Esnek Çocuklar

Esnek Çocuklar

Bir ebeveyn olarak çocuğunuza zor durumların üstesinden nasıl geleceğini öğretmek istediğinizi biliyoruz. Peki, çocuğunuzun bağımsız ve başarılı bir birey olmasına gerçekten yardımcı olduğunuzdan nasıl emin olabilirsiniz? Zorluklar ne kadar fazla olursa olsun araştırmalar, destekleyici bir ebeveyn ile tutarlı bir ilişkiye sahip olmanın, çocukları yaşamlarında daha iyi hale getirdiğini göstermiştir. Anlamak için şimdi daha derine inelim.

Psikolojik esneklik ile başlayalım. Bu kelime için farklı tanımlar bulabilirsiniz ancak bizim ele alacağımız açıdan esneklik, sıkıntılara olumlu ve uyarlanabilir cevapları içerir. Peki, çocuğunuzda psikolojik esnekliği artıran anahtar faktörler nelerdir? En önemlisinden daha önce bahsettik: Destekleyici ilişkiler. Bu faktörler çocuğunuzun kişiselleştirilmiş yanıt vermesini sağlayarak onu gelişimsel bozulmalardan koruyacaktır. Ayrıca planlama, davranışları düzenleme ve adapte olma gibi zorluklara yanıt vermesi ve gelişmesi için önemli becerileri geliştirmesine de yardımcı olurlar.

 

Destekleyici İlişkiler Nasıl Yardımcı Oluyor?

Yetişkinlerle birlikte sürekli geri dönütlü etkileşimlere sahip olmak, çocuğunuzun strese yanıt sistemini yönetmesine yardımcı olur, çocuğunuz stresini normal seviyelerde tutar ve böylece beyni tolere edilebilir stres ile başa çıkarken kesintisiz bir şekilde gelişir. Etkileşimler olmadığında ise durum tehdit haline gelebilir. Bu koruyucu bir mekanizma olmasına rağmen, stres seviyesi yeterince düşmüyorsa, beyin ve diğer vücut sistemlerinin toksik strese maruz kalması nedeniyle yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle esneklik, stresi toksik hale getirmez; bunun yerine onu tolere edilebilir hale getirir.

Esnekliğin çocuklarımızın gelişimi için çok önemli olduğu sonucuna vardık, ancak bazı gerçekler ile yaygın yanılgılar arasında ayrım yapmak zor olabiliyor. Öyleyse söylediklerimizi bilime göre toparlayalım.

• Daha önce de belirttiğimiz gibi, psikolojik esneklik destekleyici ilişkiler gerektirir ve genetik veya karakterin gücü tarafından belirlenmez.

• Problemlerle başa çıkma becerileri, stresi azaltma ve planlama, organizasyon, dürtü kontrolü, bilişsel esneklik gibi becerileri geliştirmeye yardımcı olan yaşa uygun etkinlikler uygulanarak psikolojik esneklik her yaşta güçlendirilebilir.

• Psikolojik esneklik değişken olabilir. En sert kişilerin bile, aşırı olumsuz durumlara maruz kalmaları durumunda terapötik desteğe ihtiyaç duyabileceklerini akılda tutmamız gerekir.

Destekleyici ve şefkatli bir ebeveyn olma çabalarınızın buna değip değmeyeceğini merak ediyorsanız, fazla düşünmeyin; duyarlı ve şefkatli olmak, çocuğunuzun zorlu koşullarda esnek bir birey olmasına yardımcı olacaktır!

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/whats-behind-a-resilient-child/

Psikolojik esneklik ile ilgili uzmanlarımızdan destek ve randevu almak için: 0216 456 42 42 – 0533 165 60 94