Bebeklerde Geç Konuşma

Bebeklerde Geç Konuşma

Bebeğinizin konuşma gecikmesi olup olmadığını nasıl anlarsınız? Erkenden panik olmayın! Çocuğunuzun geç konuşma ihtimali elbette vardır. Geç konuşmaya başlama oyun oynama becerisi, sosyal- bilişsel ve motor becerileri normal gelişim gösteren ancak yaş düzeyine göre kelime haznesi sınırlı olan, 18-30 aylık çocuklarda gözlenebilir. Çoğu geç konuşan çocuk, ifade edici dille ilgili zorluklar yaşamaktadır. Çocuklar ifade edici dili isteklerini ve ihtiyaçlarını dile getirirken kullanır. Örneğin süt istemek, küçük çocukların isteklerini iletmek için ifade edici dilini kullanmalarının bir yoludur. Yazının devamında küçük bebeklerde geç konuşma hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Acaba Gecikmiş Konuşma mı? Dil ve Konuşma Bakımından Kontrol Etme

Eğer hala bebeğinizin dil gelişimi hakkında meraklanıyorsanız, bebeğinizin normal dil dönüm noktalarına ulaşıp ulaşmadığını kontrol edin. Her çocuk kendi hızında ilerler ama çocuklar konuşmada genel ortak bir dönüm noktasından geçerler. Güvenilir bir dil ve konuşma dönüm noktası tablosu bularak belirli yaşlar için belirtilen dönüm noktalarını araştırın.

Eğer çocuğunuzun konuşma gelişimi normal dönüm noktaları ile örtüşmüyorsa bir çocuk doktoruna danışmak uygun olur. Sadece gecikmiş konuşma olsa da gecikmeleri erken yakalamak önemlidir.

Çocuk doktorunuz, çocuğunuzun gecikmiş konuşma sinyalleri göstermesi durumunda, ileri değerlendirme için onaylı bir dil ve konuşma terapisti ile iletişime geçmenize yardımcı olabilir. Uzman bir dil ve konuşma terapisti, bu sinyalleri herkesten daha iyi tanıyacaktır. Çocuğunuzu değerlendirmek için uygun testleri yapacaktır. Dil ve konuşma terapisti sadece ifade edici ve alıcı dil becerilerini değerlendirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğunuzun konuşmasını çeşitli yönlerden analiz eder ve çocuğunuzun dil gelişimindeki ilerlemeyi yavaşlatan olası faktörleri belirler, ebeveynlere daha sonra hangi adımları atmaları gerektiğini söyler.

Gecikmiş Konuşması Olan Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Tüm işaretler gecikmiş konuşmayı gösterse bile bir sonraki merak konusu “Bebeğimi nasıl konuşturabilirim?” şeklindedir. Gecikmiş konuşmayı telafi etmek için çocuklar daha fazla kelimeye maruz bırakılabilir. Dil gelişimini teşvik etmek, kullandığımız kelimelerin niteliği ve niceliği ile ilgilidir. İşte gecikmiş konuşma için evde kullanabileceğiniz bazı yararlı ipuçları.

Yavaş olun.

Yavaşlama, özellikle yürümeye başlayan çocuğunuza ayak uydurmaya çalışırken başarılamayan bir durumdur. Fakat yürümeye başlayan çocuğunuzla konuşurken yavaş olmaya çalışın ve yürümeye başlayan çocuğunuzun konuşurken sizi izlediğinden emin olun.

Daha fazla kitap okuyun.

Bebeğinizin ilgisini çeken kitaplar seçin. En sevdikleri hayvanlarla ilgili ya da sadece renkli resimler içeren bir kitap olsun, mümkün olduğunca sık sık onları okuyun. Sayfada gördüğünüz her şey hakkında çocuğunuzla konuştuğunuzdan emin olun ve gerekiyorsa çocuğunuz bir sonraki sayfaya geçmeye hazır oluncaya kadar dinlenin. Çocuğunuzun konuşmasını teşvik etmek için çeşitli konuşma etkinliklerini de deneyebilirsiniz.

İki yönlü iletişimde bulunun.

İki yönlü iletişimin teşvik edilmesi, küçük çocuklarda gecikmiş konuşmayı iyileştirmek için esastır. Onlara bir şey yaparken neler olduğunu anlatın ve cevaplarını bekleyin. Bazen çocuğun yanıt vermesi biraz zaman alabilir. Cümlelerini düzenlemeleri için onlara zaman verin ve cevap vermeyin. Kardeşlerden de onlara cevap vermemelerini isteyin.

Çocuğunuzun sözcüklerini ve seslerini düzeltmemeye çalışın.

Çocuğunuzda dil ve konuşma konusunda güven oluşturmak önemlidir. Konuşma gecikmesini iyileştirmeye çalışırken çocuğunuzu düzeltmemeye çalışın. Bir köpeği işaret edip “kedi” derlerse, “Bu köpek bir kedi gibi görünüyor!” gibi ifadelerle onları teşvik edebilirsiniz.

Sadece daha fazla konuşun.

Gün boyunca çocuğunuzla konuşun. Banyo zamanı ya da yemek zamanı olsun, dikkatlerini çekin ve ne yaptığınızı onlara söyleyin. Kelimelerinizi basitleştirebilirsiniz ayrıca karışık cümlelerle konuşmayı deneyebilirsiniz.

Ebeveynlerin dil gelişimi konusunda çocuklarıyla çalışırken sabırlı olmaları çok önemlidir. Çoğu zaman bazı gelişimsel beceriler hızlı bir şekilde öğrenilirken diğerleri biraz daha fazla zaman alır. Geç konuşmacıyı küçük dil başarıları için övün ve öğrenmeyi eğlenceli kılın!

Kaynakça: https://www.speechbuddy.com/blog/speech-therapist/speechdelayintoddlers/