Bebeğinizle Konuşmak: Neden Önemli?

Bebeğinizle Konuşmak: Neden Önemli?

Bebeğinizle veya küçük çocuğunuzla konuşmak onun diline ve iletişim gelişimine yardımcı olabilir. Ne kadar çok konuşursanız gelişimi o kadar iyi olur.

Bunun nedeni, küçük çocuklarıyla çok konuşan ebeveynlerin birçok farklı sesleri ve kelimeleri kullanmalarıdır. Çocuklar daha fazla kelime duyduklarında alıcı dillerini geliştirirler ve anlayabilecekleri ve kullanabilecekleri kelime sayısını ve çeşitliliğini arttırırlar.

Ayrıca bebekler ve küçük çocuklarla konuşmak onların dil becerileri geliştirmekle kalmayıp beyinlerinin gelişmesine de yardımcı olur ve çocukların büyüdüklerinde akademik hayatta daha başarılı olmasını sağlar.

Nasıl Konuşuyorsunuz?

Bebeklerle ve küçük çocuklarla konuşurken konu önemli bir şey olmak zorunda değildir. İşe evinizdeki ve aile yaşamınızdaki günlük konular hakkında konuşarak başlayabilirsiniz. Tam o sırada bebeğinizle ne yapıyorsanız onun hakkında konuşabilirsiniz.

Örneğin, bebeğinizle dışarıdasınız ve o bir ağacı işaret ediyor. “Büyük, kocaman bir ağaç değil mi?” diyebilirsiniz.

Ne Kadar Konuşuyorsunuz?

Gün içinde mümkün olduğunca konuşmaya çalışın.

Bebekler de sizler gibi sessiz zamanları sever, bu nedenle bebeğiniz size cevap vermeyi keserse ve yorgun, huzursuz veya huysuz görünmeye başlarsa, konuşmak için günün başka bir zamanını seçmek isteyebilirsiniz. Bebeğinizin kişiliği sizinle ne sıklıkta iletişim kurmak istediğini de etkileyebilir. Bazı bebekler daha doğal, bazıları ise daha sessiz olabilirler.

Konuşmaya Ne Zaman Başlamalı?

Bebeğinizle mümkün olduğunca erken konuşmaya başlamak çok iyi olacaktır. Aslında doğumdan itibaren bebeğiniz sözcüklerden sadece sizi dinleyerek ve izleyerek büyük oranda yararlanır.

Bebeğinizle konuşmanız ilk zamanlarda tek taraflı olacaktır. Fakat bebeğiniz henüz bir şey söylememiş olsa da ilerleyen dönemlerde sohbete katılmaya çalışacaktır. Ağlayarak, göz teması kurarak ve dinleyerek sizinle iletişim kurar. Daha sonra gülümseyecek, gülecek, daha fazla ses çıkaracak ve vücudunu sizinle iletişim kurmak için harekete geçirecektir.

Çocuğunuza konuştuğunuz sırada tüm dikkatinizi ona verirseniz bu tepkilerin size cevap verme girişimleri olduğunu fark edeceksiniz.

Bebeklerle ve Küçük Çocuklarla Konuşmak İçin İpuçları

Çocuğunuzla birlikte olduğunuz her zaman konuşmak için iyi bir fırsattır. Bu, bezini değiştirirken, birlikte öğle yemeği yerken, arabada ya da trende yolculuk ederken, çocuk arabasını kullanırken ya da sadece evin etrafında dolaşırken olabilir. Konuşmak için özel bir zaman oluşturmanız gerekmez.

Aşağıdaki bazı konuşmalar ve etkinlikler çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmek için idealdir.

Çocuğunuza Kulak Verin.

Dikkat dağıtıcı şeyleri sonlandırın. Örneğin, telefonunuzu sessize alın, televizyonu ve bilgisayarı kapatın ve çocuğunuzla konuşmak için hazır olun.

Çocuğunuzun iletişim kurmaya çalıştığını görün. Henüz kelimeleri kullanmıyor olsa bile ona sorular sorun ve çabalarını pekiştirin. Örneğin, çocuğunuz bir köpeği işaret ediyorsa, “Tüylü beyaz bir köpek” deyin.

Doğal duraklamalar kullanın. Bebeğiniz sonunda dili geliştiğinde bu duraklamaları doldurur. Bu aynı zamanda bir sohbette “al ve ver” kavramını öğretir.

Ne zaman duracağınızı bilin. Çocuğunuz yorgun veya huzursuz görünmeye başlarsa dinlemeye devam etmesi için onu zorlamayın.

İlginç Olun.

Çocuğunuzun nelere dikkat ettiğini fark edin ve bunun hakkında konuşun. Örneğin, bloklarla oynuyorsa, bloklar hakkında konuşun.

Çocuğunuzla ilgisini çekmesi muhtemel şeyler hakkında konuşun. Konuşmanızı ilginç ve ilgi çekici hale getirmek için çok fazla ifade kullanın. Ne kadar konuştuğunuz ne hakkında konuştuğunuzdan daha önemlidir.

Karmaşık kelimeler kullanıyorsanız açıklayın ve açıklamalarıyla birlikte terimleri kullanın.

Okuyun, Hikayeler Anlatın, Şarkılar Söyleyin ve Tekerlemeler Oluşturun.

Mümkünse doğumdan itibaren her gün kitap okuyun ve bebeğinize hikayeler anlatın. Birkaç hafta sonra bebeğiniz, birlikte sessiz ve özel bir zaman geçirdiğiniz zamanların kitap okuma zamanı olduğunu bilir.

Kitaplardaki resimlerden bahsedin, hikayede neler olduğunu yüksek sesle anlatın, kelimeleri ve harfleri işaretleyin ve çocuğunuzun kitaba dokunup sayfaları çevirmesine izin verin.

Çocuğunuzun kitapların ve okumanın eğlenceli olduğunu öğrenmesine yardımcı olun. Bunu, özel bir okuma ritüeli oluşturarak ve çocuğunuzun bazı kitapları seçmesine izin vererek yapabilirsiniz.

Arabada, banyoda, yatmadan önce şarkılar ve tekerlemeler söyleyin. Bebeğiniz kelimelerin ritmine bayılacak ve sesinizi dinleyecektir.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/babies/connecting-communicating/communicating/talking-with-babies-toddlers