Engelli Çocuklara Öğrenmelerine Yardım ve Destek

Engelli Çocuklara Öğrenmelerine Yardım ve Destek

Engelli çocukların öğrenmelerini desteklemek: İlgilerini dikkate almak

Engelli çocuğunuzun öğrenmesini desteklemek istediğinizde, günlük ilgi alanlarından başlayabilirsiniz. Çocuğunuz ilgilendiği bir şey yaparken öğrenmeye karşı daha motive ve istekli olacaktır.

Çocuğunuzun gelişimini desteklemek için aşağıdakileri yapabilirsiniz;

  • Dil gelişimini desteklemek,
  • Sosyal becerilerini geliştirmek,
  • Becerilerini diğer ortamlarda kullanabilme konusundaki güvenini artırmak
  • Talimatları takip etme ve gruplara katılma yeteneğini geliştirmek
  • Problem çözmeyi öğrenmek
  • Sırayla oynamayı ve başkalarıyla eğlenmeyi öğrenmek

Çocuğunuzun ilgi alanlarını tespit etmek

Çocuğunuzu izleyerek ve onunla oynayıp zaman geçirerek çocuğunuzun neyle daha çok ilgilendiğini görebilirsiniz. Onu gülümseten veya güldüren nedir? Doğal olarak ne yapmaktan hoşlanır? Mesela, inşaat faaliyetlerini, legoyu, giysileri, arabaları, trenleri, açık hava oyunlarını, hayvanları, su oyunlarını, böcekleri, çizim malzemelerini veya el sanatlarını mı tercih ediyor?

Çocuğunuzun favori bir televizyon programı varsa, bunu öğrenmek için de kullanabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz Thomas Tank Engine’ i seviyorsa, Thomas ile ilgili bir çizim oyunu veya aktivite deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzun özel bir ilgisi yok gibi görünüyorsa, müzik dinlemek veya baloncuk üfleme gibi farklı oyun etkinlikleri, oyuncaklar ve aktiviteler kullanabilirsiniz. Bu, ilgisini çeken şeyi görmenize yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun ilgi alanlarını, öğrenmeyi teşvik etmek için kullanma

Çocuğunuzun neyi sevdiğini belirledikten sonra, bir sonraki adımınız onunla oynamak ve eğlenmek için ona zaman ayırmaktır.

Çocuğunuza tüm dikkatinizi verebileceğiniz zamanlarda, belki de günde beş dakika ile başlayarak ve her gün çocuğunuzla oynayarak zaman geçirmeyi bir hedef haline getirebilirsiniz. Onun seviyesine inip oyununa katılabilirseniz harika olur.

Çocuğunuzun dilini ve motor becerilerini geliştirmek için bu eğlenceli zamanları ve etkinlikleri kullanabilirsiniz. Örneğin şunları yapabilirsiniz:

  • Çocuğunuzun beğendiği bir oyuncağı elinizde bulundurun ve ondan adını söylemesini isteyin.
  • Çocuğunuzun oyun alanında yaşayabileceği sosyal durumları belirlemek için bir televizyon programındaki oyuncak figür veya karaktere olan ilgisini kullanın.
  • Çocuğunuzun ilgisini, ince veya kaba motor becerilerini geliştirmek için lego ve bloklarla bir şeyler inşa edin.

Öğrenme için günlük rutinleri kullanma

Günlük etkinlikler ve rutinler, çocuğunuzun ilgi alanlarını geliştirmesi ve yeni şeyler öğrenmesi için harika fırsatlar olabilir.

Örneğin, çamaşırları ayırıyorsanız, tüm çorapları toplaması için çocuğunuzdan size yardım etmesini isteyebilirsiniz; bütün kıyafetleri isimlendirebilirsiniz ya da renkler hakkında konuşup elbiselerini sayabilirsiniz.

Yemek zamanlarında, çocuğunuzdan masayı ayarlamasını isteyebilirsiniz. Yemek yerken farklı yiyecekleri adlandırma pratiği yapabilir veya sırayla hikaye ya da fıkralar anlatabilirsiniz.

Çocuğunuzun sevdiği aktiviteleri günlere ayırarak öğrenme için bazı ilginç fırsatlar da yaratabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz hayvanları seviyorsa, dışarıdayken evcil hayvan dükkanını gezebilir ve hayvanlar hakkında konuşabilirsiniz

Çocuğunuzun öğrenme süreçlerine diğer insanları dahil etme

Çocuğunuzun öğrenme sürecine başka insanları da dahil etmek iyidir. Bu insanlar çocuğun büyükbabası, bakıcılar veya sizin geniş aileniz olabilir.

Çocuğunuzun büyükanne ve büyükbabasına, yemek zamanlarında yiyecekleri adlandırmayı öğrendiğini söyleyebilirsiniz; böylece onlar da çocuğunuzla birlikte bu aktiviteyi yapabilirler.

Çocuğunuzun öğretmenleriyle de yararlı buldukları stratejiler hakkında konuşabilirsiniz; böylece çocuğunuzun güvenini ve becerilerini geliştirmek için aynı stratejileri evde kullanabilirsiniz.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/disability/play-learning/learning-behaviour/helping-children-with-disability-learn