Otizmli Çocuğum Neden Sürekli Sesleri ve Sözcükleri Tekrar Ediyor?

Otizmli Çocuğum Neden Sürekli Sesleri ve Sözcükleri Tekrar Ediyor?

Ekolali, kelimelerin ve seslerin kesin tekrarını ifade eder. Ekolali; afazi, demans, travmatik beyin hasarı ve şizofreni gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olabilir, ancak en sık otizmle ilişkilidir.

Ekolali benzersiz bir konuşma şeklidir ve çocuğunuz otizmli ise, iletişim kurmak için kullandığı ilk yollardan biri olabilir. Dolayısıyla bir otizm belirtisi olarak tanımlanabilirken, bir ebeveyn veya dil-konuşma terapistinin çocuğunuzla çalışmaya başlaması için de bir fırsat olabilir. Bazı durumlarda da ekolalinin hiçbir şekilde iletişimsel bir anlamı yoktur.

 

Çocuğunuzun el çırpma ya da sallanma hareketlerini yapması gibi kendi kendine sakinleştirici bir araç olabilir.

Normal Çocuk Gelişiminde Ekolali
Ekolali aslında çocuk gelişiminin normal bir parçasıdır. Yürümeye başlayan çocuk konuşmayı öğrenirken duydukları sesleri taklit ederler. Bununla birlikte, tipik olarak gelişen bir çocuk zamanla, dilinin seslerini ve sözcüklerini yeni yollarla birbirine bağlayarak isteklerini, ihtiyaçlarını ve fikirlerini iletmek için kullanmaya başlayacaktır.
Üç yaşına geldiğinde, çoğu çocuk kendi benzersiz seslerini ve tonlarını kullanarak sözcük seçerek veya cümle oluşturarak başkalarıyla iletişim kurar. Dört veya beş yaşına geldiklerinde, soru sorabilir ve cevaplayabilir, konuşmaları sürdürebilir ve başka dilden kişilerle iletişim kurmak için kendi dillerini kullanabilirler.
 

Otizmi Olan Kişiler Neden Sıkça Ekolali Yapar?
Otizmi olan birçok çocuk kelimeleri kullanır, ancak sözcükleri aynı sırada ve genellikle aynı şekilde, bir TV programında, bir kitapta, öğretmenlerinden veya başka bir kaynaktan duydukları şekilde kullanırlar. Otizmde ekolalinin birkaç amacı olabilir veya amacı zaman içinde değişebilir. Bir insanın ekolaliyi aynı anda birden fazla amaç için kullanması da mümkündür. Bazı çocuklar (ve yetişkinler de) insan sesini, arkasındaki anlamı kavramadan taklit eder. Ekolaliyi duyusal bir çıkış olarak ve endişeli olduklarında kendilerini sakinleştirmenin veya ezici duyusal zorluklarla başa çıkmanın bir yolu olarak kullanabilirler. Durum böyle olunca, ekolalinin bir tür kendini uyarma olduğu düşünülebilir.
Otizmi olan birçok çocuk için ekolali, iletişimin daha tipik biçimlerine doğru atılmış önemli bir adımdır. Örneğin, otizmi olan bir çocuk aslında "Teşekkür ederim." demekten ziyade, öğretmenin cümlesini tam olarak öğretmenin söylediği şekilde tekrarlayabilir.
Ezberlenmiş ifadeler ayrıca “kendi kendine konuşma” için de bir araç olabilir. Örneğin, bir çocuk ebeveynlerinden, öğretmenlerinden veya televizyondan duyduğu ifadeleri kullanarak bu süreçte kendisiyle konuşabilir.
 

Hızlı ve Gecikmeli Ekolali
Bazen ekolali, hızlı olur. Örneğin, anne "Bir içecek ister misin?" diyor ve çocuk aynı şekilde "Bir içecek ister misin?" diye yanıtlıyor. Bu durumda, Johnny aslında annenin sorusuna uygun şekilde cevap veriyor olabilir ve bir içecek isteyebilir. Ama "evet lütfen" veya "limonata istiyorum" gibi yeni bir cümle kullanmak yerine, annesinin dilini tekrar ediyor.
Bazı durumda da ekolali ertelenebilir. Çocuk bir çizgi film izler ve daha sonraki bir gün o filmde gördüğü bir etkileşimi veya orada duyduğu bir şarkıyı tekrarlar. Otizmi olan çocukların olağanüstü işitsel hatıraları olabilir ve bazı durumlarda tonlama ve vurgularla tamamlanan en sevilen filmlerin büyük bölümlerini canlandırabilirler. Otistik bir çocuk bazen bir film karakterinin sözlerini kendi yararına kullanabilir; bazen de kelimeler sadece tekrarlanan seslerden ibaret olabilir.
 

