Seçici Bir Yiyiciye Yardım Etmenin Yedi Yolu

Seçici Bir Yiyiciye Yardım Etmenin Yedi Yolu

Otizm sıklıkla gıda isteksizliği ile el ele gider. Eğer otizmli seçici bir yiyiciniz varsa, yalnız olmadığınızı bilin. Bilimsel çalışmaların son bir incelemesi, otizmi olan çocukların aşırı kısıtlı yemek seçimleri, ritüelist yeme davranışları (örneğin, hiçbir yiyeceğe dokunmamak) ve yemekle ilgili öfkelenme gibi yemek zamanı zorlukları yaşama ihtimalinin beş kat daha fazla olduğunu buldu.

Araştırmacılar hala otizm ile seçici yeme bağlantısını anlamaya çalışıyorlar. “Autism Speaks” altta yatan kaygı, esnekliğin yetersizliği ve duyusal sorunları ele alarak gıda seçimlerini genişletmeye odaklanmış bir araştırma projesini finanse ediyor.

 

Bu yeni projenin olan baş araştırmacısı Psikolog Emily Kuschner, seçici yiyicilerin beslenme düzenini yavaşça genişletmek için aşağıdaki stratejileri öneriyor.

1. Tıbbi Sorunları Yönetin

Çocuğunuz belirli bir yemek önerdiğinde dudaklarını kapatıyorsa, midesini inciteceğini biliyor olabilir. Gastrointestinal ( mide – bağırsak sıkıntıları) sıkıntı, otizmi olan çocuklar arasında yaygındır, birçoğu sıkıntılarını kolayca tanımlayamaz. Çocuğunuzun doktoru, durumun böyle olup olmadığını anlamanıza ve bununla nasıl başa çıkacağınızı çözmenize yardımcı olabilir.

2. Sakin Olun

Birçok çocuğun telaşsız şekilde bir yemeği yemeye istekli olmadan önce birden fazla kez tatması gerekir. Bu, otizmle ilişkili hassasiyetleri olan çocuklarda daha uzun sürebilir. Çocuğunuz araştırırken ve yeni yiyecekleri denerken sabırlı olun. Çocuğunuz birden fazla denemeden sonra bile bir yemeği reddetmeye devam ederse, belki de bundan hoşlanmıyordur. Farklı bir yemek denemeyi düşünün. Her şeyden önce, yemek zamanının bir aile savaş alanı haline gelmesine izin vermeyin. Bunun yerine, yaratıcı olun.

3. Tatmaya Doğru Adım Atın

Otizmi olan birçok kişi yeni şeyler denemekten korkar. Çocuğunuzun bakıp dokunarak ve koklayarak yeni bir yiyecek keşfetmesine yardımcı olun. Tadı için hazır olduğunda, ağzına bir ısırık koymadan önce yemeğe “bir öpücük” vermeyi ya da yalamayı deneyebilir. Bazen yeni bir yiyeceği sık yenilen bir yemekle karıştırmak yardımcı olabilir.
 

 

{!GALLERY}