Jestler Çocuğunuzun Öğrenme Sürecini Nasıl Etkiliyor?

Jestler Çocuğunuzun Öğrenme Sürecini Nasıl Etkiliyor?

Bu yazımızda, jestlerin ve farklı tür hareketlerin çocukların dil gelişimi ile öğrenme süreçleri üzerindeki etkilerini anlatacağız.

Bebeğiniz doğumdan yaklaşık 5 ay sonra sizinle hareketler yoluyla iletişim kurmaya başlar. Neyi sevdiğini veya neyi sevmediğini size bildirir, jestlerinizi ve sesinizi sürekli takip eder. Jestlerle iletişim kurma ve onlarla öğrenme becerisi, çocuğunuzun anlaşılabilir kelimeler üretebildiği 24 aylık süreçte de devam eder. Biz yetişkinler bile ifadelerimizi tamamlamak için jestleri kullanırız. Bu şekilde karşımızdaki kişi, sözlü olarak sunduklarımız hakkında daha iyi fikir sahibi olur. Bazı yetişkinlerin iletişimde jestlere daha çok güvendiğini gösteren çalışmalar vardır.

 

Hareketler öğrenmeyi nasıl kolaylaştırır?

Araştırmalar el hareketlerinin, çocukların bir görev sırasındaki dikkatini düzenlediğini ve görev için gereken stratejilerle ilgili kavramsal bilgiyi aldığını göstermektedir.

Belirtici Jestler: Bu hareketler, nesneleri belirtmek için nesneleri doğru işaret etme, onlara dokunma ve onları göstermeyi içerir. Bu hareketlerin, çocuklara bir görevi yaparken dikkatlerini en ilgili bölümlere odaklamalarında yardımcı oldukları gösterilmiştir. Jest, çocukları önemli özelliklere yönlendirebilir. Bir nesneye dokunmak, nesnenin belirsizliğini ve karışıklığını azaltabilir. Bu jestlerin kullanımı, herhangi bir görsel işaret içermeyen konuşmadan daha etkilidir.

İkonik Jestler: Bu jestler bir görevin talimatlarını taklit eden küçük eylemlerden oluşur. Konuşmayı tamamlayan veya güçlendiren önemli fikirler sunarlar. Bu jestler, öğrencilerin yalnızca konuşma talimatlarıyla karşılaştıklarında daha az hata yapmalarını ve sadece jest talimatlarını izleyerek işi daha hızlı tamamlamalarını sağlar.

Beden Jestleri: Bu hareketler, ebeveynin bir nesnenin hareketini veya işlevini göstermesi, hatta eylemi gerçekleştirmesine yardımcı olması için ellerini çocuğun elleri etrafına sarmasını içeriyor. Bunların özellikle nesnelerin kullanımı gibi motor görevlerde etkili olduğu gösterilmiştir.

Araştırmalar jestlerin, çocukların öğrenmesini ve özellikle 2 yaşın üzerindeki çocukları desteklediğini göstermiştir. Jestler soyut bilgilerin daha somut ve anlaşılması daha kolay hale gelmesini sağlayabilir. Bunları çocuğunuzla olan günlük etkileşimlerinize dâhil etmeye çalışın ve çocuğunuzun dikkatini düzenlemesini, talimatları öğrenmesini ve talimatları daha iyi anlamasını nasıl kolaylaştırdığına şahit olun.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/how-gestures-impact-your-childs-learning-process/