal tetikleyici ise, çevreyi önceden düzenlemeye çalışın. Bu; çevrenin mümkün olduğunca sessiz olmasını, göreve biraz eğlence katmak için favori bir tükenmez kalemin veya kurşun kalemin kullanılmasını, başlamadan önce derin nefes almayı, ev ödevinde ara vermeyi ve görevi tamamlamak için küçük bir ödül vermeyi içerebilir. Düzensizlik olasılığını tahmin etmek ve ileriye doğru planlama yapmak; öğrenciler zevk almadıkları bir ödev üzerinde çalışırken, olumsuz duygusal olaylardan kaçınmaya yardımcı olur.

5. Mevcut eylemi teşvik etmek için gelecekteki duyguları kullanın

Genellikle öğrenciler; "Şuan ev ödevine başlamam gerek" düşüncesiyle  sinirlendikleri, sıkıldıkları ya da bunaldıklarından dolayı, bu duygusal durumun içinde sıkışıp kalırlar. Bu rahatsız edici duygusal durumun, ödeve başlamaları için fazla motivasyon sağlamaması şaşırtıcı değildir. Öğrencilerin dikkatini şuanda ne hissediyor olduklarından, ödev bittiğinde nasıl hissedeceklerine kaydırmaya çalışın. Gururlu? Rahat? Başarılı? Başlamak için  ve şimdiki eylemi motive etmek için, bu gelecek duygusunu kullanın.

6. Doğru atıştırmalıklar kullanın

Tüm yiyecekler, beynin dayanıklılığını eşit şekilde etkilemez ve yanlış atıştırmanın seçilmesi, ev ödevlerinin ortasında, büyük bir kan şekeri çökmesine neden olabilir. Ev ödevi için yakıt almak, beynin alt korteksini desteklemenin harika bir yoludur ve öğrenciler, beyine tutarlı enerji sağlayan ve / veya duyusal işlem ihtiyaçlarını besleyen atıştırmalıkları yemelidir.

Kompleks karbonhidratlar ve protein yönünden zengin besinler içeren atıştırmalıklar, tüketimden kısa bir süre sonra çok düşük olmayan, beyin için yavaş salınan enerji sağlar. çiğnenen yiyecekler (örneğin kurutulmuş meyveler) ve gevrek yiyecekler (örneğin, fındık, tam tahıllı krakerler), duyusal arayış dürtülerinden rahatsızlık duyan öğrenciler için, duyusal girdi sağlayabilir.

7. Molaları akıllıca planlayın

Beyin; en çok on beş ila yirmi dakikalık uyaranlar için, dikkat verebilir. Bazı öğrenciler; maraton ev ödevi oturumlarını başarabilirken, birçoğunun beyinlerini dinlendirmek için zaman ayırması gerekir. Öğrenci sadece başarıyla ev ödevine geçebilirse, molalar harika olabilir. Olağanüstü zamanlamayı (Örneğin; bir süre dışarıda oynamak) veya kolayca duraklatılamayan etkinlikleri (Örneğin; oyuncunun durmadan önce, bir sonraki seviyeye ulaşmasını gerektiren video oyunları) gerektiren mola etkinliklerinden kaçının. Bir moladan ev ödevine geçiş dramalarını önlemek için, açık başlangıç ​​ve bitiş sınırları olan mola etkinliklerini göz önünde bulundurun (Örneğin; beş dakikalık bir YouTube videosu,  üç şarkı dinlemek, vb.). Belirsiz bitiş sürelerinden kaçınılamazsa, kesin bir kesme süresi oluşturmak için, bir zamanlayıcı ayarlayın.

Kaynak: https://hbslp.wordpress.com/2016/10/29/7-self-regulation-tips-to-reduce-homework-battles-with-your-child/