Erken Dil Gelişiminde En Faydalı Oyuncaklar

Erken Dil Gelişiminde En Faydalı Oyuncaklar

Son zamanlarda birkaç küçük çocukla çalışıyorum. Konuşma terapistleri olarak, henüz konuşamayan 2 yaşındaki çocukları için güvence ve değerlendirme isteyen ailelerle düzenli olarak iletişim kuruyoruz. Sıkça sordukları bir soru da “Çocuğuma hangi oyuncaklar veya oyunlar yardımcı olur?” oluyor.

Bebekler ve küçük çocuklar için çok fazla oyuncak var. Peki neyi seçeceğimizi nereden bilmeliyiz? Genel bir kural olarak, çok fazla ürkütücü ve gösterişli oyuncak bulundurmamaya çalışın. Hepsi şarkı söyleyerek dans ediyor, aynı zamanda motive ediciler. Bu oyuncaklar bebekler ve küçük çocuklar için çok iyidir, fakat hayattaki her şey böyle etki etmez. Çocukların oyun veya sıralama becerilerini geliştirmelerine fazla imkan sağlamaz. Onların hikaye oluşturmalarına veya hayal güçlerini kullanmalarına izin vermez.

 

Başka bir tavsiyem de, bazen oyuncakların “yaş aralığını” görmezden gelmektir. Şimdi size, bebeğinize lego vermenizi önermiyorum. Ama eğer 3 yaşındaysa ve 18 ay boyunca bir oyuncağı takılıp kalmış olsa da, bu büyük bir sorun değil. Durum daha çok bir oyuncakla nasıl oynadıklarıyla ilgilidir.

Yiyecek Ve Çay Seti: Bu oyuncak dükkanından alınmış bir set olabilir ya da mutfaktan birkaç tencere, tava ve tahta kaşık olabilir. Oyuncak yiyecekler ve bazı tencere ve tavalarda birçok dil becerisini hedefleyebilir ve konuşmaya yardım edebilirsiniz! İşte bu becerilerden bazıları:

Kelime hazinesi – Yiyecekleri ve araçları adlandırabilirler.

Dilin anlaşılması – Çocuğunuz yönergeyi yerine getirebiliyor mu? “Kaşık nerede? Biraz kek alabilir miyim lütfen?”

Kavramlar – Pişirme, çiğ, soğuk, sıcak kavramları vs.

Sıralama – Çayı bardağa döker, karıştırıp sonra içeriz.

Sosyal etkileşim – “Annen bir şeyler içebilir mi? Teddy aç, ona biraz yiyecek bulalım.” Bu tür oyuncakların kullanılmasında bir başka önemli nokta, onlara ne yapacaklarını ve oyunlarını genişleteceklerini göstermek için çocuğunuzla oynamaktır. Çünkü sıra almayı ve paylaşmayı bu şekilde öğreniyorlar.

Çiftlik Hayvanları: Yukarıdaki gibi, bir oyuncak hayvan seti de aynı beceriyi hedef alacaktır. Küçük çocuklarda, hayvanların adlarından ziyade çıkardıkları seslerle başlayabilirsiniz. Bazı basit fiiller üzerinde de çalışabilirsiniz. Hayvanların koşmasını veya zıplamasını da sağlayabilirsiniz.

Oyuncak bebekler: Çocuğunuza oyuncak bebek ile basit oyun dizileri göstermek gerçekten yararlıdır. Düzeni ve sırayı anlamak, kelimeleri cümle halinde sıralamak için çok önemlidir. Oyun normal günlük rutinlerinizi yansıtabilir, örneğin yatak zamanı Dolly’i yıkayın, dişlerini fırçalayın ve sonra yatağa koyun. Bu, vücut kelime hazinesiyle çalışmak için harika bir bağlamdır. Ayrıca, Dolly’nin veya oyuncağın ne yapacağı hakkında hikayeler de oluşturabilirsiniz. “Parka mı, alışverişe mi gidecekler? Oraya vardıklarında ne yapacaklar?” Çocuğunuz bunu zor buluyorsa, aralarından seçim yapmaları için iki seçenek verin. “Önce salıncakta mı, kaydırakta mı oynayacaklar?”

Basit Hikaye Kitapları: Çocuğunuzu kitapların tadını çıkarmaya teşvik etmek için asla erken değildir. Ebeveynlerin, çocuklarının kitaplarla ilgilenmediğini söylediğini sık sık duyuyorum. Ancak, çoğu zaman demek istedikleri, çocuğun henüz oturup bir hikaye dinlemeye hazır olmadığıdır. İlk başta, çocuğunuza yalnızca birkaç sayfa okuyabilirsiniz. Her denediğinizde fazladan bir sayfa ekleyebilirsiniz. Sayfadaki tüm kelimeleri okumak için acele etmeyin. Kısa tutabilirsiniz.

Ve Siz! Bunun klişe olduğunu biliyorum ama her zaman çocuğunuz için en iyi öğretmen ve oyun arkadaşı sizsiniz. Etkileşim ve iletişim kurmayı öğrendikleri kişi de sizsiniz. Gıdıklama oyunu gibi basit oyunlar, çocuğunuza önceden tahmin etmeyi, talep etmeyi, tepki vermeyi, ses vermeyi ve daha birçok beceriyi öğretiyor.

Çocuğunuzla oynamak için her gün zaman ayırın ve ilgisini çeken her şeyi kullanarak onunla etkileşim kurun.

Kaynakça: https://speechbloguk.com/best-toys-early-language-development/