Engeli Olan Çocuğunuz İçin Arkadaşlık ve Oyun

Engeli Olan Çocuğunuz İçin Arkadaşlık ve Oyun

Engeli Olan Çocuğunuz İçin Arkadaşlıklar ve Oyun Neden İyidir?

Oyun ve arkadaşlıklar, engeli olan çocuğunuzun her türlü beceri ve yetenekleri öğrenmesine yardımcı olur. Sonuçta, çocuklar birbirlerinin en iyi öğretmenleridir. Diğer çocuklarla oynamak, çocuğunuzun kendisini iyi hissetmesine yardımcı olur.

Sosyal-Duygusal Gelişim

Oyun ve arkadaşlıklar, çocuğunuzun başkalarının ne hissettiğini ve diğer çocuklarla arkadaş olduğunu bilmesine ve paylaşmayı, işbirliği yapmayı öğrenmesine yardımcı olur.

Arkadaşlar eğlencelidir. Çocuğunuz da diğer çocuklara güvenebileceğini zamanla anlayacaktır.

İletişim

Çocuğunuz diğer çocuklarla birlikte konuşarak, onları dinleyerek ve onlarla iletişim kurarak yeni yollar öğrenebilir. Diğer çocukların bir araya geldiklerinde ne istediklerini ve ihtiyaç duyduklarını söylemek için kelimeleri nasıl kullandıklarını duyabilir ve görebilir. Ve sözleri kullanarak pratik yapabilir.

Çocuğunuzun iletişim kurma konusunda daha fazla güveni olduğunda, diğer insanlarla daha iyi anlaşması muhtemeldir. Ama problemli davranıyorsa, daha iyi iletişim becerileri geliştirmesi ona yardımcı olabilir.

Fiziksel Gelişim

Arkadaşlıklar, koşmak, zıplamak, top oynamak, tırmanmak veya bir şeyler inşa etmek gibi eğlenceli sosyal fiziksel aktivitelere çocuğunuzun katılmasını teşvik edebilir.

Fiziksel bir oyuna dahil olmak, çocuğunuzun kas gelişimine, kaba motor becerilerine ve güvenine olumlu yönde etki eder.

Çocuğunuzun aktif olmasını zorlaştıran fiziksel bir engeli varsa, bir fizik tedavi uzmanı veya ergoterapist, akranlarıyla birlikte oyunlara ve bazı spor branşlarına katılmasına ve ayrıca günlük yaşamda bazı güçlendirici aktiviteler yapmasına yardımcı olabilir.

Engeli Olan Çocuğunuzla Oynayabileceğiniz Pratik Oyun

Başkalarıyla iyi bir şekilde oynayabilmek için çocukların paylaşabilmesi, sıra alması, dinleyebilmesi ve diğer çocukların duygularına duyarlı olması gerekir. Çocuğunuzun bunları günlük oyununda ve iletişiminde birlikte uygulamasına yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuz, başkalarıyla nasıl konuştuğunuzu ve başkalarının yanındayken nasıl davrandığınızı izler ve çok şey öğrenir. Çocuğunuza nasıl davranacağını gösterdiğinizde, buna modelleme denir. İnsanlarla konuştuğunuzda, dinlemeyi, paylaşmayı, ödün vermeyi, başkalarının bakış açısıyla bir şeyleri görmeyi ve empati kurmayı modelleyebilirsiniz.

Masa üstü oyunlar oynayarak veya sırayla girmeniz gereken etkileşimli oyunları oynayarak çocuğunuzun işbirliği yapmayı ve paylaşmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Sıra alma becerisi çocuğunuzun pratik yapması gereken bir beceriyse, ona beklemesini hatırlatan uyarıları kullanabilirsiniz. Örneğin, bir bekleme kartı kullanabilir veya sadece hatırlatmak için elinizi kaldırabilirsiniz.

Çocuğunuzu paylaşırken, sırasını beklerken veya herhangi bir şekilde iyi oynarken görmek, övgü verebilirsiniz ve cesaretlendirebilirsiniz. Çocuğunuza tam olarak nasıl davrandığına dair neyi sevdiğinizi söylediğinizde, tekrar böyle davranması daha olasıdır.

Diğer Çocuklarla Oyun

Bütün çocuklar, nasıl oynamaları gerektiğini ve başkalarıyla iyi geçinmeyi öğrenmek zorundadır. Engeli olan çocuğunuzun başkalarıyla oynamasını kolaylaştırmak için yapabileceğiniz birkaç şey var.

Oyuncak ve Aktivite Seçimi

Çocuğunuz için bir oyun zamanı belirlediyseniz, oyuncakları seçerek ve tüm çocukların zevk alacağı nesnelerle oynayarak yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzun güvenle yapabileceğini bildiğiniz bazı aktiviteleri gerçekleştirmek de iyi bir fikirdir. Çocukların kendilerini güvende hissettikleri zaman daha çok katılmaları mümkündür.

Küçük çocuklar için, başkalarıyla birlikte ya da yalnız oynama şansı veren aktiviteleri seçin. İşte sizler için bazı fikirler:

  • Boya ve çizim malzemeleri,
  • Legolar, bloklar ve inşaat malzemeleri
  • Müzik enstrümanları
  • Yaratıcı veya dramatik oyun bağlamları
  • Dışarda oyun, yürüyüşe çıkmak, bahçede oynamak gibi.

Bir Oyun Alanı Oluşturma

Çocuğunuzla evde oynayacaksanız, onlar için bir oyun alanı ayarlamak işlerin iyi gitmesine yardımcı olabilir. Çok kalabalık olmayan geniş bir alan, çocukların birlikte ya da yalnız oynayabilecekleri farklı alanlar ve aktiviteler için işe yarayabilir.

Gerekirse Yardım Etmek

Bazen oyuna dahil olmanız ve çocuğunuzun zor durumlarla baş etmesine yardım etmeniz gerekebilir. Çocuğunuza onun duygularını anlamasına yardımcı olacak bazı kelimeler verebilirseniz bu ona yardımcı olabilir.

Ayrıca çocuğunuza oyun konusunda yardımcı olacak bazı temel soru ve cümleleri de öğretebilirsiniz. Örneğin, “Ben de onunla oynamak istiyorum”, “Bunu birlikte deneyebilir miyiz?” veya “Bunu yaparken hoşlanmıyorum.” gibi.

Karıştırma ve Eşleştirme

Çocuğunuzun hem büyük hem küçük çocuklarla, akranlarıyla ve engeli olan çocuklarla birlikte olması harikadır. Ona çeşitli deneyimler yaşama şansı verebilir.

İşler Yolunda Gitmezse..

Bazen işler her zaman plana göre gitmez. Hepimiz tanıştığımız herkesle arkadaş olamıyoruz veya tanıdığımız herkesle iyi geçinemiyoruz. Çocuğunuz görmezden gelinirse ya da problem davranışı varsa endişelenmeniz normaldir.

Diğer çocuklarla oynamayı olabildiğince eğlenceli hale getirebilirseniz, çocuğunuz muhtemelen bunu tekrar yapmak isteyecektir.

Diğer çocuklarla oynamanın fiziksel ve duygusal enerji verdiğini unutmayın. Bu nedenle çocuğunuzun yorucu bir oyundan sonra yalnız zaman geçirmesi gerekebilir. Bu durum zamanla diğer çocuklarla oynamayı daha iyi hale getirdiğinden çocuğunuz doğal olarak güven kazanacaktır.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/disability/play-learning/play-friends/play-friendship-disability