Okurken Önemli Olan Nelerdir?

Okurken Önemli Olan Nelerdir?

Çocuğunuza okuduğunuz kitaplar kalıcı anılar bırakıyor. Bizler okumayi sadece özel bir çocukluk hafızasından daha fazlası olarak düşünmeyi seviyoruz. Okumak çocukların hayal güçlerini ve kelime hazinelerini geliştirir, ayrıca onları soyut kavramları anlama yeteneği ile donatır. Temel olarak, okuma bir çocuğun beyni için süper besindir.

 

Bir çocuğun aldığı okuma kalitesini “ölçerken” göz önünde bulundurduğumuz dört ana ölçüt vardır:

1. Toplam Süre: Ne kadar çok okursanız o kadar iyidir! Günde en az 20-30 dakika kitap okumayı hedefleyin ve bunun birden çok seansta yapılabileceğini unutmayın. Örneğin uyku saatinden 10 dakika önce ve yatmadan 15 dakika önce.

2. Dakikadaki Kelime Sayısı: İlgilenmek için okumak yerine bir kitabı bitirmek için okumaktan suçluyuz. Bu yüzden bazen yavaşlamak için bir hatırlatmaya ihtiyacımız var! Araştırmalar çocukların dakikada 125 kelimeye kadar işlem yapabildiklerini gösteriyor, ancak biz yetişkinler bundan daha hızlı konuşma eğilimindeyiz. Okurken yavaşladığınızdan emin olun, böylece küçük çocuğunuzun kitapların sunduğu zengin kelime dağarcığını özümsemesini sağlarsınız.

3. Gürültü: Sessiz bir ortamda okumak önemlidir, böylece küçük çocuğunuzun okuduğunuz kitaplara odaklı kalmasını sağlayabilirsiniz. Arka planda açık kalan TV, radyo veya daha büyük çocukların sesleri gibi gürültülerden kaçınmaya çalışın.

4. Katılım: Etkileşimli bir okumayı deneyin. Sayfadaki farklı nesneleri işaret edin ve bunları açıklayın, okurken farklı sesler uygulayın. Çocuğunuza hikaye hakkında sorular sorun, eğer küçükse duraksayın ve okumaya devam edin; eğer daha büyükse cevap vermesine veya kendi sorularını sormasına izin verin. Bunun gibi faktörler küçük çocuğunuzun odaklanıp okuduğunuz kitaplarla meşgul olmasını sağlar!

Her çocuğun tam potansiyeline ulaşmasına yardımcı olmak konusunda son derece istekliyiz ve her ebeveynin bu hususta nerede durduğunu bilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz.

Kaynakça: https://getstarling.versame.com/quality-reading-metrics/