Çocuklarınızın Daha Akıllı ve Güvenli İletişim Kurmasını Sağlamak İçin İpuçları

Çocuklarınızın Daha Akıllı ve Güvenli İletişim Kurmasını Sağlamak İçin İpuçları

Çocuklarınızın daha akıllı ve kendinden daha emin olmalarını mı istiyorsunuz? İşte bunu nasıl başarabileceğiniz hakkında ipuçları.

Pediatrik Konuşma Terapisinde, çocukların daha akıllı olmalarını sağladığını inandığımız için, daha yetenekli ve kendinden emin iletişimciler olmalarını amaçlıyoruz. Son zamanlarda çocuklarınızı daha akıllı hale getirmek için 101 yol denilen harika bir infografik bulduk. Bu listede özellikle beğendiğimiz durum, ipuçların çoğunun iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olmalarıdır.

Çocuğun iletişim kurma becerisini ve güvenini arttırmanın sayısız yararı vardır. Sözlü olarak iletişim kurabilen bir çocuk yazılı kelime ile cevapları daha kolay bulacak ve bununla beraber okulda daha iyi performans gösterecektir. Güçlü bir iletişimci, kolaylıkla arkadaşlık kurar ve devamlılığını sağlar, duygularını daha açık bir şekilde paylaşır, başkalarını daha başarılı bir şekilde ikna eder ve daha derin empati kurar. Daha net yol tarifleri veya yardım isteyebilir ve başkalarına da yardım edebilir. Görüşmelerde ve sunumlarda daha iyi performans gösterir ve daha başarılı bir şekilde müzakere eder veya ikna eder.

 

Gelişmiş iletişim becerileri tüm çocuklara, özellikle de özel ihtiyaçları olanlara yardımcı olur. Birkaç yıl önce otizmli sözel çıktısı olmayan bir çocuk bize geldi. Tutarlı terapiden sonra, bu güzel çocuk bu düşünce ve duygularını dünya ile paylaşmaya başladı. Bir gün çok net ve güvenli bir şekilde, amacının bizimle çalışmak olduğunu ve bizden bir iş istediğini söyledi. Nasıl reddedebiliriz ki? Ona bir günlüğüne iş verdik. Çok çalıştı ve bizi ve diğer müşterilerimizi oldukça memnun etti.

Çocuğunuzu daha akıllı hale getirmek için 101 yol listesindeki aşağıdaki ipuçlarından birçoğunun konuşma ve dil gelişimi ile ilgisi vardır, ancak burada iletişim becerilerini geliştirmek için en sevdiğimiz 20 tanesini derledik.

 

  1. Onları müziğe maruz bırakın.
  2. Onlara kitap okuyun ve yaşları geldiğinde onlarla beraber kitap okuyun.
  3. Erken Başlayın: Beyin gelişimi için doğumdan 3 yaşına kadar olan süreç kritiktir.
  4. Koşulsuz olarak destekleyin.
  5. Konuşma ve dil gelişimi için oyuncaklar ve oyunlar seçin.
  6. Çocuklarınızla bire bir etkileşim kurun. Konuşun, dinleyin, konuşmalarına izin verin.
  7. İfade edici dili kullanarak dil gelişimini her ortamda sağlayın.
  8. Akşam yemeğinde konuşmaları destekleyin.
  9. Çocukluk anılarınızı paylaşın.
  10. Duygularını paylaşmalarına destek olun.
  11. Oyun oynamalarına izin verin. Bu birçok seviyedeki çocuk için oldukça etkilidir.
  12. Ekran saatlerini sınırlandırın. Teknolojinin çocuk bakıcısı olmasına izin vermeyin.
  13. Günlük programlarını aşırı yoğun yapmayın. Kendilerine ayıracak sakin vakitlerinin olmasını ve yeterli uyumalarını sağlayın.
  14. Onlara barışçıl bir öğrenme ortamı sağlayın.
  15. Övgü sonuçları. Çabalarını övün, yalnızca zekice yaptıklarını değil, onlara başarısızlığın kötü bir şey olmadığını bilmelerini sağlayın. Bu bir öğrenme deneyimidir.
  16. Sosyal aktivitelere teşvik edin. Çocuklar ebeveynlerden ve öğretmenlerden ders alırlar, ayrıca akranlarıyla oynamayı da öğrenirler. Kendilerini ifade etmeyi, müzakere etmeyi, tartışmayı, ifadeleri okumayı, kişisel alana saygı duymayı, sıra almayı öğrenirler. Bu özellikle otizmli çocuklar için önemlidir.
  17. Onlara, mümkün olduğu ölçüde hayatta bağımsız olmalarını öğretin.
  18. Tüm sorduklarına cevap vermeyin. Onlara rehberlik edin ama bir şeyleri çözmelerini sağlayın.
  19. Güçlülerini ve fırsatlarını anlamalarına yardımcı olun.
  20. Karar verme becerilerini geliştirin. Yine, karar vermeyle ilgili bilgileri yönlendirin, ancak o kararın en iyisi olmadığını bilseniz bile, bazı kararlar vermelerine izin verin. Bu bir öğrenme fırsatıdır.

Her şeyden önce şunu anlamak önemlidir: Tüm çocuklar farklıdır. Farklı yetenekleri ve hedefleri vardır. Farklı oranlarda ve farklı aşamalarda öğrenirler. Her çocuğu bir dahi yapmayı umarak bu listeyi paylaşmıyoruz, ebeveynlerin çocuklarını tam potansiyellerine ulaştırmalarına yardımcı olmaları için bunu paylaşıyoruz.

Kaynakça: https://kidmunicate.com/tips-to-make-your-kids-smarter-and-confident-communicators/