Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Disleksi Konuşma Terapisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Disleksi Konuşma Terapisi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Disleksi konuşma terapisi ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Konuşma Terapisi

Dil ve konuşma ile ilgili olumsuzluklar, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunu (DEHB) düşündüğümüzde akla gelen ilk şey olmayabilir, ama gerçek şu ki DEHB dil ve konuşmayı ciddi şekilde etkileyebilir. Neyse ki dil-konuşma terapisi DEHB olan çocukların karşılaştıkları zorlukları aşmalarına, ifadelerini anlamalarına ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.

DEHB, insanların uzun süre boyunca tek bir duruma odaklanmasını zorlaştırmaktadır. Dikkat eksikliği değişkendir ancak dikkat süresinin oldukça kısa olduğu durumlarda konuşma da etkilenebilir. Bu, çocukların gözlemleyerek öğrenmesi gerçeğinden kaynaklanmaktadır, bu nedenle gözlemlemede zorluk yaşayanlar dili özümseme mücadelesi vermektedir.

DEHB’ li çocuklar yeni bilgileri almakta zorlanabildikleri için bu, dili kullanma ve anlama yeteneklerini doğrudan etkilemektedir. Anlama açısından sorun iki yönlüdür: Birincisi, çocuklar kelimelerin ne anlama geldiğini öğrenmekte zorlanabilir, bu da kimin konuştuğunu anlamalarını zorlaştırabilir. İkincisi ise, cümleleri ve konuşmaları takip etmeleri zordur, bu da talimatları veya aktarılmak istenen fikirleri anlamayı zorlaştırır.

DEHB ayrıca bireyin kendini ifade etme yeteneğini de etkileyebilir. Bu, kısmen yukarıda belirtilen sorunlardan kaynaklanmaktadır, ancak aynı zamanda DEHB’ li kişilerin konuşmalarını sık sık kestikleri veya konudan konuya atladıkları için başkalarının etkileşimini de takip etmelerini zorlaştırmaktadır.

Bununla birlikte, bilgiyi özümseme sorunu kesinlikle dil ve konuşma ile sınırlı değildir. Fiziksel ipuçları ve sosyal beceriler de öğrenilmiş davranışlardır ve DEHB’ li çocukların bu davranışları yakalamaları ve uyarlamaları normal akranlarına göre çok daha düşüktür. Bu, insanlarla uygun bir şekilde çok zor bir ilişki kurmalarına neden olabiliyor ve izolasyon gibi başka sorunlara yol açabiliyor.

Dil-Konuşma Terapisi DEHB’ye Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dil-konuşma terapisi, çocuğunuz için özel olarak uyarlanmış bir öğrenme programı oluşturarak yukarıdaki ana hatları ele alır. Dil-konuşma terapisinin asıl hedefi genellikle hastanın iletişim açısından maksimum potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmaktır

Terapi, hastanın ihtiyaçlarına bağlı olarak değişecektir, ancak terapistin inceleyebileceği birkaç kilit alan vardır. Erken müdahaleler genellikle iletişim hatlarının açılmasına yardımcı olmak için işaret dili veya resimli kartları içerecektir. Uygun şekilde nasıl oyun oynanırsa, çocuk sırayla oynamayı, arkadaşlık kurmayı ve kurallara göre oynama gibi şeyleri daha iyi öğrenecektir. Diğer tedaviler arasında dikkat geliştirme, başkalarını anlama ve kendini ifade etme becerilerinin çalışılması sayılabilir.

Doğrudan çocukla çalışmanın yanı sıra, terapistiniz çocuğun yaşam tarzını ve rutinini de inceleyecektir. Çocuğun gelişimini engelleyebilecek tüm faktörlerin yanı sıra, onların büyümesine ve gelişmesine olanak sağlayan faktörleri de göz önünde bulundururlar. Bu faktörlere bir örnek olarak, çocuğun odaklanmasına ve terapide kalmasına yardımcı olmak için kontrol listeleri kullanılması verilebilir.

Disleksi Konuşma Terapisi

Disleksi, insanların okumasını ve yazmasını zorlaştıran bir öğrenme yetersizliğidir. Daha önce başka aile üyelerinin öykülerinde rastlansa da disleksinin kesin nedenleri henüz belli değil ve çevresel faktörlerin rol oynayabileceğine inanılıyor.