İşlevsel ve İşlevsel Olmayan Ekolali
Bazı otistik çocuklar için ekolali basitçe anlamsız seslerin tekrarıdır. Bu durum ve gerçek kelimelerin mantıksal düzende işlevsel olmayan tekrarı, bazen ebeveynler için çok yanıltıcı olabilir. Bir çocuk bir Sünger Bob bölümünün tüm senaryosunu okuyabilir ancak karakterlerin kim olduğunu, ne söylediklerini veya hikayenin ne anlama geldiğini anlayamaz. Ezberlenmiş seslerin tekrarlanmasının bazı çocuklar üzerinde sakinleştirici bir etkisi olabilir.
Bununla birlikte, işlevsel ekolali, ezberlenmiş ifadelerin gerçek bir amaç için uygun kullanımıdır. Örneğin, bir çocuk televizyonda "Süt var mı?" gibi bir ifade duyar ve sonra susadığında, "Süt var mı?" diyebilir. Bu ifadeyi TV’deki reklamla tam olarak aynı tonda ve vurguda söyleyebilir. Yine bu durumda, çocuk hafızaya alınmış tekrarlanan cümleyi kullanmış, ancak bu kez işlevsel bir şekilde kullanmış oluyor. Bir şeyler içmek istiyor ve isteğinin anlaşılması gerekiyor ancak bu kendi cümlecikleriyle gelmiyor.
İşlevsel olmayan ve işlevsel ekolali farkını tanımlamak zor olabilir. Örneğin, bir çocuk "Öğle yemeğinde ne yedin?" sorusuna "Fıstık ezmesi ve jöle." cevabını verebilir. Aslında bir jambonlu sandviç yemiş olsa bile "Fıstık ezmesi ve jöle." ifadesini belli bir soruya uygun yanıt olarak ezberlediği için kullanabilir. Benzer şekilde, bir çocuk sinirli olduğunda uygunsuz bir cümle kullanabilir; çünkü filmde sinirli bir karakter tarafından kullanıldığını duymuştur. Bu durumda, bir ifadeyi işlevsel olarak kullanıyor ancak yanlış bağlamda kullanıyordur.
 

Ekolali Hakkında Ne Yapılmalı?
Tekrar eden kelimeleri ve cümleleri olan insanlar genellikle toplum içinde fısıltıların ve bakışların hedefindedir. Sonuç olarak, çocuğunuzun ekolalisini sınırlamaya çalışmak mantıklı görünebilir. Fakat gerçek şu ki, ekolali değerli bir fonksiyona hizmet edebilir ve doğru koşullarda çok olumlu bir davranış olabilir. Ekolaliyi söndürmeye çalışmak neredeyse her zaman kötü bir fikirdir.
Ekolalinin işlevsel olarak yapılması aslında iyidir. Çocuğunuz sözlü olarak isteklerini ve ihtiyaçlarını iletmek için bir araç geliştirmiştir. Bunu yapmış olması, dil-konuşma terapisti yardımıyla daha fazlasını yapabileceği anlamına gelir.
Ekolali daha az işlevsel olsa bile, genellikle konuşma veya oyun terapisi için iyi bir başlangıç ​​noktasıdır. Örneğin, bir çocuk en sevdiği videonun tüm bölümlerini ezberleyebilir ve tekrar tekrar canlandırabilir. Çocuğun okumadaki amacı sakinleşmek ya da endişeyi azaltmak olabilir
Her iki durumda da, Floortime ve konuşma terapisi aktiviteleri, pragmatik konuşma terapisine aşina bir terapistle çocuğunuzun dil becerilerini daha fazla kullanmasına yardımcı olabilir. Uzun vadede, çocuğunuzun ekolali yaparak konuşması çoğunlukla daha tipik ve işlevsel hale gelecektir. Çocuğunuz hiçbir zaman tipik iletişim becerileri geliştirmiyor olsa da, kendini sakinleştirmek için kelimeleri kullanması, sık sık gösterdiği agresif davranıştan iyidir.

Kaynakça
https://www.verywellhealth.com/why-does-my-child-with-autism-repeat-words-and-phrases-260144