Hamilelik Döneminde Gıda Zehirlenmesi

Hamilelik Döneminde Gıda Zehirlenmesi

Bir bakteri, virüs veya toksin içeren olmuş bir şeyi yerseniz ve bulantı, kusma veya ishal belirtileriniz varsa gıda zehirlenmesine maruz kalmış olabilirsiniz. Hamilelik sırasında, gıda zehirlenmesi başka hastalıklarla karışabilir. Belirtiler aniden ortaya çıkarsa ve sabahki halinizden farklı hissediyorsanız aynı zamanda yediğiniz şeylerin kötü olduğunu düşünüyorsanız muhtemelen gıda zehirlenmesi geçiriyorsunuz. Emin değilseniz ve belirtileriniz devam ediyorsa, doktorunuzla hemen görüşün.

Gıda zehirlenmesi bebeğiniz için genellikle zararlı değildir. Belki de kendinizi çok hasta hissedeceksiniz fakat bebeğinizin iyi olması için herhangi bir ilaç almak istemeyeceksiniz. Ancak tedavi edilmezse, pişmemiş yiyeceklerde bulunan Listeria gibi bazı bakteriler oldukça zararlı olabilir. Listeria etler veya pastörize edilmemiş peynirler gibi pişmemiş yiyeceklerde bulunur. Bu bakteri hamilelik döneminde bebeğinizde ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Aslında, pişmemiş veya pastörize edilmemiş yiyeceklerin hamilelik sırasında önerilmemesi nedeniyle, bu bakteriye yakalanma riski çok azdır.

Hamilelik Döneminde Gıda Zehirlenmesinin Tedavisi

Susuzluk gıda zehirlenmesinin en yaygın belirtisidir. Hastalanırsanız, gün boyunca bol miktarda su içtiğinizden emin olun. Sıvı tüketimini sürekli artırın. Ayrıca yeterli dinlenmeye dikkat edin. Yeterli su tüketimi ve dinlenme, vücudun iyileştirmesi için gereklidir.

Doktorunuzla da iletişime geçtiğinizden emin olun. Gıda kaynaklı hastalıklar tehlikeli olabilir, bunun için doktorunuz size hızlı bir şekilde iyileşmenize gerekli tedaviyi sunacaktır. Ayrıca, susuz kaldığınızı veya kusma ve ishal belirtilerinin durmadığını düşünüyorsanız, doktorunuz belirtilerin durması için aşı önerebilir.

Gıda Zehirlenmesini Önleme

  • Pişmemiş yiyeceklerden kesinlikle kaçının.
  • Çiğ yiyecekleri temiz sebzelerden, meyvelerden uzak tutun.
  • Yiyecekleri uygun sıcaklıkta ve yedikten hemen sonra buzdolabında saklayın veya dondurun.
  • Yemekten önce ve sonra ellerinizi yıkayın.
  • Bütün mutfak araç-gereçlerini temiz tutun.
  • Etleri yemeden önce iyice ısıtın.
  • Tüm yiyecekleri yıkayın veya dezenfekte edin.
  • Bir ürünü tüketmeden önce son kullanma tarihini kontrol edin.
  • Dışarda yemek yemeyin.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/food-poisoning-during-pregnancy/

Bu yazı Ebe ve Fizyoterapist Ferda Saraçoğlu tarafından çevrilmiştir.

Ücretsiz Danışma Hattı: (0541) 910 69 10