Sosyal Kaygısı Olan Bireylerin Etkili Konuşma Yapabilmeleri İçin 8 İpucu

Sosyal Kaygısı Olan Bireylerin Etkili Konuşma Yapabilmeleri İçin 8 İpucu

Sosyal kaygınız varsa bazı durumlarda ve ortamlarda konuşma yapmak sizin için zor olabilir. Sosyal kaygı bozukluğu tanısı aldıysanız, aşağıdaki ipuçları, sistematik duyarsızlaşma veya bilişsel davranışçı terapi gibi geleneksel terapilerle birlikte kullanılarak daha iyi bir konuşmacı olmanıza yardımcı olabilir.

Egzersiz Yapın

Günlük egzersiz yapmak kaygının üstesinden gelmeye yardımcı olabilir ve konuşma yapacağınız günün sabahında iyi bir koşu veya kardiyo egzersizi yapmanız endorfinin yüksek düzeyde olmasını ve kaygı düzeyinizin düşük olmasını sağlar.

Giyiminize Dikkat Edin

Yapacağınız konuşma için rahat hissettiğiniz, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan, uygun kıyafetler seçin. Sevmediğiniz veya size uygun olmayan bir şey giyerseniz, konuşma yaparken rahatsız olabilirsiniz.

Kafeinden Kaçının

Kahve, kola ve çikolatanın kafein ve şeker açısından yüksek olabileceğini unutmayın. Kahvenizi kafeinsiz bir bitki çayı ile değiştirmeyi deneyin ve açlığınızı azaltmak için protein içeren dengeli yemekler seçin.

Kitlenizle Tanışın

Bilmediğiniz yüzler, özellikle de karşınızdayken size tehdit edici görünebilir. Yapacağınız konuşmadan önce dinleyicilerden bazılarıyla tanışıp sohbet etmeye çalışın. Bu, onların da sadece sizin gibi insanlar olduklarını ve sizi yargılamak için orada olmadığını fark etmenize yardımcı olacaktır.

Gergin Olduğunuzu Kabul Edin

Kendi sınırlarınızı bilin ve performansınızdan önce stresinizi en aza indirmeye çalışın. Konuşmanızın başında dinleyicilere gergin olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu davranışınız harika bir buz kırıcı olabilir ve kitlenizi daha alıcı hale getirmeye yardımcı olabilir.

Konuşma Sesinizi Ayarlayın

Akşam yemeğinde bir arkadaşınızla konuşacağınız şekilde konuşarak dinleyicilerinizin dikkatini çekin. Kitlenizin rahat hissetmesini sağlamak için hafif ve düzgün bir konuşma tonu kullanın.

İyi Göz Teması Kurun

Hedef kitlenizle iyi bir göz teması kurduğunuzda, söylediklerinize daha fazla ilgi duyarlar. İşte size bir ipucu, tanıdığınız üç veya dört kişiyi, odanın farklı yerlerine konumlandırın ve konuşurken bakışlarınızı onlar arasında tutun.

İçeriğe Odaklanın

Konuşurken, dinleyicilerinizin de konuya girmesine izin verebilir ve bunun size nasıl yardımcı olacağını görebilirsiniz. Odağı kendinizden sunumunuzun içeriğine kaydırmak, sosyal kaygı ile birlikte gelen problemlerin hafifletilmesine yardımcı olur.

Tüm çabalarınıza rağmen konuşma yapmak konusunda kendinizi başarısız hissediyorsanız bile bunun dünyanın sonu olmadığını fark edin. Kaygısı olan birinin yaptığı konuşmada eğer dinleyici olarak bulunduysanız, büyük olasılıkla o kişi için kötü hissetmemişsinizdir. Bu yüzden bir başkasına karşı olduğunuz gibi, kendinize karşı da nazik olun. Eğer kaygınız süreğen hale geldiyse ve başa çıkmakta zorlanıyorsanız profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.

Kaynakça: https://www.verywellmind.com/tips-for-giving-a-speech-3024402?_ga=2.216133649.68337117.1554223541-1371156703.1552814843