Çocuklarda Kekemeliğin Şiddetini Azaltmak İçin Egzersizler

Çocuklarda Kekemeliğin Şiddetini Azaltmak İçin Egzersizler

Kekemelik, çocuklarda fizyolojik faktörlerin yol açtığı bir durumdan dolayı görülebilir. Çocuklarda kekemeliğin nedenleri arasında nöromusküler komplikasyonlar, konuşma organlarının kaslarını kontrol edememe, dudakları ve dili hareket ettirmede zorluk ve konuşma için kullanılan organlarda sıkıntı vardır. Kekemelik ileri yaşta meydana gelirse, gergin bir aile atmosferi, kaygı ve güven kaybı gibi psikolojik faktörler olası nedenlerdir.

Çocuklarda durgunluğu azaltmanın etkili yollarından biri egzersizlerin kullanılmasıdır. Egzersizler, akciğerler, dil, trakea, dudaklar ve çene gibi konuşma organlarına kuvvet vererek çalıştırır. Bu egzersizler kekemeliğin şiddetini önemli ölçüde azaltır. İşte çocuklarda kekemeliğin şiddetini azaltan bir takım egzersizler:

Ünlülerin Yüksek Sesle Üretilmesi

Açıkça ve işitilebilir bir şekilde, çocuklardan, ünlülerin her birini telaffuz etmeleri istenmelidir. Çocuk, ünlüleri telaffuz ederken çok açık bir şekilde ve yüksek şiddette konuşmalıdır. Ünlü sesleri söylerken yüzü deforme olabilir.

Duraklatma Tekniği

Kekemeliği olan çocuklara ayrıca nasıl durulacakları da öğretilmelidir. Buradaki fikir, bir cümleyi söylerken, cümle içindeki ilk kelimenin ardından duraklamalarını ve sonra 2-3 kelimeden sonra duraklamalarını öğretmektir. Günde en az bir kere çalışılan bu alıştırma, çocuklara verilen bir kelimenin merkezinde durmanın aksine birkaç kelimeden sonra nasıl duracaklarını öğretmeyi gerektirir. Bu süreç içinde, çocuk kekemeliğini azaltmayı ve rahatlamayı öğrenir.

Çene Egzersizleri

Çocuğa, kendilerini çok fazla zorlamadan, çenesini mümkün olduğunca geniş bir şekilde ayırmasını isteyin. Bu pozisyonda durmasını ve dilini, ağzının üstüne doğru kaldırmasını isteyin. Çocuk dilin ucunu kullanarak ağzının üstüne dokunmaya devam etmeli ve sonra ucunu ağzın arkasına doğru hareket ettirmelidir. Dil, ağrısız bir şekilde maksimum seviyeye gerildikten sonra, çocuktan pozisyonunu birkaç saniye korumasını isteyin. Çocuğun dilini aşağı doğru çekip bu pozisyonu birkaç saniye koruyarak çenesine ulaşmaya çalışıyormuş gibi dilini ağzından çekmesini isteyin. Her gece egzersizin dört ila beş tekrarı mükemmel sonuçlar getirebilir.

Pipetle İçme

Pipetle içmek, kekemelik ile başa çıkmak için yapılan oral-motor egzersizlerden biridir. Bunun nedeni ise, bu şekilde içmenin, dilin konuşma için son derece önemli olan stratejik bir konumda kalmasını gerektirmesidir. Her geçen gün pipetin boyunu kısaltın. Çocuğunuzun kekemelik veya konuşma sorunları varsa emzikler asla kullanılmamalıdır. Çocuk pipetten içmeye devam ettikçe kekemelik de azalabilir.

Nefes Egzersizi

Çocuğun karnını şişirerek diyafram solunumu yapmasını sağlayabilirsiniz. Çocuk karnından nefes alırken, kas ve sinir gerginliği azalır ve tüm vücudu rahatlar.

Kaynakça: https://www.spectrumspeech.ie/blog/exercises-to-reduce-stammering-in-children