Okul Öncesi Dönemde Öğrenme

Okul Öncesi Dönemde Öğrenme

Erken Yıllarda Öğrenme

Bebekler öğrenmeye hazır olarak doğar ve beyinleri kullanarak geliştirir. Bu nedenle, çocuğunuzun oynaması ve öğrenmesi için birçok farklı aktiviteye sahip olan teşvik edici bir ortama ihtiyacı vardır. Ayrıca öğrendiklerini uygulaması için birçok şansa ihtiyacı vardır.

Bebekler ve küçük çocuklar anneleriyle sıcak, etkileşimli ve duyarlı ilişkiler kurduklarında en iyi şekilde öğrenirler. Bu nedenle çocuğunuzun bu ilk yıllarda öğrenmesine yardımcı olmak için hayati bir rolünüz vardır. Siz çocuğunuzun ilk öğretmenisiniz ve çocuğunuz büyüdükçe sizden öğrenmeye devam edecektir.

Bebekler ve Küçük Çocuklar Nasıl Öğreniyor?

Çocuğunuz, güvenli ve teşvik edici bir ortamda günlük oyun ve keşifler yoluyla öğrenir.

Çocuğunuzun sizinle, diğer aile üyeleri ve bakıcılarla ilişkileri sağlıklı öğrenme ve gelişiminin temelidir. Bu insanlarla oynamak, konuşmak, onları dinlemek ve onlarla etkileşimde bulunmak için zaman harcanması çocuğunuzun iletişim kurma, düşünme, problem çözme, hareketli olma ve diğer insanlarla ve çocuklarla birlikte olma gibi ihtiyaç duyduğu becerileri kazanmasına yardımcı olur.

Çocuğunuz çevresi ile aktif olarak etkileşime girerek en iyi şekilde öğrenir. Etkileşim şunları içerir:

  • Olayları gözlemlemek, yüzleri izlemek ve seslere cevap vermek,
  • Sesleri dinlemek, sesleri taklit etmek ve şarkı söylemek,
  • Keşfetmek, örneğin ağzına bir şeyler koymak, bir şeyleri sallamak ve bir şeyleri döndürmek,
  • Sorular sormak,
  • Su, kum veya kir gibi dokular, nesneler ve malzemelerle deneyler yapmak,
  • Tüm duyularını harekete geçiren şeyler yapmak.

Çocuğunuzun öğrenme sürecine siz de bu aktivitelerle katılabilirsiniz:

  • Okumak için kitap seçimi,
  • Kitaplardaki resimleri beraber gösterme, tanımlama,
  • Oynamak için birlikte oyuncak seçme,
  • Beraber yemek yapma.

Çocuğunuz birçok farklı aktiviteyi deneme şansına sahipse bu ona öğrenmesi için pratik yapma şansı verir. Örneğin, çocuğunuzun içerde ve dışarda, fiziksel olarak aktif veya pasif, serbest oyun veya daha fazla yapılandırılmış vb. etkinliklere katılması önemlidir.

Çocuğunuzun öğrenmesi için desteğinize ihtiyacı vardır. Örneğin, sizden bazen ne yapacağını ona göstermenizi isteyebilir. Ama ona tüm cevapları vermenize gerek yoktur. Çocuğunuzun hatalar yapmasına ve kendi dünyasının nasıl işlediğini öğrenmesine izin vermek öğrenmenin büyük bir parçasıdır. Çok çalıştığında övgü ve cesaretlendirmeleriniz ilgisini çekecek ve kendini iyi hissetmesine yardımcı olacaktır.

Küçük Çocuklar Ne Öğreniyor?

Ebeveynler ve aile, çocuğun bu ilk yıllarda öğrenme sürecinde hayati bir rol oynar.

Benlik ve İlişkiler

Siz ve ailenizden, çocuğunuz sevildiğini ve önemli olduğunu öğrenir. Güven duymayı öğrenir. Kendi ihtiyaçlarını, düşüncelerini, duygularını, beğenilerini ve hoşlanmadıklarını anlamayı öğrenmeye başlar. Sonunda, aile ilişkileri ona diğer çocuklarla ve yetişkinlerle geçinmeyi öğretir.

Dil ve İletişim

Çocuğunuzla konuşup onu dinlerken, birlikte okuyup şarkı söylerken, onun dili, yazılı ve sözlü iletişimi öğrenmesine, sırayla konuşmalarına ve dinlemelerine yardımcı olursunuz.

Mekan ve Çevre

Evde sizinle birlikte çocuğunuz kendi bedenini ve şeklini öğrenir. Ayrıca toplumdaki yerini ve etrafındaki dünya üzerindeki etkisini öğrenir. Örneğin, “Evim bu caddede, park yolun aşağısında ve arkadaşım farklı bir sokakta yaşıyor” veya “Bitkiler büyüdü çünkü onları suladım.” gibi ifadeler bu sürecin göstergesidir.

Sağlık ve Fiziksel Uygunluk

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite söz konusu olduğunda, çocuğunuz için kilit bir rol modelisiniz. Kahvaltıdan sonrası için abur cubur yerine bir elmayı seçerseniz, çocuğunuzun da aynısını yapması daha olasıdır. Televizyon izlemek yerine yürüyüşe çıkarsanız çocuğunuz birlikte egzersiz yapmanın iyi ve eğlenceli bir aktivite olduğunu öğrenir.

Diğer Öğrenme Alanları

Çocuğunuzun sayma ve sayısal becerileri geliştirmesine yardımcı olabilir veya çocuğunuzla birlikte saymayı içeren tekerlemeler söyleyebilirsiniz.

Çocuğunuz sizinle okuma ve hikaye anlatımı yaparak aynı sesle başlayan sözcükleri dinlemek ve ortamdaki resimlere, harflere ve sözcüklere bakmak gibi basit ses ve harf oyunlarını oynayarak erken okuryazarlık becerilerini geliştirir.

Çocuğunuzun el yazısı becerileri onu çizmeye, karalamaya ve yazmaya teşvik ettiğinizde gelişir. Örneğin, bir kart ya da alışveriş listesi yaparken çocuğunuza katılabilmesi için bir kağıt ve kalem verebilirsiniz. Yazma aynı zamanda çocuğunuzun harfler ve konuşma sesleri arasındaki bağlantıyı anlamasına yardımcı olur.

Çocuğunuzla birlikte şarkı söylemek, onun dans etmesi için müziği devreye sokmak, müzik aletlerini çalması ve kullanması onun müzik hakkındaki şeyleri öğrenmeye başlamasının en iyi yoludur.

Öğrenmesine Yardımcı Olmak

Öğrenmesine yardımcı olabilmek için şunları yapabilirsiniz:

  • İlgi göstermek, oynarken ve öğrenirken çabalarına cevap vermek,
  • Sırayla oyun oynamak,
  • Çocuğunuza birlikte oyun oynayarak nasıl kaybedeceğini modelleyerek göstermek,
  • Birlikte kafiye yapmak, şekil ve rakam oyunları oynamak,
  • Çocuğunuzu daha uzun talimatları dinlemeye teşvik etmek. Örneğin, odasından iki şey sonra üç şey sonra dört şey getirmesini istemek,
  • Basit bir dil kullanmak ve çocuğunuzu aşırı bilgiyle yüklememek,
  • Dikkat dağıtıcı faktörleri kaldırmak.Örneğin, çocuğunuz yerde oynarken TV’yi kapatın veya bir kitabı okurken veya çocuğunuzla konuşurken telefonunuzu kapatın.

Kaynakça: https://raisingchildren.net.au/newborns/play-learning/learning-ideas/learning-baby-to-preschool