Ses Bozuklukları

Ses Bozuklukları

Ses bozukluğu, daha yaygın olarak ses kutusu olarak bilinen gırtlak tarafından üretilen sesin anormal perdesini, yüksekliğini veya kalitesini içeren bir problem olarak tanımlanabilir. Hemen hemen her bozukluk birden fazla semptomla ortaya çıkabilir ve tek bir semptomu belirli bir ses bozukluğuyla ilişkilendiremeyiz. Örneğin, ses kısıklığı, artan ses güçlüğü veya perde ve yükseklikte sınırlılıklar, herhangi bir sayıda bozukluğun işareti olabilir. Ses bozukluğu belirtilerinin şiddeti hastalığa ve kişiye göre değişir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda çeşitli ses bozuklukları olabilir.

Hangi semptomlara dikkat etmeliyim?

Belirtiler aşağıdakilerden herhangi birini içerebilir: ses kısıklığı, nefes darlığı, kaba ses, nefesli ses, ses perdesi aralığında azalma, ses frekansında azalma, gün geçtikçe sesin bozulması, ses kaybı, konuşma zorluğu, boyun kaslarında gerginlik… Bu semptomlar üç haftadan daha uzun sürerse, kişi tavsiye almalıdır.

Ses nasıl üretilir?

Konuşmanın yanı sıra şarkı söylemek, üç alt sistemden oluşan bir ses mekanizmasını içerir: hava basıncı sistemi, titreşim sistemi ve rezonans sistemi. Her alt sistem, vücudun farklı bölümlerinden oluşur ve ses üretiminde belirli rollere sahiptir. Pulmoner sistem, ses kıvrımlarının titreşmesine neden olan hava basıncını sağlar ve düzenler. Soluduğumuzda ses telleri hareketsizdir ve bu nedenle şekil 1’deki gibi birbirinden ayrıdır. Konuştuğumuzda, ekshalasyon sırasında ses tellerinin altında onları bir araya getiren bir basınç birikimi olur. Kapalı ses tellerinin üzerindeki basınç aşağıdakinden daha yüksek olduğunda, ses telleri birbirinden ayrılarak titreşmeye başlar. Titreştiklerinde, hava basıncını sık sık "vızıltılı ses" olarak tanımlanan ses dalgalarına dönüştürürler. Titreşim frekansı (yani, ne kadar hızlı titreştikleri) ses tellerinin uzunluğuna, gerginliğine ve kütlesine bağlıdır. Bu sesin perdesini belirleyecektir. Rezonans sistemi boğaz (yutak), ağız boşluğu ve burun geçişlerinden oluşur. Bunlar "vızıltılı sesi" bir kişinin tanınabilir sesine dönüştürür. Rezonans sistemi, kişiye sese kişisel bir nitelik kazandırır.

Ses bozukluğuna ne sebep olur?

""

Ses bozukluklarına farklı faktörler, olaylar, fiziksel rahatsızlıklar ve hastalıklar neden olabilir. Ses sorunlarının büyük çoğunluğu yaşamı tehdit etmeyen ve kolayca tedavi edilebilen faktörlerden kaynaklanır. En yaygın nedenlerden biri, normal bir sese sahip olma potansiyeline sahip bir kişinin sesini kötüye kullanması ve bu nedenle kronik bir ses bozukluğu geliştirmesidir. Sesin sürekli kötüye kullanımı, kronik larenjit, nodüller, polipler, kistler ve vokal kıvrımlarda ödeme (şişlik) neden olabilir. 2006’da yapılan bir araştırma, Malta’daki ses bozukluklarının% 50’den fazlasının ses kötüye kullanımı ve yanlış kullanımdan kaynaklandığını gösterdi.

Ses bozukluklarına Parkinson hastalığı, endokrinolojik (hormonal) bozukluklar gibi nörolojik durumlar da neden olabilir ve ayrıca tiroidektomi veya kalp baypas gibi ameliyatlardan da kaynaklanabilir.

Ses bozukluğunu önleyebilir miyim?

