İskambil Yerine Semantix!

İskambil Yerine Semantix!

Kültürümüzün ya da bulunduğumuz ortamların etkisiyle neredeyse hepimizin iskambil kartlarıyla bir aşinalığı, oynamışlığı vardır. Özellikle yazları, yapacak çok şey bulamadığımız boş vakitlerde çocuklar için bile bu kartlar bir alternatif olabiliyor. Semantix’i ilk oynadığımda aklıma gelen ilk düşünce, çocukken keşke iskambil yerine semantik kartlarımız olsaydı:)
 

Semantix kartlarının iki türü var, biri hayvanlar diğeri meslekler. İki çeşit için de oynama sekli aynı. Kartlar 4’erli gruplara/sınıflara ayrılmış durumda. Kartlar dağıtıldıktan sonra oyuncular birbirine sırayla ‘Sende ………(aranan kart) var mı?’ seklinde soru soruyor. Varsa karşıdakinden o kart alınıyor, yoksa ortadan çekiliyor ve oyun bu şekilde ilerliyor. Amaç elimizde 4’lü gruplardan en fazla sayıda tamamlayıp açabilmek. Bir grup açıp o grubun üyelerini doğru olarak isimlendirdiğinizde bir sayı yapmış oluyorsunuz. Kartlar bittiğinde en fazla sayıyı yapan oyunu kazanıyor.

 

Semantix oyunu, kartların üzerindeki öğelerin  tanınması ve adlandırılmasını gerekiyor. Güzel olansa hepimizin yaygın olarak tanıdıklarının yansıra az bilenen ögeler de (panter, semender ya da rahip, masör gibi) içeriyor olması. Bu şekilde, hem kelime hazinesini, hem hayvanlar ve mesleklere ait bilgileri, hem dil becerilerini geliştiriyor olması büyük bir avantaj. Aslında oyunu küçük yaş ve biraz daha büyük yaş çocuklar için ayrı ayrı değerlendirmek daha iyi olabilir. Oyun, küçük yaş çocuklarında bir yandan hayvanların, mesleklerin tanınması, bilinen kelime sayısının artmasını sağlarken; diğer yandan, karıştırılan öğeler varsa doğrularının yerleşmesi imkânını veriyor. Yaşça biraz daha büyük çocuklar ise oyunu daha stratejik oynayabiliyor, bir kaç oyundan sonra sizin elinizdeki kartları tahmin edip sorularını o yönde sormaya başlıyorlar. Çocuğun öngörü, stratejik düşünme, planlı hareket etme gibi becerilerinin gelişimine oyun içinde canlı canlı şahitlik etmek de ebeveyn veya öğreticiler için büyük bir keyif oluyor.

Son olarak, kendi gözlemlerimde gördüğüm kadarıyla, sayı yapmak için acılan gruptaki ögelerin tek tek isimlendirilme esnası, kaygılı çocuklarla çalışmak için iyi bir fırsat sağlıyor. Bu isimlendirmede kaygılı çocuklar, bilememe ya da karıştırma ihtimali ile performans kaygısı yasayabiliyorlar ama başardıklarını gördükçe kaygılarının üstesinden gelmeyi de öğrenebiliyorlar. Semantix’in tek dezavantajı küçük çocukların kartları elinde tutmakta zorlanması. Ama bu da aslında ince motor becerilerin gelişmesine ya da problem çözme yeteneğine katkı sağlayabiliyor. Kartları elinde tutmakta zorlanan çocuk bunun için bir çözüm arayışına giriyor ve kartları rakibin göremeyeceği bir yere dizmek gibi bir çözüm bulabiliyor. Yine de bir kart dizme tablasının da oyun içeriğine eklenmesinin faydalı olacağı fikrindeyim.

Kısaca, Semantix çeşitli becerileri geliştirmeye yönelik, keyifli bir oyun. Çocuklarınızla oynamak için iyi bir seçenek.

 

 

Klinik Psikolog Betül Aktürk