Yapılan çalışmalarla bildiğimiz şey disleksi ile ilgili merkezin beynin dil işleme bölgesinde bir yerde bulunuyor olmasıdır. Bu bize disleksinin, bir bireyin genel zekasıyla ve görme sorunlarıyla ilgili olmayan bir öğrenme bozukluğu olduğunu göstermektedir.

Disleksi olan insanlar okumada veya yazmada, genellikle kendi yaşlarındaki insanlardan daha fazla zorluk çekmektedir. Bunun büyük bir kısmı, beynin belirli harfleri belirli seslere bağlama, tek tek harfleri sözcük oluşturmak için bir araya getirme ve sözcükleri cümle oluşturmak için bir araya koyma gibi bağlantı kurma becerisiyle ilgilidir.

Disleksi olan insanlar ortalama bir insandan daha yavaş okurlar. Birçoğumuz kelimeleri bir bakışta tanımlayabilsek de disleksili kişilerin tanımlayabilmeleri için önce kelimeyi 40 kez görmeleri gerekebilir. Bu aynı zamanda duraksamadan cümle içinde hızlı okuma yeteneklerini de etkiler. Tüm bu zorluklar bir araya geldiğinde, disleksi olan kişilerin metin bölümlerini anlamalarını ve hatırlamalarını zorlaştırmaktadır.

Disleksi Ne Kadar Yaygındır?

Disleksi en yaygın öğrenme güçlüğüdür. Disleksi, öğrenme güçlüğü çeken tüm öğrencilerin % 80’ini etkiler ve dünyadaki popülasyonlarda nispeten istikrarlı sayılarla ortaya çıkmaktadır. Genel olarak, insanların %3 ila %7’sini etkilediği düşünülüyor ancak %20 kadarımız disleksi belirtileri gösterebiliyor.

Disleksi’nin Tanılanması

Disleksi genellikle çocuklukta teşhis edilir. Hafif disleksi vakaları bazı durumlarda erişkinliğe kadar teşhis edilmeyebilir.

Çocuklar okula başladığında disleksi kendini belli eder. Disleksi olan çocuklar genellikle diğer çocuklardan daha sonra konuşmaya başlar ve yeni kelimeler bulmakta zorlanırlar.

Bir çocuğun disleksi olup olamayacağına dair en iyi göstergelerden biri, tekerlemeler söyleyebilmeleridir. Disleksi kökü beynin dil merkezinde olduğu için, melodi, kelimeler, hikaye ve kafiyeler şüphe ve tanılama için önemli faktörlerdir.

Disleksi hafif veya ağır bir biçimde olabilir ancak hiçbir şekilde bir kişinin diğer alanlardaki karmaşık düşünceleri geliştirme veya anlama yeteneğini etkilemez. Disleksinin ortaya koyduğu temel zorluklardan biri insanların geleneksel okuma ve yazma yöntemlerini öğrenmelerini zorlaştırmasıdır; bu yüzden mümkün olduğu kadar erken tanılamak önemlidir. Söylendiği gibi, özellikle disleksi olan insanlar için tasarlanan OpenDyslexic yazı tipi gibi, bunu aşmak için geliştirilen yöntemler vardır. Sonuçta, disleksi birçok insan için zorluk çıkarsa da,  yeteneklerinizi sınırlamaz ve disleksi konuşma terapisi yardımıyla üstesinden gelebileceğiniz bir bozukluktur.

Dil ve Konuşma Terapisi Disleksiye Nasıl Yardımcı Olabilir?

Dil ve konuşma terapistleri, çocuğun dil temelli öğrenme becerilerinin tam bir değerlendirmesini yapabilir ve bu değerlendirmeden sonra onlara ihtiyaç duydukları desteği sağlayacak bir tedavi planı geliştirebilirler.

Terapistler, çocukların en zayıf oldukları alanları geliştirmek için çalışabilir. Bir dil ve konuşma terapistinin, dil becerileri, fonetik çözümleme gibi alanlar yardımcı olabileceği en yaygın alanlardır. Çocuğunuzun disleksi ile daha rahat başa çıkması için disleksi konuşma terapisi önemli bir araçtır.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Disleksi konuşma terapisi hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

 

Kaynakça

Bu makalenin yazımında Spectrum Speech kaynak olarak kullanılmıştır.