Spor Dersleri mi Konuşma Terapisi mi?

Spor Dersleri mi Konuşma Terapisi mi?

Öyleyse soru şu, hangisi çocuğunuz için daha iyi bir yatırımdır spor dersi mi yoksa konuşma terapisi mi?

Konuşma terapisi gerekliyse, cevap oldukça açıktır değil mi? Bazı ebeveynler çocuklarının konuşma sorunlarının üstesinden gelmelerini beklerler. Bazı konuşma ve dil sorunları konuşma terapisi olmadan zamanla iyileşse de, bazıları geçmeyebilir. Bu durumda, erken müdahale tipik olarak en iyi yoldur. Şimdi sorulan soruyu inceleyelim.

 

Futbol, beyzbol, basketbol, futbol, tenis, golf, jimnastik, hokey, dans vb. Oynamak için inanılmaz miktarda koordinasyon gerekmektedir.

Konuşmak için de benzer şekilde inanılmaz miktarda koordinasyon gerekmektedir. Bir dakikanızı ayırın ve A, B, C… gibi birkaç ses söyleyin. ve artikülatörünüzün (dudak, dil, çene vb.) tüm hareketlerini fark edin. Ardından, artikülatörlerin bir sesden diğerine geçmesini kontrol eden kasları ve bir cümle söylenmesi için gerekli olan tüm koordinasyonu düşünün. Devam edin ve bir cümle söyleyin ve bilinçli bir şekilde gerekli artikülasyon jimnastiğine dikkat edin. Oldukça etkileyici, değil mi? İnsanlar bunu kabul ediyor çünkü çoğu insan konuşmayı biraz zor öğreniyor, ancak bazıları için iletişim gerçek bir meydan okumadır.

Aynı şey atletik koordinasyon için de geçerli olabilir. Bunun için birçok anne-baba, özel beyzbol atış eğitmenlerine, jimnastik antrenörlerine, golf profesyonellerine, basketbol koçlarına ya da futbol antrenörlerine, sürat ve çeviklik antrenörlerine yüzbinlerce para harcıyor. Çocuklarının atletik başarılarıyla özgüvenlerini arttırmalarını istiyorlar. Çocuklarının pratik sosyal beceriler ve hatta liderlik becerileri geliştirebilecekleri bir takıma kabul edilmelerini istiyorlar.

Bazı ebeveynler bunu bir adım öteye taşıyor, çocuklarına üniversite bursu sözleşmesi yapma umuduyla paralarını spor eğitimine yatırıyorlar. Ancak buna nazaran, konuşma terapisi de çocuğunuzun sosyal becerileri, kendini ifade etmesi ve özgüven geliştirmesi için oldukça gereklidir.

Konuşma terapisine yapılan yatırım, dil ve konuşma bozukluğu olan bir çocuğa şunları sağlar:

 

  • Düşünceleri, fikirleri ve duyguları ifade etme becerisinin artması
  • Başkalarının düşüncelerini, fikirlerini ve duygularını anlama becerisinin artması
  • Anlaşılır konuşabilme yeteneğinde artış, bu nedenle başkalarının çocuğunuzu kolaylıkla anlayabilmesi
  • Sorun çözme yeteneğinin artması
  • Erken okulda başarılı olmak ve üniversiteye ilerlemek için daha iyi bir şan.
  • Diğer çocuklar tarafından sosyal olarak kabul edilmek için daha iyi bir şans
  • Daha fazla güven ve daha fazla özgüven
  • Daha iyi bir yaşam kalitesi

Lise sporcularının sadece % 3-6’sı üniversite seviyesinde yarışacak ve bu sporcuların daha küçük bir yüzdesi profesyonel olarak herhangi bir seviyede oynayacaktır. Yani spor kariyerlerinin % 94 ila 97’si 14 ila 18 yaşları arasındadır. Bu nedenle, akademisyenlere, sosyal özgüvene ve iletişim becerilerine yapılan bir yatırım tartışmasız daha uzun vadeli bir yatırımdır.

Son olarak;

Çocuğunuzun konuşma veya dil ile ilgili bir sorunu olduğunu düşünüyorsanız, bir araştırma yapın. Bir sorun tespit edilirse kapsamlı bir değerlendirme almak için gereken zamanı ve parayı ayırın. Eğer sorun teşhis edilirse, doğru yer ve terapisti bularak,
 

  • Uygun ve ulaşılabilir hedefler belirleyin,
  • Bu hedeflere ulaşmak için bir plan belirleyin,
  • Doğru teknikleri öğrenin ve öğretin,
  • Evde alıştırma talep edin,
  • Güven inşa edin.

Kaynakça: https://kidmunicate.com/sports-lessons-or-speech-therapy/