‘Rhodes’ten Dil’e’ Yaklaşımı

‘Rhodes’ten Dil’e’ Yaklaşımı

Çocukların çoğu için dil becerilerini geliştirmek doğal olarak gerçekleşirken, bazıları bu konuda zorluk yaşayabilir. Özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler genellikle dilbilgisi ile ilgili, çoğu zaman fark etmesi kolay güçlükler çekmektedir. Ancak, dilbilgisi yazılı ve sözlü dilin bel kemiği olduğundan, dilbilgisindeki bu zorluklar gecikmiş dil gelişimini veya olası öğrenme güçlüklerini beraberinde getirebilir.

Öğrencilerin çoğunluğu için, doğal olarak gelen bir durum olduğu için, okuryazarlık ve dil becerilerini geliştirmek inanılmaz derecede kolay olabilir. Ancak bu konuda zorluk çekenleri daha iyi anlamak adına, kendimizi yeni bir dil öğrenmekle uğraşıyormuş gibi düşünebiliriz.

 

Yabancı bir dil öğrenmeye başlamak, çeşitli kelime türlerini, soruları, olumsuzluk eklerini, renkleri, çoğulları ve sözcüklerin sırasını anlamanın öneminin farkında olmamızı sağlamaktadır. Yeni dili anlamak için fiillerin bağlamsallaştırılması bir mayın tarlasını andırabilir. Mesela, Fransızca’da, önce isim ve sonrasında rengi tanımlayabiliriz, ancak İngilizce bu durum tam tersidir.

‘Rhodes’ten Dil’e’ Yaklaşımı nedir?

Rhodes’ten Dil’e, çocukların dili anlamaları ve geliştirmeleri adına özel olarak tasarlanmıştır.

Bu yaklaşımı temel alan kitap, 7-16 yaş arası geniş bir çocuk yelpazesinde kullanılabilecek 179 sayfa oyun ve aktiviteye dayanmaktadır. Her şeyden önce bu kitap sadece sınıfta değil, bireysel olarak da çocuklarla birlikte kullanmak için iyi bir pratiktir.

Kitaptaki dokuz bölüm aşağıdaki gibidir:

 

  1. İsimler: Gruplar, İsimlerin Adlandırılması, Hızlı İsimlendirme, İsmin Tahmini, Tek Sıra, Birleşik Kelimeler, Kelime Oyunu, Bu nedir?, Heceler
  2. Fiiller: Fiil Çeşitleri, Hileli Zaman Kipleri
  3. Sıfatlar: Sıfat Ekleme, Alternatif Sıfatlar
  4. Bağlaçlar: Akıllı Bağlaçlar
  5. Zarflar: Maceracı Zarflar, Ne Zaman, Nerede ve Nasıl?
  6. Zamirler: Saf Cümleler, Daha da Saf Cümleler
  7. Anlamlar: Çoklu Anlamlar, Daha Çok Anlamlar, Aynı mı Farklı mı?, Zıt anlamlılar, Eş anlamlılar, Bulmacalar, Belâlı Çiftler, Benzetmeler
  8. Kavramlar: Harika Kavramlar
  9. Oyun panoları: Demiryolu Oyunu, Korsan Oyunu, Fantezi Oyunu, Uzay Oyunu, Safari Oyunu, Futbol Oyunu, Perili Ev Oyunu

{!GALLERY}