Bebeğinizle Güven İnşa Etmek

Bebeğinizle Güven İnşa Etmek

Yeni doğanlar düşündüğümüzden daha fazlasını anlayabilir. Erken çocukluk ve çocukluk dönemindeki çocuklarla konuşulan çok sayıda kelimenin, tüm alanlarda gelecekteki başarı ile doğrudan bağlantılı olduğunu zaten biliyoruz. Ancak, duygusal iletişim kurduklarını ve iletişim kurmadan çok önce söylediklerinizin genel mesajını alabileceklerini de biliyor muydunuz? Öyleyse, ne söylediğiniz, nasıl ve ne kadar söylediğiniz önemli değil.

Üç yaşına kadar erken bebeklik dönemi çok önemlidir ve iletişim söz konusu olduğunda çaba harcamak çok uzun bir yol gibi görülebilir. Ebeveynlerin bebeklerin de insan olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir! Kulağa komik geliyor ama onlar da geri kalanımız kadar saygı, sevgi ve özeni hak ediyorlar. Onları yetiştirmek,beslemek ve üzerlerini değiştirmek yeterli değildir. Onlara samimi ilgi ile soru sormak ve günlük kelime hedefine ulaşmak ömür boyu sürecek bir geleneğe başlamak için harika bir yol olabilir.

Buradaki anahtar kelime “saygı” dır. Genellikle çaresiz, tüysüz, minik pembe insanları resmederken düşündüğümüz bir kavram değildir, ancak davranışsal sorunlara, telaşa, dikkat süresine ve bazılarının inancına yardım etmede inanılmaz derecede etkili olabilecek bir kavramdır – Sağlık sorunları ve prematüre bebeklerin karşılaştığı zorluklar.

Kızımın gelişen güvenini ve ilişkimizi düşündüğümde bu fikir çok mantıklı geliyor. Onu “alamazsam” bana nasıl güvenebilir? İşe yarayacağını bilmezse benimle bağlantı kurmaktan nasıl rahatsız olabilir? Hepimiz anlaşılmayı çok istiyoruz. Bu kendimizi güvende hissettirir. “Dilini anlıyorum. Ne demek istediğini biliyorum." Bu cümleyi bebeklerden duymak uzun zaman alabiliyor.

Ve (sürpriz!) Hepsi konuşma esnasında başarıldı. İşte nasıl:

1. Onlara eksiksiz ve bölünmemiş dikkatinizi verin.Bir iş arkadaşınızla veya bir arkadaşınızla konuşmanın ortasında kalkıp gitmezsiniz, değil mi? Bu kaba olurdu! Devam etmeden önce takip eder, ilgilenir ve konuşmanın tamamlandığından emin olursunuz. Aynı prensip bebeklere saygı duymak için de geçerlidir.

2. Gülümseyin ve neşeli bir ses kullanın.Bebekler animasyonlu yüz ifadelerini, “bebek konuşmasını” ve yüksek, kadınsı tonları tercih eder. Dört gün kadar küçük olan bebekler ebeveynleri onlara “boş” veya nötr bir yüz gösterdiğinde sıkıntı belirtileri göstermiştir.

3. İste! Yenidoğan ile “röportaj” yap ve ciddiye al. Yapabileceğiniz en iyi yatırımdır ancak cevap veremezler diye düşünüyor olabilirsiniz. Onlara, söylemeye çalıştıklarını düşündüklerinizi söyleyin, biraz tartışın ve bir sonraki soruya geçin. İşte size yeni doğmuş ile yapılabilecek bir görüşme oturumunun nasıl  olabileceği hakkında fikir vermek için bir örnek:

“Bugün nasıl hissediyorsun? Yorgun veya aç mısın? Acıkmış gibi görünüyorsunuz. Bugün ne yapmak istersiniz? Dün parkta koşan köpekleri izlemeyi seviyor gibiydin; tekrar yapmak ister misin Bunun bir evet olduğunu düşünüyorum. Sana en sevdiğin kıyafetleri giydirebilir miyim? Bir şapka ister misin, böylece güneş gözlerini rahatsız etmeyecek ne dersin? Evet, bence istersin. En sevdiğiniz köpek türü nedir? İddiaya girerim büyük, beyaz tüylü olanı seversin, ha? Havlayan küçük köpekleri sever misin? Bir gün köpek ister misin? Evet mi? Bahse girerim bunu seversin. Bana bir köpekle koşmayı ve oynamayı ne kadar çok seveceğini söyle. Çok çok fazla mı? Ben de öyle düşünmüştüm!” gibi. Alışkanlık haline getirdiğinizde röportaj doğallaşacak ve bebeğinizin iletişim çabalarının çiçek açmaya ve büyümeye başladığını göreceksiniz.

Çocuklarımız için yaptığımız en basit, en ucuz şeylerin de en önemli olduğu beni şaşırtmadı. Her gün birkaç dakika boyunca yenidoğan ile “röportaj” yapmak için ücrete gerek yoktur. Fakat ilişkiniz ve gelecekleri ne kadar güçlü olacak? Onlara yetişkin bir insan gibi davranmak, onları tam anlamıyla gerçekleştiremeyeceğimiz olumlu şekillerde yönlendirmeye yardımcı olacaktır. Bebeklerin inanılmaz ve şaşırtıcı yetenekleri hakkında her gün daha fazla şey öğreniyoruz – çoğu bu yeteneklerle doğuyor! Bebekler doğar doğmaz yorumlama, empati kurma, anlama ve bağlanma süreçlerine hakimdir.

Bu nedenle, çocuğunuza doğduğu günden itibaren soru sormaya başlayın ve asla durmayın. Tabii ki fayda sağlayacaklar, ancak çocuğunuzu başka türlü anlayamayacağınız özel bir şekilde anlamaya başlayabilirsiniz. Unutmayın, çocuğunuz birlikte sevgi ve güven dolu zengin sözel bir ilişki kurmak için her zaman çaba ve zaman ayırmaya değer.

Kaynakça: https://getstarling.versame.com/interview-newborn-build-trust-words/