Artikülasyon Terapisi Fikirleri

Artikülasyon Terapisi Fikirleri

Bu yılki dönemi tamamladıktan sonra, şu ana kadar kullandığım fikirleri derlemeye başladım. Genç vakalarımdan biri sanat düşkünüydü, inanılmaz derecede işbirlikçi ve harikaydı, bu yüzden onunla ilgili her türlü aktivite ve oyunu deneme şansım oldu. İşte bu yıl döneminde bizim için gerçekten iyi çalışan bazı fikirler:

1) Wham Kartları: Bu kartlar dönemin en çok tercih edilenleri oldu. Bu gerçekten kolay ve temel bir oyundur. “Anne Konuşma Terapisi”nin artikülasyon kartlarını kullandım ve bu Wham kartlarının bir kısmının baskısını yaptırdım! Hepsini bir kapa koydum ve bunları karıştırdım.

Vakam ve ben sırayla konteynırdan birer kart çektik. Eğer çektiği kartın anlamını doğru şekilde üretirse, onu tutabilirdi. Eğer edemezse, tekrar denemek için geri koyması gerekiyordu! Eğer her ikimiz de Wham kartı çektiysek, artikülasyon kartlarımızın x kadarını bir kenara koyardık. Konteyner bittiğinde en fazla karta sahip olan kazanırdı! Oldukça kolay değil mi?

Çoğu seansı Wham kartları ile oynayarak tamamladık, böylece oyun boyunca gerekli olan kartları toplayabildik. Ayrıca aynı oyun için kağıttan zar yaptım.

2) Bir şeyleri araştırmak: Vakalarımın favorisi “Hadi Dil ve Konuşma Terapisi Konuşalım” sitesinden Böcek Avı oyununu oynamaktı. Kartları odanın etrafına bantladım ve onları karanlıkta bir el feneri ile aramaya çalıştık. Çoğu zaman, Wham’da kullandığım artikülasyon kartlarını kullandım.

Tematik öğeleri artikülasyon kelimeleri ile gizlemeyi seviyorum. Burada çok orijinal olmayan şeyler var … üzerlerini artikülasyon resimleri olan kağıt yaprakları ile sakladım. Vakam onları bulabilmek adına bütün merkezi dolaştı.

Son “gizli şeyler” fikrim, artikülasyon kartlarını küçük bardakların üzerine koymak ve bardakların altına rastgele birkaç çıkartma gizlemekti. Her kupayı almadan önce müşterimden “_____ altında mı?” demesini istedim. Bu şekilde kelimeleri ifadeler ve cümlelerde uygulamaya başladım. En fazla çıkartmayı kimin toplayabileceğini görmek için ikimiz de sırayla girdik!

3) iPad Oyunları: Bunu çok fazla yapamadık çünkü vakam bana karşı dürüst olmadı… Hala en sevdiğim diyebilceğim artikülasyon uygulamalarım var! Favorim Smarty Apps tarafından tasarlanmış olan “Artikülasyon Sahneleri”. Başka bir zaman üzerinde tam bir inceleme yapacağım, ancak şimdilik müthiş bir artikülasyon uygulaması için araştrıma yapıyorsanız bu uygulamayı kesinlikle tavsiye ederim.

4) Cariboo: Bu da oldukça güzel bir oyun. Vakalarımdan biriyle ilk defa oynadığımda, arka arkaya beş kez oynadık. Ve daha fazlasını istedi!

Her zaman akılda tutulması gereken bir başka şey, ORGANİZE OLMAK. En sevdiğim şeylerden biri… ve şaka yapmıyorum! Tüm bu muhteşem artikülasyon kartlarını düzenlenmiş ve oynamaya hazır tutmak için hepsini saklamak için düzenli ve çocuk dostu bir yol buldum.

Tüm kartların arka kısmı cırt cırtlı olduğundan, onları renkli kart stoğuna cırtlıyorum. Bu kartları, ilk, orta ve son pozisyonuna göre alfabetik olarak düzenledim. Belirli bir çocuk için bir sete ihtiyacım olursa, o sayfayı çıkarır ve terapiye getiririm. Bunu yaptığım çocuklar, tüm kartların gün sonuna kadar kendi kart stoğuna geri yapıştırıldığından emin olmaktan sorumludur. Çocuklara bu kartlara koymak, fonemik farkındalık için de harika bir etkinlik!

Umarım bu fikirlerden bazıları sizin için yararlı olmuştur, okuduğunuz için teşekkürler.

Kaynakça: http://speechymusings.com/2012/12/07/a-semester-of-articulation-therapy-ideas/