Anksiyete ile Mücadele Eden Çocuklar İçin İpuçları

Anksiyete ile Mücadele Eden Çocuklar İçin İpuçları

Midenizin sonunda bir düğüm var ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın avuç içinizin terlediğini saklayamıyorsunuz.

Bu durum size tanıdık geliyor mu? Anksiyete, tıpkı sizin gibi her 8 çocuktan birini etkiler, bu yüzden hissettiğinizin anormal olmadığından emin olabilirsiniz. Tam olarak yaşadığınız şey nedir? Nasıl daha iyi hissedersiniz? Vücudunuzun verdiği tepkiyi anlamak için okumaya devam edin ve sakinleşmek için bazı ipuçları öğrenin.

Neden böyle hissediyorum?

İster inanın ister inanmayın yaşadığınız endişenin belirli bir amacı vardır: Koruma. Ne yazık ki bu amaç bazen biraz aşırıya kaçabilir. Tehlikedeyken vücudunuz sizi durumdan haberdar etmek için alarm verir. Bu yüzden hava karanlık olunca bir arkadaşınızın evinden kendi evinize gitmek konusunda kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz. Bazen alarm çalmaya başlar ve herhangi bir tehlike olmadığında kendinizi endişeli hissedersiniz. Matematik sınavı veya sınıfın önünde bir proje sunmak gibi basit bir düşünce endişe alarmını tetikleyebilir. Savaşacak ya da kaçacak bir şey olmadığı bu tür durumlarda terleme, hızlı nefes alma, sallanma, titizlik, yarış düşünceleri ve genel bir panik hissi gibi fiziksel semptomlar ortaya çıkabilir.

Kaygı eğlenceli bir deneyim değildir, ama neyse ki stresi yatıştırmanın ve kaygıdan kaçınmanın birkaç yolu vardır.

Zihninizi ve Vücudunuzu Gevşetin

Endişe ile mücadele etmenin birkaç yolu vardır ancak mücadelenin başlayacağı en iyi yer aklınızdır. Muhtemelen kanepede oturup izlemekten zevk aldıgınız birkaç TV programı veya oynamaktan zevk aldığınız video oyunları vardır, ancak bazen bu davranışlar sizi daha gergin hale getirebilir. Tüm bu ekran süresi size rahatlatmak yerine yeni uyanıyormuş gibi hissetmenize neden olabilir. Elektronik eşyalardan tamamen uzaklaşmanıza gerek yok ancak endişenizin arttığı günlerde derin nefes almak veya yoga gibi rahatlama tekniklerini tercih etmenizi öneririz. Biraz garip hissedebilirsiniz ancak derin nefes diyaframınızdan beyninize giden ana sinirlerden birini gevşetir, vücudunuza gevşetmek ve rahatlamak için gereken mesajı verir.

Kendinize iyi bakın

Beyninize iyi bakmanız önemli olsa da vücudunuzun geri kalanını da unutmayın. Yeterli uyuduğunuzdan, beslendiğinizden ve egzersiz yaptığınızdan emin olun. Endişeli hissettiğiniz zamanlar olacaktır, bu yüzden endişelerinizle yüzleşecek kadar güçlü olduğunuzdan emin olmalısınız. Her gece 8 ila 11 saat arası uyumaya çalışın ve yatmadan hemen önce ekrana bakma sürenizi sınırlayın. Yatma süreci eğlenceli olmasa da elinizden gelenin en iyisini yapın, zihninizi ve vücudunuzu bir uyku döngüsüne sokmak için her gece aynı saatte uyuyun veya en azından odanızda bulunun.

Sağlıklı bir akşam yemeği ve egzersizle iyi bir gece uykusunu eşleştirin. Spor yapmak, evcil hayvanınızla oynamak veya saklambaç gibi eğlenceli oyunlar gibi kalp atışlarınızı düzenlemek için en sevdiğiniz etkinlikleri uygulayın.

Uzanmak

Arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirmeyi unutmayın, yakınlarınızla yaptığınız şeyler sadece bu bağları güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda sizi destekler ve güvende hissetmenizi sağlar. Endişeli hissediyorsanız dinleyebileceğiniz ve konuyla başa çıkmanıza yardımcı olabilecek güvendiğiniz biriyle konuşun. Yardım istemekten korkmayın. Kaygınız bir testten ya da belirli kavramları anlayamamaktan kaynaklanıyorsa bir öğretmenden özel ders alma seçeneğini ailenizle konuşun. Belki de büyük bir spor aktivitesinden önce hissettiğiniz endişe, bu aktiviteye katılamayacağınızı hissetmenize sebep olabilir. Koçunuzla nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun ve bazı öneriler isteyin. Koçunuz sadece sizi desteklemek için değil aynı zamanda olabileceğiniz en iyi atlet ve kişi olmanıza yardımcı olmak için orada.

Kaygınızı kendi başınıza aşamayacağınızı düşünüyorsanız, hissinizle ilgili olarak okul rehberlik servisiyle ve ebeveynlerinizle konuşun. Onlar ihtiyacınız olan tedavi konusunda size doğru yönlendirecektir. Diğer yandan endişenizi yatıştırmak ve endişe alarmını hafifletmek için baş etme tekniklerini kullanmaya devam edin.

Kaynakça: https://profectum.org/tips-children-dealing-anxiety/