‘Neden Neden Neden?’ Sorgu Aşaması

‘Neden Neden Neden?’ Sorgu Aşaması

Meagan Lawrence anlatıyor:

Demekki başardınız. Her gün bebeğinizle dönemine göre konuşarak zaman geçirdiniz ve önemli hedeflere ulaştınız. Küçük çocuğunuz yürümeye başlayan çocuk döneminden anaokulu dönemine ilerlerken, arkanıza yaslanıp rahatlayabilir ve yaptıklarınızın meyvelerinin tadını çıkarabilirsiniz, değil mi? Pekala, hem evet hem hayır. Üç yaşındaki bir çocuk sohbet edebilir, gözlemleyebilir ve sorgulayabilir. Özellikle, bu sonuncusu önemli: Sorgulayabilir. Bir sürü soru var. Çok fazla soru. Uyandıktan sonra sorular. Yatmadan önce sorular. Çocuğunuzun kişiliğine ve merak seviyesine bağlı olarak, size bir günde yüzlerce soru yöneltiyor olabilir ve en yaygın soru hangisi mi? Bunu doğru tahmin ettiniz: “Neden?” sorusu.

“Neden” sorusu, okul öncesi çocuklukta “seviye atlamaya” yardımcı olabilecek sihirli bir anahtar gibidir. Bu soru, temel olarak, beyinin gözlemsel ve analitik olarak gelişiminde katalizör görevi görür. Bu kelimenin cevheri iki ve üç yaşları arasında görünmeye başlar ve sonrasında çocukları iki kritik psikososyal evre bekler: Erikson’un “özerkliğe karşı utanç ve şüphe” (üç yaş civarı) ve “girişimciliğe karşı suçluluk” (kabaca yaş üç ila altı) dediği aşamalar. Her iki aşama da kritiktir ve her ikisi de sorulara dayanır.

Kızım bir bebekken, onunla köpeğin “söylediklerini” içeren küçük bir oyun oynardım. Örneğin, Alman Çoban köpeğimiz Summer’ın, “Haziran ayı ne zaman bitti?” veya “Ben o kurabiyeyi istiyorum!” ya da “Kapının önünde kim var?” gibi cümleler söylediğini varsayıyordum. O zamanlar bu birlikte oynamanın ve konuşmanın bir yoluydu, ama geriye baktığımda empati, anlayış ve sorgulama için tohum eken bir aktivite olduğunu görebiliyorum. Bu oyunu sevdi ve bana günde birkaç kez hayvanların ve insanların ne “söylediklerini” sordu. Genellikle birkaç “neden?” sorusu ile devam ederdi. Bu sohbetler ona işbirliğini ve şefkati öğretmem için kolay bir yol oldu.

“Kediler neden saklanabilir?” gibi soruları cevaplayan ciddi uzun günler ve geceler geçirdim. Um… “Neden anneannem de bir anne?” Peki… “Tuvaletteki su evin altına mı yoksa bir akvaryumun içine mi giriyor?” Hayır, o…“Yengeçler ne diyor?” Bilmiyorum…“Neden kaka çikolatayla aynı renkte?” Ah çocuklar.

Sadece son zamanlarda fark ettim ki, ne kadar zihin bükücü olursa olsun sabırlı olmama ve sorularını cevaplamama ihtiyacı vardı. Sorular çocukların dünyayı nasıl anlamaya başladığıdır. Bir şeyleri kategorilere koymak, insanları ve olayları zaman çizelgelerine koymak, boyutları karşılaştırmak, kuralları tekrarlamak ve temel olarak kendilerini yönlendirmek istiyorlar. “Sadece bu çiçekleri toplayabiliyorum, doğru mu büyükanne?” Yaklaşık 3 buçuk yaşlarında, soru sormak tüm gün boyunca yaptıkları şey oluyor.

Şunun gibi düşünün: Siz çocuğunuzun tur rehberisiniz. Bilmek için can attıkları her şeyi biliyorsunuz. Çocuğunuz turist tarihinin en ilgili turisti ve kesin bir cevap ya da açıklama duymak istediklerini düşünüyorlarsa, tekrar sormakta tereddüt etmeyecektir. Ve yeniden. Ve yeniden.

Dürüst ve saygılı bir şekilde cevaplamak için zaman ayırmak, uzun bir yol kat etmesine ve daha fazla soru sormasına ve güvenli bir şekilde fikir geliştirmesine yardımcı olacaktır. Dört yaşına yaklaştığında kızımın sorularının, “Ben bir bebek kaplumbağayım ve sen benim anne kaplumbağamsın… doğru mu?” gibi ifadeler haline geldiğini fark ettim. Güvenle ilgili bildirimler, sadece bu güvenliği net tutmak için “doğru mu?” ile işaretlendi.

Bazen mutlu, neşeli bir günün anahtarı, yürümeye başlayan çocuğunuzu veya okul öncesi dönemindeki çocuğunuzu gelişmekte olan insan olarak görmektir. Yaptıkları her şeyin arkasında sebepler olduğunu anlayın. Gerçekten iyi sebepler. Yaptıklarını Bir sıkıntı veya hatta davranışsal bir sorun olarak görmek yerine, dünyayı anlamasının tek yolu olarak görmeye başlayabilirsiniz. Kızımın bakış açısını ayarlayarak ve ona net, saygılı ve olabildiğince dürüstçe cevap vermeye çalışarak günlük stresimi ve sıkıntımı azalttığımı görebiliyorum. Okul öncesi çocuğunuza kendi sorularınızı sormak bile isteyebilirsiniz. “Neden?” ile başlamanızı tavsiye ederim!

Kaynakça: : https://getstarling.versame.com/surviving-questioning-stage/