Otizm Değerlendirmesini Beklerken Yapılacak 5 şey

Otizm Değerlendirmesini Beklerken Yapılacak 5 şey

Soru: Çocuğumuzun tanı değerlendirmesi için iki ay beklemeliyiz. Nasıl hazırlanmalıyız?

Bu haftanın “Sorularınız mı Var?” bağlışımızın cevabı, “Autism Speak” Yaygınlaştırma biliminin müdür yardımcısı olan Lauren Elder’den geliyor.

Ne yazık ki ebeveynlerin, doktorların veya öğretmenlerin bir çocuğun otizm spektrum bozukluğa (OSB) sahip olabileceğini belirten davranışları fark etmesi sonrasında tanı değerlendirmesi için ailelerin haftalar veya aylar boyunca beklemesi gerekir. Birçok aile bana sorunuzu sordu.

 

Hazırlamanızı önerdiğim beş şey:

1. Otizm hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu, ilk ziyaretiniz için bir soru listesi hazırlamanıza ve çocuğunuzun OSB tanısı alması durumunda eyleme geçmeye hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Yeni başlayanlar için özellikle tanı, nedenler ve semptomlar hakkında bilgi edinmelerini tavsiye ederim.

2. Çocuğunuzun bilgilerini toplayın. Çocuğunuzun tıbbi kayıtlarını ve çocuğunuzun aldığı önceki gelişimsel veya davranışsal değerlendirmeleri içeren bir klasör oluşturmanızı tavsiye ederim. Çocuğunuzun farklı yerlerde ve farklı insanlarla yaptığı davranışları hakkında kendi notlarınızı da almak isteyebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun güçlü ve zayıf yönleri olarak düşündüğünüz noktaları not almanıza yardımcı olabilir. Bu kayıt klasörlerini ve notlarını ilk terapiye götürün.

3. Değerlendirmede ne bekleyeceğinizi öğrenin. Bazı değerlendirmeler uzman bir ekip tarafından yapılır, bazıları ise tek bir terapist tarafından yapılır. Genel olarak bir çocuk doktoru veya psikolog, tanı koymak için en iyi niteliktedir. Bununla birlikte eğitim ile diğer tıbbi terapistler de yetkin bir şekilde değerlendirme yapabilirler. Terapi, terapist ve çocuğunuz arasındaki doğrudan etkileşimi içermelidir.

Bu, Otizm Teşhis Gözlem Takvimi olarak adlandırılan yapılandırılmış, oyun temelli bir değerlendirmeyi içermektedir. Çocuğunuzdan ayrıca bir veya daha fazla bilişsel veya “düşünme becerisi” kapsayan testleri tamamlaması istenebilir. Bir ebeveyn olarak mutlaka, çocuğunuzun davranışları ve gelişimi hakkında sorular soracaksınızdır. Ek olarak, muhtemelen bir veya daha fazla formu dolduracaksınızdır.

Emin olmak için çok fazla soru gibi hissedebilirsiniz! Bu bilgilerin profesyonelin en doğru ve yararlı teşhisi koymasına yardımcı olduğunu unutmayın.

Değerlendirme ve tanı konusunu tartışmak için çocuğunuzun değerlendirme ekibiyle görüşme imkanınız olmalıdır. Ayrıca bunların yazılı raporlarını da almalısınız. Değerlendirmenin tamamlanması için en az birkaç saat ve birden fazla randevu gerekecektir.

4. Desteği düzenleyin. Birçok ebeveyn tanı sürecini duygusal ve hatta biraz zorlayıcı bulmaktadır. Yalnız gitmek yerine, size eşlik etmek için güvendiğiniz birisini davet etmeyi düşünün ve söylenenler hakkında not alın ve sorularınızın yanıtlandığından emin olun.

5. Müdahale servislerine gitmeye başlayın. Çocuğunuza otizm teşhisi konmuş olsun veya olmasın değerlendirme sonrası konuşma, mesleki ve fizik tedavi gibi müdahale hizmetlerinden faydalanacak gelişimsel gecikmeleri ortaya çıkarabilir.

Kaynakça: https://www.autismspeaks.org/blog/five-things-do-while-waiting-autism-evaluation