Bebeğinizin Dil Becerilerini Desteklemenin Anahtarları

Bebeğinizin Dil Becerilerini Desteklemenin Anahtarları

Bebeklik dönemi ebeveynler için inanılmaz ve eğlenceli dönemdir. Ancak yine de bunaltıcı anlar olabilir. Okuduğunuz, dinlediğiniz ve size söylenilen çok şey olabilir ve bunlar size zaman zaman iyi ebeveyn olamayacağınızı, bu kadar çok şeyi yapamayacağınızı düşündürebilir. Endişelenmeyin, her yeni anne ve baba, ailede yeni bir üyeyle karşılaştıklarında bunu hissediyor. Aslında, çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olmak her zaman göründüğü kadar zor değildir.
 

Birçok anne ve baba, çocuklarının dil becerilerinin erken dönemde gelişmemesinden endişe duyuyor, çocuklarının akranlarına ayak uyduğundan emin olmak istiyorlar. İyi haber şu ki, çocuğunuza çok fazla çaba harcamadan kolayca iletişim kurmayı öğretebilirsiniz.

Bunu gerçekleştirmenin yolu da bebeğinize, onunla konuşarak konuşmayı öğretmektir. Bu sadece çocuğunuzun dil gelişimini başlatmak ve arttırmakla kalmaz, aynı zamanda siz ve çocuğunuz arasında inanılmaz derecede önemli bir güven bağı oluşturur.
 

Çocuklar taklit yoluyla en iyi şekilde öğrendiklerinden, sizi dinleyerek kelimeleri daha iyi anlamaya başlarlar. Çocuklar kendi kendileri ile konuşarak dil öğrenemezler, bu beceriler başkalarıyla etkileşime girdiklerinde gelişir.

Çocuğunuza dil becerilerini öğretmenin sadece iletişim kurmakla kısıtlı kalmadığını, aynı zamanda çocuğunuzun nasıl iletişim kurduğunu ve iletişim kurma nedenini de bilmeniz gerektiğini unutmayın. Bu faktörleri iyi anlayarak siz ve çocuğunuz, yeni bir beceri geliştirirken güzel bir bağ kurabilirsiniz.

İlk 6 Ay

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren, onunla konuşmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Çocuğunuzun dil ve iletişim becerilerinde ilk 6 ay içinde olacak şeyler şunlardır:

  • Bebeğiniz sesinizi dinlemeyi öğrenecek. Bebeğinizle konuşmayı, onu beslediğiniz ve kucakladığınız zamanlar da dahil olmak üzere mümkün olduğunca sık yapmalısınız.
  • Bebeğiniz aynı zamanda yüzünüzü izleyecek ve siz konuşurken gözlerinize ve dudaklarınıza bakmaktan gerçekten hoşlanacaktır.
  • Bebeğiniz sizinle çeşitli şekillerde iletişim kuracaktır. Bunlar ağlamak, bakmak, gülümsemek ve ses çıkarmak şeklinde olabilir. Sizin de, ebeveyn olarak onun bu sinyallerine cevap vermeniz gerekir.
  • Bebeğinizin seslerini taklit etmek, onu dinlemekten zevk aldığınızı ona göstermenizi sağlar.
  • Bebeğinizle etkileşime girerken çok basit bir dille neler olup bittiğini konuşun.
  • TV ve radyo gibi dikkat dağıtıcı sesleri kesmeye çalışın.

6 Ay – 12 Ay

Bebeğiniz büyüdükçe, çok daha sosyal hale gelmeye başlayacak ve konuşmayı çok sevecek.

  • Bebeğinizle birlikte tekerlemeler ve şarkılar söyleyerek eğlenebilirsiniz.
  • Bebeğinizi kucağınızda tutun, böylece etkili iletişim için yüz yüze olacaksınız.
  • Çocuğunuzun neye baktığını izleyin ve sonra doğru kelimeleri öğrenmeye başlayabilmesi için çocuğunuzun baktığı şeyin ne olduğunu, neye benzediğini söyleyin.
  • Önemli kelimeleri kullandığınızdan emin olun. Onları tekrar tekrar çocuğunuza açıklayın.
  • Şu anda çıkardıkları tüm yeni sesleri dikkate aldığınızı göstermek için bebeğinizi dinlemeye devam edin. Ona geri dönüt verin ve onun da cevap verip vermeyeceğini görmek için bekleyin. Bunların hepsi dil gelişim sürecinin bir parçasıdır.
  • Çocuğunuzla konuşurken sesinizde bol miktarda animasyon kullanın. Yapabileceğiniz sesin varyasyonları bebeğinizi etkileyecektir.

Kreş Zamanı Geldiğinde

Önümüzdeki birkaç yıl içinde, çocuğunuz kelime hazinesini sürekli geliştirmeye devam edecektir. Çocuğunuzu kreşe kaydetmenin zamanı geldiğinde, çocuğunuzun dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olacak doğru tesisi bulduğunuzdan emin olun.

Kaynakça
: https://www.firstclasschild.com/blog/childcare-houston/the-keys-to-teaching-your-baby-language/

Dilgem uzmanlarından destek almak ve randevu oluşturmak için: +90 (216) 456 42 42
                                                                                                        +90 (533) 165 60 94