Teknoloji, Çocukların Öğrenmelerinde Yardımcı Oluyor Mu?

Teknoloji, Çocukların Öğrenmelerinde Yardımcı Oluyor Mu?

Küçük çocuklar -özellikle de beş yaşından küçük çocuklar- her yeni cihazın ne yaptığını ve nasıl kullanılacağını çözmenin bir yolunu buluyorlar. Basit akıllı telefonlardan daha karmaşık oyun konsollarına kadar günümüzde dokunmatik ekranları olan cihazları veya oyunları mükemmel şekilde kullanabilen bir çocuk görmek artık bizler için şaşırtıcı değil.

Bu beceriler, ebeveynlerin dinlenmeleri ya da işlerini bitirmek için çocuklarına bu cihazlarla birkaç dakika izin vermeleriyle başlayıp gelişebiliyor. Ancak teknoloji ebeveynlere geçici bir rahatlama sağlasa da çocuklarının bu konuda sorun yaşayabilme korkusunu da beraberinde getiriyor.

Ayrıca, teknolojik cihazla uğraşmanın küçük çocuklara gerçekten faydalı olabileceğini ortaya koyan çeşitli yeni araştırmalar da mevcut. Çocukların bu cihazlarla deneyimleri ne kadar etkileşimli olursa, o kadar daha iyi sonuçlar olabilmektedir. Örneğin, Wisconsin Üniversitesi’nin, 2-3 yaşları arasındaki çocuklarda, dokunma gerektiren etkileşimli video ekranlarının, dokunma gerektirmeyen ekranlardan daha iyi olduğunu ortaya koyan bir araştırması bulunmaktadır.

Bir ekranlarla etkileşime giren çocuklar çok daha hızlı olabiliyor, daha az hata yapabiliyor ve çok daha hızlı öğrenebiliyorlar. Bu yüzden, ebeveynler endişelenmeyi bırakabilir. Çünkü aslında, çocukları çevrelerindeki tanıdık dünya ile etkileşime geçmek için doğal bir şey yapıyor ve akıllı telefonlar gibi, teknoloji de hiç bitmiyor ve sürekli yayılıyor.

Bu teknolojik çağda, birçok okul öğrenmeye yarayan tablet ve programları kullanıyor. Bilgi teknolojileri de artık müfredatın bir parçası olmuş durumda. Teknoloji aynı zamanda yaşam tarzımızın da aktif bir parçası, dolayısıyla çocukların bu cihazları er ya da geç günlük yaşamlarında nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri ve bir anlamda, mobil cihazlara maruz kalmaları gerekiyor.

Aslında, bu ilginç araçlar çocuğunuzun dünya hakkında daha fazla bilgi edinmesi için ihtiyaç duyduğu şey olabilir. Doğru kullanılırsa, çocukların öğrenmesine yardımcı olurlar. Ve bu cihazlar, diğer öğrenme yöntemlerini dışlamıyor ama tamamlayabiliyor.

Burada asıl sorun ebeveynler. Teknolojik cihazları sürekli kullananlar onlar ve bu da çocuklarıyla olan iletişimlerini kısıtlıyor. Stirling Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, ebeveynlerin genel tutumunun çocukların teknoloji ile olan ilişkilerinde önemli bir faktör olabileceğini bulmuştur. Aslında ebeveynlerin çoğu, yanlış kullanıldığında ve sınırları doğru tanımlanmadığı takdirde bu cihazların ne kadar tehlikeli olabileceğini biliyor. Bu nedenle, çocuklar hem çok çeşitli ev dışındaki aktivitelerde bulunurken aynı zamanda teknolojinin de tadını çıkarabilirler.

Ancak;

Bazı uzmanlar teknolojik cihazların faydalı olduğu ile ilgili, bu durumunun tam tersine inanıyor. Ünlü psikolog Dr. Aric Sigman, çocukların artık her zamankinden daha fazla medyayı takip ettiğini ve bunun depresyona ve bağımlılığa neden olabileceği için durdurulması gerektiğini söylüyor.

İşte tam da bu nedenle ebeveynler, çocuklarının mobil cihazlarla etkileşime girmesine izin verme konusunda endişeliler. Ancak küçük çocuklar, ebeveynlerinin yaptıklarını taklit ettikleri için, doğal olarak cihazlara çok meraklı olabiliyorlar. Bu noktada önemli olan, cihazla geçirilen zamanın mümkün olduğunca verimli hale getirilmesidir. Öğrenmeye yardımcı olacak doğru uygulamaları indirmek verimi artırmak için iyi bir örnektir.

Beceri Geliştirme

Yüksek kaliteli programlar ve uygulamalar, çocukların yeni beceriler öğrenmelerine ve bunları geliştirmelerine yardımcı olabilir. Bu, özellikle öğrenme sorunu olan çocuklar için faydalı olabilir. Bu çocuklar, bazen çevrimiçi ortamlarda sınıf ortamından daha iyisini yapabilirler.

Böyle fayda verecek şekilde kullanıldığında, kullanım süresi kontrol altına alındığında ve uygun uygulamalarla desteklendiğinde cihazların çocuklar için kötü olduğuna dair kanıt bulunmamaktır. Çocuklar sadece tek şey izlemekten veya tek bir cihazla oynamaktan sıkılabilirler, bunu oyuncaklarla oynamayla ve fiziksel aktivitelerle birleştirmek daha faydalı olabilir.

Kaynakça: https://www.kidsinthehouse.com/blogs/martha-b-jameson/is-technology-helping-children-learn