Sesin kötüye kullanılması ve kötüye kullanımından kaynaklanan ses bozuklukları, günlük olarak sağlıklı ses alışkanlıkları benimsenerek önlenebilir. İşte bazı yararlı ipuçları:

  • Özellikle uzun süre konuşurken ses kıvrımlarınızı nemli tutun. Sesini kullanırken bol su için. Buhar inhalasyonu, ses tellerini nemlendirmenin çok etkili bir yoludur.
  • Atmosferi nemlendirin. Klimalı odalara bir kase su koyun.
  • Bu maddeler boğazı kurutacağı için çok fazla kafein içeren içeceklerden (örneğin kahve, çay) kaçının. Ya da en azından daha sonra biraz su içerek telafi edin. Alkol ve bazı ilaçların da kurutucu etkileri vardır.
  • Sesinizi zorlamayın. Gerekirse dinlenin ve bir cümle ile diğeri arasında durun.
  • Vokal olarak zorlu durumlardan önce sesinizi ısıtın.
  • Boğaz temizleme, ses kıvrımlarında hafif bir hareket değildir. Bunun yerine koklamayı ve yutmayı deneyin. Boğazınızı rahatlatmak için bir şeyler içmeyi, bir tatlı emmeyi veya esnemeyi de deneyebilirsiniz.
  • Bağırmaktan veya arka plan gürültüsünün üzerinde konuşmaktan kaçının çünkü bu genellikle ses yorgunluğuna neden olur ve sonunda ses tellerinize zarar verebilir.
  • Konuşurken herkesin yüzünüzü net bir şekilde görebildiğinden emin olun. İnsanların söylediklerinin %50’sine kadarını sadece dudaklarını izleyerek anlayabiliriz.
  • Uygun amplifikasyon olmadan geniş kitlelere hitap etmeye çalışmayın.
  • Uzun süre fısıldamaktan kaçının.
  • Alerjiler, şişmiş ve iltihaplı zarlara neden olabilir. Kalıcı sinüs ve burun problemleri, nezle ve mukusun boğazın kenarlarına ve ses tellerine yapışmasına neden olur. Bu nedenle, tavsiye almak için doktorunuzu veya KBB danışmanınızı ziyaret etmeniz en iyisidir. İçme sıvıları, nezleyi ve mukozayı inceltmeye yardımcı olur, böylece temizlenmesi daha kolay olur.
  • Sigara içmek, boğazın mukozal tabakası üzerinde belirgin bir etkiye sahiptir. Uzun vadede larenks kanserine ve kanser öncesi koşullara neden olabilen şiddetli kuruma ve tahrişe neden olur. Tavsiye: Sigara içmeyi bırakın ve dumanlı ortamlardan kaçının.
  • İş / aile / eğlence sesinizle ilgili talepleri dengelemeye çalışın. Sesini dinlendirecek zamanlar bul.
  • Stresle nasıl başa çıktığınızı düşünün. Kendinize ve rahatlamanıza yardımcı olacak aktiviteler için zaman ayırın .

Avrupa Birliği Dil ve Konuşma Terapistleri Komitesi (CPLOL) Başkanı ve ses koçu Norma Camilleri’ye göre SAĞLIKLI BİR SESLE KONUŞMAK güvenilirliğinizi, etkinizi ve otoritenizi artırır. Camilleri, özellikle iş performansları seslerine dayalı olan kişilere doğal seslerini ve varlığını geliştirmek ve güçlendirmek için çeşitli nefes, vücut ve ses teknikleri ve egzersizleri öğretiyor.

Ses bozukluğu nasıl tedavi edilebilir?

Bir ses bozukluğu genellikle hem tıbbi tedavi hem de terapi seansları gerektirir. Bir dil ve konuşma terapisti, ses sorunu olan bireylere ses terapisi sağlama konusunda eğitilir. Terapi, genellikle nefes desteğine, ses tellerinin hareketine, sesin rezonansına, ses üretimi ve duruşta yer alan kasların gevşemesine odaklanan egzersizleri içerir.

Estill Voice Training®’in yaratıcısı Jo Estill, “herkesin güzel bir sesi olduğuna” ve bu güzelliğin sesin hareketli kısımlarını ve onları nasıl kontrol edeceğimizi anladığımızda ortaya çıkabileceğine inanıyordu. Bu uğurda Estill Voice Training, Estill Voice Ses Eğitimi’ni vererek hem sesi daha iyi kullanmaya yönelik bilgi veriyor hem de profesyonellerin başkalarının sesini daha iyi kullanmaları için rehberlik etmesini sağlıyor.

Kaynakça: https://aslpmalta.org/2016/03/25/voice-disorders/