Konuşma Üretimini Desteklemek

Konuşma Üretimini Desteklemek

Muhtemelen iki nedenden dolayı bu başlığa çekildiniz:

  1. Çocuk gelişimi üzerine düşünen, kafa yoran ve çok araştırmalar yapan birisiniz ve / veya
  2. Çocuğunuzun, onun yaşındaki diğer çocuklar gibi konuşamadığından endişe duyuyorsunuz ve ona yardım etmek için yapabilecekleriniz hakkında hızlı ipuçları almak istiyorsunuz.

Şanslısınız. Size bir konuşma terapistinin 6 sırrını vermek üzereyim. Bunlar, konuşma yapımını desteklemek, gecikmiş konuşmayı engellemek ve sizinle konuşmacınız arasındaki genel iletişimi geliştirmek için terapide kullandığımız bazı tekniklerdir.
 

Tekrarla, Tekrarla, Tekrarla
Bu hepimiz için en temel öğrenme tekniklerinden biridir. Bir konuşma terapisti olarak, konuşmayı güçlendirmek için konuşmada bir kişiyi / nesneyi birkaç kez isimlendirmemiz yaygındır. Örneğin, “Şu kamyona bak, kamyon çok büyük, kamyon honk honk diyor, kamyona el salla!” Genel bir kural olarak, çocuğunuz bir kelimeyi ne kadar sık ​​duyarsa onu öğrenmesi o kadar olasıdır.

Bir Numaralı Kapı veya İki Numaralı Kapı
İstedikleri her şeyi önceden temin etmek yerine, onlara seçim hakkı vermeye çalışın. Onlara iki seçenek vererek (örneğin “Süt veya su ister misiniz?”), temelde kendilerini bir şekilde ifade etmeye zorluyorsunuz. İlk başta, belki sadece istedikleri şeye bakarlar. Ertesi gün, ne istediklerini işaret etmelerini isteyin. O zaman belki de ne istediklerini söylemelerini sağlarsınız. Sadece bir ses olsa bile, iletişimsel olarak neler yapabileceklerine dair beklentilerinizi artırma alışkanlığı edinmeniz iyi olur.

Jestleri ve İşaretleri Kullanın
Jest ve işaretlerinin çocukların konuşmaya başlamasında gerçekten etkili olabileceklerini duymuş olabilirsiniz. Bu doğru. Çocuklar, kelimeleri söylemeye başlamadan önce sık sık jestlerle ifade ederler. Çocuğunuzu iletişim kurmak için jestleri kullanmaya teşvik edin. Bu, mutlu olduklarında alkışlamak, istediklerini işaret etmek veya size göstermek istedikleri bir şeyi işaret etmek olabilir. İçindeki İtalyan’ı kucakla ve kelimenin tam anlamıyla ellerinle konuşmaya başla ve çocuğunun seni taklit etmesini sağla. Hareketleri veya işaretleri sık sık kullanmak, kelimeler için doğru yolda olduğunuz anlamına gelir.
 

Kapow! Buff? Zonk! (Ses efektleri)

Seslerin kelimelerin yapı taşları olduğu doğrudur. Sesleri çıkartmak çocuklar için söylemekten daha kolaydır. En sevdiğiniz çiftlik kitabını okurken ortamda hayvan sesleri olsun. Arabalarla oynarken etrafta araba sesleri olduğundan emin olun. Çocuğunuzun bu sesleri taklit etmesini destekleyin.
 

Cümlelerinizi Asılı Bırakın
Demek istediğim çocuğunuzun sizin için cümleyi bitirmesini sağlayın. Örneğin, eğer kapıdan çıkıyorsanız, “Ayakkabılarını giyinme zamanı” diyebilirsiniz. Ayakkabıları neremize giyeceğiz? Ellerimize mi? Olmaz! Ayakkabılarımızı …….. giyiyoruz.” Çocuğunuzun cevap beklediğinizi bilmesini sağlayan o çarpıcı duraksamayla devam ettiğinizden emin olun ve sonra sadece ilk ipucumuza bakın; tekrarla, tekrarla, tekrarla. “Ayakkabıları ayağımıza giyiyoruz! Ayakkabılarımızı ayağımıza giymeliyiz! Sen söyle, ayakkabılar. ” şeklinde bildirimlerde bulunun.
 

Büyük Yüzler, Gürültülü Yüksek Sesli Konuşmalar, Abartı
Çocuklarımız harika olduğumuzu düşünüyor. Bu bir gerçek. Bu yaşta en sevdikleri insanlarız, bu yüzden anın tadını çıkarın.
Duyguları abartmak, sizi taklit etmelerini sağlamanın harika bir yoludur, çünkü bunun komik olduğunu düşünürler. Öyleyse blok kule yıkıldığında şaşırın, “Aaaaa! Oh Hayırrrr!” gibi. Çocuğunuzun aynı dramaya girip girmediğini ve söylediklerinizi tekrar edip edemeyeceğini görün.
Bazı çocukların iletişimin sözlü olarak gerçekleşmesi için biraz fazladan cesaretlendirmeye ihtiyacı vardır. Bu yüzden onlara seslerini kullanma, sesleri taklit etme ve gelecek ilk sözleri almaya başlamaları için bolca zaman verin. Genel olarak, çok konuşun! Araştırmalar, çocuğunuzun ne kadar çok duyarsa, ileriki zamanlarda o kadar konuşacağını kanıtlamıştır.

Kaynakça
https://getstarling.versame.com/encourage-speech-production/