Çocuklarda Gürültü Kaynaklı İşitme Kaybı

Çocuklarda Gürültü Kaynaklı İşitme Kaybı

Son zamanlarda yapılan bir çalışmada, 12 ila 19 yaşları arasındaki 5 çocuktan 1’inin, bir dereceye kadar işitme kaybı yaşadığını gösterdiğini biliyor muydunuz? Bu rakam, son 20 ila 25 yılda % 31 oranında şaşırtıcı bir şekilde artış gösterdi.

Kişisel ses teknolojisinin kullanımı, dramatik artışın nedeni olarak görülüyor. Dünyada yaklaşık 2 milyar akıllı telefon kullanıcısı var ve bu sayının 2018 yılına kadar 2,6 milyar veya dünya nüfusunun üçte biri oranında artması bekleniyor. Çin şu anda 500 milyon akıllı telefon kullanıcısına sahip. Hindistan 200 milyon kullanıcıya yaklaşıyor ve ABD’nin toplam akıllı telefon kullanıcısı sayısını geçmeye hazırlanıyor. Akıllı telefonların müzik, video, film ve akış içeriğini kulakların olduğu her yerde yüksek sesle çalma yeteneklerine sahip olduğunu düşünüyorum.

 

Kişisel ses teknolojisinden kaynaklanan gürültü kaynaklı işitme kaybı riski dünya çapında bir sorundur ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) farkındalık yaratma konusunda küresel bir girişime öncülük etmektedir. Kamuoyunu ve milletvekillerini, Dinlemeyi Sağlıklı Kılma adlı bir programla bilgilendirmeyi hedefliyorlar. Amerikan Konuşma Dili İşitme Derneği (ASHA), bu konunun kritik yapısını da kabul ettiğinden, Arkadaşını Dinle adlı bir ödüllü halk eğitimi kampanyası başlatmıştır. Bu program, çocuklara kişisel ses cihazlarının doğru kullanımını öğreterek gürültüye bağlı işitme kaybını önlemeyi amaçlamaktadır.

Bunun için, WHO’nun gerçekleştirmenizi istediği eylemler şunlardır:

 

  • Sesi alçakta tutun.
  • Ses cihazınız için güvenli ses seviyelerini belirleyin.
  • Son derece gürültülü ortamlarda kulaklıklarınızı takın.
  • Gürültülü durumlara karşı zamanınızı sınırlayın.
  • Gürültülü yerlerde, dinlenmek için kısa molalar verin.
  • Kişisel ses cihazlarının günlük kullanımını günde 1 saat ile sınırlandırın.
  • Kulaklarda çınlama, telefonda veya gürültülü mekanlarda yüksek sesleri duymak veya konuşmaları anlamakta zorluk çekmek gibi uyarı işaretlerine dikkat edin.
  • Düzenli olarak işitme kontrolü yaptırın.
{!GALLERY}