Nesne Kullanımı

Nesne Kullanımı

Çocuğunuz gelişimsel dönüm noktalarını teker teker geçerken nesnelerin nasıl değiştirileceğini de öğrenecektir. Kullanma becerileri, bir görevi tamamlamak için nesneyi kullanmayı içerir. Bu da çocuğunuzun gelişiminde çok önemli bir dönüm noktasıdır; dünyayı deneyimleyebilmesi ve nasıl çalıştığını anlayabilmesi bu işlevsel oyun ve deneyimlerle olur.

Erken dönemde bebeğiniz bir çıngırağa ulaştığında ve onu yakaladığında kullanma becerilerini görebilirsiniz. Daha sonra çocuğunuz, nesneyi avucunun içine nasıl alacağını nesneyi döndürmek veya düzeltmek için parmaklarını nasıl kullanacağını öğrenir. Yapıcı oyunda da iyi bir performansı gösterecek, daha küçük nesneleri kavramaya başlayacaktır. Kıskaç gibi kavramada ustalaştırırken, sadece küçük parmağı ve işaret parmağıyla çok küçük nesneleri nasıl tuttuğunu göreceksiniz ve çocuğunuz da el işleri ile uğraşmayı sevecektir. Çocuğunuz nesneleri manipüle etme konusunda uzman olacak ve her iki eli de farklı şeyler için kullandığında iki taraflı beceriler kazanacak. Örneğin kâğıt keserken, bir el makas kullanır diğeri de kâğıdı tutar.

 

Yazı yazmak, yemek yemek, düğme iliklemek, fermuarlar ve bağcık bağlamak kullanma becerileri gerektiren günlük aktivitelerdir. Çocuğunuzun nesneleri manipüle etmeyi öğrenmesine yardımcı olmak için neler yapabilirsiniz?

Nesneleri kavramak ve elleri ve parmakları güçlendirmek için çocuğunuza birçok fırsat sağlayın. Bloklarla oynayın, kapları açıp kapatın veya nesneleri bir kutudan diğerine taşıyın.

Oyun hamurlarını kullanın. Hamurları yoğurma ve şekil verme, el-göz koordinasyonu gerektiren becerilerdir.

Küçük nesneleri toplamaya, bir kumbaraya para ekleyerek veya doğadaki nesneleri toplamak için dışarı çıkarak el-göz koordinasyonunu destekleyin. Nesnenin kullanımı için çocuğunuzu başparmağını, işaret parmağını ve orta parmağını kullanmaya teşvik edin.

Çocuğunuz bir görevi yaparken iki elini de kullanmaya teşvik ederek ikili koordinasyonunu güçlendirin. Örneğin, bir kule yaparken, bir el bir bloğu tutmalı, diğer el de kulenin üzerine başka bir bloğu hareket ettirmelidir.

Postür kontrolünü sağlayın. Çocuğunuza, kollarını, ellerini ve parmaklarını koordine etmesi için vücudunu nasıl dengede tutacağını öğretin. Örneğin, oturur pozisyonda çizim yapın. Bu sadece statik aktiviteler için ona yardım etmez, aynı zamanda ağırlık merkezinin esas olduğu aktiviteler için gereken stratejileri de geliştirecektir. Örneğin, topu atmak ve yakalamak, denge egzersizleri vs.

Aktivitelerde çocuğunuza beden farkındalığı kazandırın. Bir görevi yaparken beynin parmakların ve ellerin konumundan aldığı geri bildirime vurgu yapın. Kumaşın dokusu veya oyun zekâsı, küçük çocuğunuzun hareketlerini yönlendirmesine yardımcı olacak ve ileriki dönemde el becerilerini geliştirecektir.

Kaynakça: https://blog.kinedu.com/object-manipulation-learning-how-the-world-works-part-1/