Psikodilbilimsel Sistem Yaklaşımı

Psikodilbilimsel Sistem Yaklaşımı

Psikodilbilimsel yaklaşım (Stackhouse ve Wells, 1997) Dil ve Konuşma Terapistleri tarafından çocukların konuşma, dil ve/veya okuma yazma zorluklarının altında yatan olayları araştırmak ve buna göre müdahaleyi düzenlemek için kullanılan bir modeldir.

Yaklaşım şunları içermektedir:

  • Konuşma gelişimi
  • Kelime bulma
  • Fonolojik farkındalık
  • Okuryazarlık becerileri

 

Nasıl Uygulanır?
Geleneksel konuşma terapisi yalnızca çocuğun konuşma ve dil çıktısını göz önünde bulundurabilirken (örneğin konuşma seslerinin doğru şekilde artikülasyonu üzerinde çalışmak gibi); bu model aynı zamanda çocuğun dil sistemi içindeki seslerin ve kelimelerin organizasyonunu da dikkate almaktadır. Çocuk kelime veya konuşma sesini doğru şekilde aklında tuttu mu, çocuk belirli konuşma sesleri arasındaki farkı duyuyor mu, gibi soruların cevapları incelenir.

 

 

Örneğin;
“Kedi” kelimesini ele alırsak, bu kelimeyle ilgili bilgiler, bir kişinin kelime haznesinde (sözlük) aşağıdaki şekillerde saklanır:

Anlamsal temsil: “Kedi” kelimesinin ne anlama geldiğini bilmek (örneğin: evcil hayvan, tüylü, dört ayaklı gibi)./span>

Fonolojik temsil: “Kedi” kelimesini işitsel (işitme) ve görsel işaretlerinden tanımlamak ve “keki” veya “keli” gibi benzer kelimelerden ayırt etmek.

Motor program: “Kedi” kelimesini nasıl söyleyeceğini bilmek ve söyleyeceği zaman düşünmek zorunda kalmamak.

Dilbilgisel betimleme: “Kedi” kelimesinin bir cümlede nasıl kullanılacağını bilmek (örneğin: “kediyi besleyeceğim” veya “iki kedi var” gibi).

Ortografik temsil: “Kedi” kelimesinin nasıl heceleneceğini bilmek ve yazılı olarak göründüğünde bu kelimeyi tanıyıp anlayabilmek.

Psikodilbilimsel Yaklaşım çalışan dil ve konuşma terapistleri, zorluk alanlarını belirlemek için çocuğun dil sisteminin belirli alanlarına girmeyi amaçlayan faaliyetleri kullanacaktırlar. Müdahale hedefleri, daha sonra çocuğun mevcut güçlü yönlerini bir terapi temeli olarak kullanarak belirlenir ve bu hedefler üzerinde çalışılır.

Kaynakça: http://integratedtreatmentservices.co.uk/our-approaches/speech-therapy-approaches/psycholinguistic-framework/