Vagus Siniri Ve Hastalıklarla İlişkisi: Bağırsak Florası Neden Çok Önemli?

Vagus Siniri Ve Hastalıklarla İlişkisi: Bağırsak Florası Neden Çok Önemli?

Vagus siniri 10. kraniyal sinirdir ve vücudumuzda yer alan en uzun sinirdir. Vagus siniri beyinden başlayarak pankreas, mide, karaciğer ve bağırsak gibi hayati organlara doğru dallanır. Vagus siniri ayrıca parasempatik sinir sisteminin en önemli üyesidir.

Parasempatik sinir sistemi genel olarak sindirim sistemini hızlandırır ve kalp atışını azaltarak metabolizmayı yavaşlatan etki gösterir.

Her organımızda hem sempatik hem de parasempatik sinirler bağlıdır. Bu iki tip sinir çeşidi birbirine antogonist (zıt) şekilde fonksiyon gösterir. Mesela kalp atışı sempatik sinir tarafından arttırılırken, parasempatik sinir olan vagus siniri ile kalp atışı yavaşlar. Sinirlerin antagonist çalışması, homeostatik dengenin sağlanması açısından önemlidir ve organ fonksiyonlarının regüle edilmesine yardımcı olur.

 

Peki Vagus Sinirinde Oluşan Sorunlar Nelere Yol Açar?

Çoğu sindirim problemi, yüksek tansiyon, depresyon ve artrit gibi inflamatuar hastalıkların parasempatik sinir sistemiyle dolayısı ile de vagus siniri ile ilişkisi vardır. Yapılan araştırmalar özellikle de stresin vücutta vagus sinirinin fonksiyonunu olumsuz etkilediğini göstermiştir.

Vagus sinirinde oluşan bir hata, mide asidi sekresyonunu azaltır ve B 12 vitaminin absorbsiyonunu olumsuz etkiler. Bunun dışında safra asidi üretimi azalır, yüksek tansiyon görülür ve kan şekeri kontrolünde sorunlar yaşanır. Vagus sinirinde oluşan hatalar özellikle de kalp sağlığını olumsuz etkiler. Yapılan bilimsel araştırmalar vagus sinirin stimüle edilmesinin vücutta inflamasyonu azalttığını göstermiştir.

Physchological Science’da yer alan bir araştırmada vagus sinirinin stimülasyonunun fizyolojiyi ve ruhsal sağlığı olumlu etkilediği görülmüştür. Kronik depresyonun tedavisinde vagus sinir stimülasyonun önemli rol oynadığı bilinmektedir.

Amsterdam’da romatoid artrit hastaları ile yapılmış güzel bir çalışmadan bahsetmek istiyorum. Romatoid artrit hastalığının kronik inflamatuar bir hastalık olduğunu biliyoruz. Yapılan araştırmada romatoid artrit hastalarında vagus sinirinin stimülasyonunun vücutta sitokin salınımını inhibe ederek inflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.

Vagus Siniri Stimülasyonunu Sağlamak İçin Neler Yapılabilir?

Vagus sinirini stimüle etmek için ritmik olarak diyaframdan nefes almak, meditasyon ve soğuk suyla duş almak oldukça faydalıdır.

Bağırsak sağlığının ne kadar önemli olduğunu her yazımda anlatmaya çalışıyorum çünkü bağırsak, sağlığımızda anahtar rol oynamaktadır. Vagus sinirinin doğru fonksiyon gösterebilmesi için de sağlıklı bir bağırsak florasına ihtiyaç vardır. Advances in Experimental Medicine and Biology’de yer alan bir araştırmada bağırsaktaki mikroorganizmaların vagus sinirini stimüle ettiği ve beyin-davranış ilişkisini etkilediği gösterilmiştir. Yapılan son çalışmalarda bağırsak sağlığını olumlu etkileyen bir beslenme düzeninin sadece sindirim sistemini değil davranış bozukluklarını da iyileştirdiği görülmüştür.

Antibiyotikler, doğum kontrol hapları, anti-inflamatuar ilaçlar, hazır ve işlenmiş gıdalar, rafine karbonhidratlar, vücutta aşırı ağır metal birikimi ve aşırı alkol tüketimi gibi sebeplerden dolayı bağırsak florası bozulmakta ve bağırsakta yer alan faydalı mikrooganizmalar azalırken, zararlı mikroorganizmalar artış gösterir. Bunun sonucunda da yukarıda saydığım sağlık sorunları dışında daha birçok sağlık sorununa zemin hazırlanmış olur. Sonuç olarak sağlıklı bir bağırsak florası vagus siniri aracılığı ile bağırsak ile beyin arasındaki bağlantının kusursuz olmasını sağlar. Kısaca “sağlıklı bağırsak=sağlıklı vagus=sağlıklı yaşam” diyebiliriz.
 

 

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Tuğba Cici
Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Tuğba Cici’den Randevu almak için: 0216 456 42 42 – 0533 165 60 94