Ekranda Geçirilen Zaman El Yazısını Nasıl Etkiliyor?

Ekranda Geçirilen Zaman El Yazısını Nasıl Etkiliyor?

Çocuğunuzun nesneleri tutması ve onları kullanması için iyi motor becerileri gerekir. Bir şeyleri karalaması, gömleğini iliklemesi, ayakkabısını bağlaması ve yazı yazması gibi aktivitelerin hepsi el becerisini ve el koordinasyonunu gerektirir. Çocuğunuz doğduğu andan itibaren, etrafındaki tüm nesneleri kullanarak ellerini güçlendirmek için çalışır. Elleriyle ve parmaklarıyla araştırırken, küçük kasları ise çıngırağı sallamaktan, küçük parçaları toplamaya kadar birçok hareketi koordine eder. Her hareket, araç ve aktivite, çocuğunuzun becerilerine yardımcı olur ve onu gelecekteki yetenekler için hazırlar.

Günümüzde ise çocuğunuzun istediği ve sahip olduğu başka bir araç da teknolojik cihazlardır. Toronto Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, 18 ay boyunca, çocukların % 20’sinin günde yarım saat teknolojik cihaz kullandığını tespit etti. Kanada’da yapılan ve çocuklarda ekranda geçirilen zamanı ve motor yeterliliği gözlemleyen bir çalışmanın bulguları da, bir ekranın önünde geçirilen zaman ile 4, 5 ve 7 yaşlardaki motor yetkinlik arasında negatif bir ilişki olduğunu bildirmiştir. İngiltere’deki Çocuk Terapisti Payne, İngiltere’de şimdiki okul çağı çocuklarının, okula 10 yıl önce gelen çocuklardan daha düşük el gücü ve el becerisine sahip olduklarını belirtti. Ayrıca, çocukların TV, tablet veya akıllı telefonda geçirdikleri zamanın, kalem tutma gibi temel becerileri geliştirmelerini etkilediğinden bahsetti.

 

Kanada’da yapılan bir diğer çalışmada, tabletin dijital ekranında yazma ile kağıt üzerine elle yazı yazma karşılaştırılmıştır. Bulgular, tablete yazmanın kalem tutma, kalemi hareket ettirme, hareket hızı ve kas ayarlamaları üzerinde olumsuz etkisi olduğunu bildirmiştir.

Çocuğunuzun ilk yıllarında geliştirdiği beceriler gelecekteki gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Bilim adamları erken çocukluk döneminde ince motor becerileri geliştirmenin sadece yazma başarısını değil, aynı zamanda ilkokul yıllarında okumada ve matematikte daha iyi bir performansı sağladığını söylüyor. Öte yandan, başka bir çalışma, klavyede yazmanın, beyindeki farklı alanlarla ve desenlerle ilişkili olduğunu göstermiştir.

Bu nedenle, teknoloji harika bir araç olmasına ve yaşamımız için birçok olumlu faydaya sahip olmasına rağmen, çocuklarımız ekran başında daha fazla zaman geçirdikleri ve fiziksel olarak aktivitelere daha az zaman harcadıkları için onları olumsuz etkileyebiliyor. Bu yüzden teknoloji kullanımının sınırlarına dikkat etmek gerekebiliyor. Küçük çocuğunuzun teknoloji kullanımını yasaklamayın ama başka şeylerle de meşgul olmasını ve fiziksel becerilerini geliştirmesini sağlamak için kullanımı kontrol altında tutun ve aşırı kaçmasını engelleyin. Yapbozlar, farklı büyüklükteki nesneler ve itmeli çekmeli oyuncaklar gibi kas gelişimini destekleyen oyunlarını vurgulamaya çalışın. Çocuğunuz parmaklarını kullanarak nesneleri farklı şekillere getirdiğinde, fiziksel ve genel gelişimi ilerlemeye devam edecektir. Böylece okula da hazırlanmış olacaklardır.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/how-screen-time-impacts-handwriting-skills/