Çocuğunuzun Bağımsız Oyun Becerilerini Geliştirin

Çocuğunuzun Bağımsız Oyun Becerilerini Geliştirin

Oyun, çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Dünyanın nasıl işlediğini, ilişkileri nasıl geliştireceğini ve günlük aktiviteler için ihtiyaç duyacağı becerilerini oyunla öğrenir. Bu aşamanın önemli bir kısmı çocuğunuzun kendi kendine keşfetmeyi ve oynamayı öğrenmesini içerir. Bunu öğrenmek, ona nesnelerin nasıl çalıştığını anlama, yaratıcı olma, özgüvenini geliştirme ve gelecekteki zorlukları üstlenmesi için motive olma fırsatı verir. 9-10 ay kadar kısa bir süre içinde, çocuğunuzu sizin yanınızdayken yalnız oynamaya teşvik edebilirsiniz. Peki nasıl?

 

  • Kendini güvende hissetmesini sağlayın: Çocuğunuz, destekleyici ve güvenli bir ortamda oynarsa etrafındakileri kolay keşfedebileceğini hissedecektir. Ayrıca, incinmeyeceğinden emin olarak bağımsızlığını teşvik etmek için kendinizden de emin olmalısınız. Oyun bahçeleri onun için çok güvenli bir bölgedir. Bu yerler ona oyuncakları keşfetme ve hatta arama, oturma ve gezinme yapma pratiği yapma şansı verirken sizin onun yanında olmanızı ve onu denetlemenizi de sağlar.
  • Oyuncakları değiştir: Çocuğunuzun sevdiğini bildiğiniz oyuncakları arada kaldırıp saklayın. Ancak her zaman şimdi ve sonra dikkatini çekmesi için yeni bir oyuncak bırakın. Bu, yepyeni bir oyuncak olmak zorunda değildir, eski oyuncaklardan da yararlanabilirsiniz, hatta bazılarını alıp bir hafta kadar saklayabilir ve yeniden gösterebilirsiniz. Böylece o oyuncak çocuğunuzun ilgisini yeniden çekecektir.
  • Farklı oyuncak türleriyle keşif: Çocuğunuzun çevresi hakkındakileri öğrenme yöntemlerinden biri de, duyularla olur. Oyuna farklı dokuları, kokuları ve sesleri dahil etmeye çalışın. Düğmeleri ve tekerlekleri olan oyuncaklar da çocuğunuzun dikkatini çekecektir. Çocuğunuz nasıl çalıştıklarını keşfetmek isteyeceği oyuncaklardan çok etkilenecektir. Ayrıca, işlerin nasıl yürüdüğünü anladığı için tekrarlamayı da sevecektir, bu yüzden aynı kutuyu oyuncaklarla tekrar tekrar doldurduğunu görebilirsiniz.
  • İlgilerini takip edin: Çocuğunuzun ilgilendiği şeyleri gözlemleyin. Çocuğunuz gürültülü enstrümanlarla oynayabilir, bloklarla inşa etme oyunu oynamayı sevebilir veya kitap çizimlerine ilgi duyabilir. Herkesin farklı tercihleri vardır, bu yüzden kendisini eğlendirmeye teşvik ederken bunu aklınızda bulundurun.
  • Paralel oyun alıştırması: Bu tür oyunlarda, çocuğunuzla değil onunla etkileşime girmeden ama yan yana oyun oynayacaksınız. Çocuklar kendi işini yapıyor gibi görünse de, sizin hareketlerinizi de kesinlikle izler ve öğrenir. Paralel oyun bağımsızlık, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirir.
  • Ekran süresini sınırla: Cihazlarla zaman geçirmek bir alışkanlık haline geldiğinde, cihazlar çocukları zorlayabilecek duygusal uyarıma neden olur. TV’yi arka plan olarak kullanmaktan kaçının ve çocuğunuzla oynamak için renkli oyuncakları kullanın.

 

Her günün her dakikasında çocuğunuzu eğlendirmeniz gerekmediğini bilin ve dünyayı kendi başına keşfedebileceği kısa ama anlamlı zaman dilimlerini teşvik etmeye çalışın. Çocuğunuzun oynamak, öğrenmek ve yaratıcı olmak için büyük bir kapasitesi vardır.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/developing-independence-encouraging-my-toddler-to-play-alone/