En Yaygın 5 Ebeveynlik Hatası

En Yaygın 5 Ebeveynlik Hatası

Dikkatli ebeveynlik nasıl daha iyi sonuçlar getirir?

Hiç kimse ebeveynliğin kolay olduğunu söylemedi. Açıkçası eğer biri bunu söylediyse muhtemelen çocukları yoktur. Her bir ebeveyn-çocuk ilişkisi birbirinden farklıdır ve her çocuk ailelerinden farklı şeylere ihtiyaç duyar ama ergenliğin gelişimsel adımlarına ve sonraki ailenin tepkilerine dair bazı yaygın şeyler vardır. Bunlar dikkatlice yönlendirilmelidir. Burada beş yaygın ebeveynlik hatası ve onları bugün nasıl durdurabilirsiniz onlar anlatılacak.

Helikopterlik

Ergenlik süresince, çocuklar ailelerinden yavaşça bağımsızlaşmaya başlamaktadırlar ve bu gelişimsel olarak pozitif bir durumdur. Ergenler, arkadaşlarıyla ailelerinden daha fazla zaman geçirmek isteyebilirler; çeşitli içeriklerde mesajlaşmalar, hafta sonu evin dışında buluşmalar ve hatta büyük arkadaş gruplarıyla bir araya gelme gibi. Siz izlemiyorken çocuğunuzun ne yaptığı hakkında endişelenmek normaldir ama onların bir şeyleri tek yapmalarını veya sizin görüşünüzü almadan yapmalarını reddetmek çocuk üzerinde negatif bir etki yapabilir.

Helikopter ailelik, bir ebeveynin, çocuğunun her bir saniyesinde -onun güvende olması için- yer almayı istemesidir. Bunu yaparak, ebeveyn çocuğun bir şeyleri tek başına yapabilme yeteneğinin olmadığını düşünmesine ve çocuğun, dünyanın onların yönlendiremeyeceği korkunç bir yer olduğunu öğrenmesine yol açabilir. Sonuç olarak, çocuklarınıza kendi hatalarını bir sebep için yapmaları ve hayatı kendi başlarına keşfetmeleri için izin verin.

 

Bugün başla taktiği: Kendine bu sende yankılandı mı diye sor. Kendi kaygılarının farkında ol. Gerçekten çocuğunun iyiliği için mi ebeveynlik yapıyorsun yoksa kendi kaygılarını azaltmak için mi?

‘Kar darbeleri’ bütün engellerle

Bazı aileler, çocuklarının tüm engellerini alıyor – onları sosyal bir etkileşimde yönlendiriyor ya da bazı ödevlerini onlar için yapıyorlar. Uzun vadede çocuğunuzun problemlerini üstlenmeniz onlara yardımcı olmuyor. Aslında, bu durum çocuğunuzun kendi problemlerini üstlenemeyeceğini inanmasına (ve ailelerinin de böyle düşündüğünü düşünmelerine) yol açıyor.

Bugün başla taktiği: stres ve engellemelerle yaşamaktan zorluk çekiyor olmanızdan dolayı böyle davranıyorsanız açıklayın. Bu sizin ‘hayır’ kelimesini duymaktan hoşlanmamanızla mı ilgili, bu yüzden çocuğunuzun da ‘hayır’a tahammül edemeyeceğini varsayıyorsunuz.

Geçersiz Kılmak

Ebeveynler, çocuklarının duygusal deneyimlerini onaylarken dikkat etmeliler. Bir olaya verilen duygusal tepki ne kadar çocukça ya da aptalca olursa olsun, ebeveyn çocuğun deneyimlerini geçersiz kılmamalı veya duygusal hallerini görmezden gelmemeli. Bu, çocuklarının duygularını saklamasına yol açabilir. Duygularını yanlış anlar (işler), veya alternatif olarak kendi duygusal deneyimlerine yeterince dikkat etmezler, küçük duyguları bile çok yoğun hissetmelerine yol açar.

Bugün başla taktiği: duygusal zeka çok önemlidir. Çocuklarınızın duygularını ayırt etmeyi öğrenin ve onları yargılamadan onaylayın.

Tutarsız güçlendiriciler:

Aileler ödüllendirdiklerinde veya övdüklerinde, cezada ve koydukları sınırlarda tutarlı olmalıdırlar. Tutarsız olmak çocukların bölümünde ve kaotik yaşama çevresinde genel olarak karmaşıklığa yol açıyor.

Bugün başla taktiği: bu basit gibi gelebilir ama aslında değil. Ergenliğin amaçlarından biri de uygun sınırları ayırt etmeyi öğrenmektir. Bir ergen, tanım olarak, sınır-zorlama makinesidir. Eğer çocuk hayırın hayır olduğunu, evetin evet olduğunu bilmiyorsa, zorlamaya devam edecektir. Tutarlı bir ödüllendirme stratejisine sahip olmayı deneyin ve bunun göründüğünden daha zor olduğunu anlamaya çalışın.
 

{!GALLERY}